Hiába nyert, mégis vesztett a Néppárt

Hiába kapta a legtöbb szavazatot a konzervatív Néppárt (PP) a spanyolországi helyhatósági választásokon vasárnap, mégis vesztett, mert sehol nem szerezte meg az abszolút többséget, így több kulcsfontosságú régióban és városban baloldali koalíció veheti át az irányítást - értékelte a spanyol sajtó hétfőn az eredményeket.

A délnyugat-európai ország legnagyobb közigazgatási egysége az autonóm közösség (régió), amelynek saját kormánya és parlamentje van. Most egyrészt a regionális parlamentek összetételről szavaztak, de a 17 autonóm közösségből csak 13-ban. Emellett a helyi önkormányzatokról is döntöttek, több mint 8100 polgármestert választottak meg. A 35 millió választásra jogosult közül 20 millió 630 ezer ember adta le szavazatát, a részvétel 64,7 százalékos volt.

A szavazatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága szerint a helyi önkormányzatokban első lett a Spanyolországban kormányzó PP a leadott szavazatok 26,99 százalékával, 6 millió 32 ezren voksoltak rá. A második helyet 25 százalékkal a szocialista párt (PSOE) szerezte meg, ők 5 millió 587 ezer szavazatot kaptak. Mindkét párt rosszabbul szerepelt mint négy éve, a PP 2,5 millió szavazatot vesztett, a PSOE 500 ezret. Az autonóm közösségek közül 9-ben nyert a PP, 2-ben a PSOE, Navarrában és a Kanári-szigeteken a helyi pártokra szavaztak a legtöbben.

A másfél éve civilek által alapított, viharos sebességgel népszerűvé vált baloldali Podemos mind a 13 autonóm közösségben bejutott a parlamentbe, a megszerzett szavazatok alapján a harmadik politikai erő lett. Az országos politikába januárba bekapcsolódó, magát középpártnak nevező katalán Ciuadanos 10 régióban szerzett képviselői helyeket, ezzel a negyedik legerősebb párt lett.

Az El Mundo című, jobbközép irányultságú napilap szerint példátlan, ami most történik, mivel a jobboldali győzelem ellenére a baloldali pártokon múlik, hogyan alakul át az ország politikai térképe. Hat autonóm közösségben ugyanis olyan kevéssel nyertek a konzervatívok, hogy a szocialista párt és Podemos közösen képesek átvenni az irányítást.

Az ABC című konzervatív napilap kiemeli, hogy eszerint a forgatókönyv szerint 24 év után a Néppárt elvesztheti fő bázisát, Madrid városát, ahol hiába nyert Esperanza Aguirre a PP színeiben, az Ahora Madrid (Most Madrid) nevű baloldali tömörülés jelöltje, Manuela Carmena, egy 71 éves volt bíró lehet a polgármester. Ráadásul abszolút többségük lehet a fővárosi önkormányzatban, ha megegyeznek a szocialista párttal. A Néppárt számára viszont a Ciudadanos lehet a kulcs a hatalom megszerzésére 4 régióban, amennyiben vállalják az együttműködést.

Az El País című baloldali liberális napilap szerint az előrejelzések jól mutatták, hogyan töredezik szét Spanyolországban a kétpártrendszer és ér véget 30 év politikai gyakorlata, amelyet most a helyhatósági választások igazoltak. Az újság a változás jelképének nevezi Madridot és Barcelonát.

A katalán fővárosnak először lesz női polgármestere, mivel ott is egy baloldali tömörülés, a Barcelona en común (Barcelona közösen) legyőzte a katalán függetlenségért harcoló kormánypártot(Ciu). Nagy pofon ez az nacionalistáknak, annak ellenére is, hogy a legtöbb helyi önkormányzatban nyertek - írja a La Vanguardia című katalán napilap.

Az előzetes eredmények megismerése után a PP szóvivője azt mondta, hogy kiderült, a Néppárt az első számú politikai erő Spanyolországban. A szocialista párt főtitkára saját pártját nevezte elsőnek, de a baloldali pártok versenyében. A Podemos vezetője visszafordíthatatlan változásról beszélt, míg a Ciudadanos elnöke így fogalmazott: "Történelmet csináltunk!".
A következő napokban, hetekben intenzív tárgyalásokra lehet számítani a pártok között, erre egészen június 13-ig van lehetőségük a jogszabályok szerint.

Szerző

Pünkösdi újszülött az inkubátorban

 Egészséges fiúgyermeket találtak a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet inkubátorában vasárnap.

A 2850 grammos kisfiút a dolgozók Pünkösdi Gerzsonnak nevezték el. A kórház közleményében felidézi: az inkubátort 2013 őszén helyezték ki. A mostani volt a harmadik alkalom, amikor újszülöttet találtak az életmentő berendezésben.

Szerző

Pünkösdi újszülött az inkubátorban

 Egészséges fiúgyermeket találtak a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet inkubátorában vasárnap.

A 2850 grammos kisfiút a dolgozók Pünkösdi Gerzsonnak nevezték el. A kórház közleményében felidézi: az inkubátort 2013 őszén helyezték ki. A mostani volt a harmadik alkalom, amikor újszülöttet találtak az életmentő berendezésben.

Szerző