Számtan, matematika, valóságszámítás

A címben szereplő három fogalom mindegyikére másképpen reagálnak az állampolgárok, hiszen nagyon sokan „fel vannak mentve” a témából. A fenti mondatok a devizahiteleseket érintő kormányzati, és MNB által kidolgozott módszerek alkalmazása miatt írtam le. Mivel szinte minden érintett megkapta a banki értesítését, már lehet látni az eredményt, illetve érzékelni, hogy totálisan becsaptak mindenkit. Az érintett hitelesek még számolgatnak, a kormány és a bankok kijelentették, hogy szinte mindenki jól járt. Valószínű, eddig azért volt a csend, mert az emberek hinni akartak a politikusoknak, hiszen "csak nem csapják be" a saját választóikat, honfitársaikat, most pedig azért, mert még nem tértek magukhoz a levelek által okozott traumából. De mi is történt valójában? 2012-ben 180 forintos árfolyamon sok tehetős érintett megszabadult a hitelétől. A 2014-es választások előtt bevezettek egy gyűjtőszámlás, árfolyamgátas lehetőséget, amelyet személyesen Orbán Viktor ajánlott az érintetteknek. Ennek lényege az volt, hogy öt éven keresztül 180 forintos árfolyamon történik a törlesztés, a különbözet egy gyűjtőszámlára kerül, a „veszteséget” a futam végén szétosztják az ügyfél, a bank, és az állam között. A 2014-es választás után kidolgozták az új „mentőcsomagot”, amely a Kúria segítségével "mentette meg" a bankokat és az államot egy nagy veszteségtől. Egy nevetséges deviza átváltási, és egyoldalú banki kamatmódosítási „túlkapás” felszámolásával egyetemben a svájci frank hitelesek devizatartozását 256 forintos, az euró hitelesekét pedig 309 forinton rögzítették. Minden picit is gondolkodó ember tudhatta előre, hogy amit korábban ígértek az felelőtlen, hazug, és az adósokat butának tartó maszlag volt. Mostanra már írásban is szembesültek az ügyfelek azzal a ténnyel, hogy abszolút értékben mindenki (mármint az adósok), rosszabbul jártak, mint eddig. A tartozásuk a magasabb átszámítás után több lett, mint amit felvettek, még úgy is, hogy a "szegény bankok" fizettek a hibájuk miatt, de ennek fejében megmenekültek a több ezer milliárd „ráfizetéstől”. Az igazi nyertes azonban az állam, és náluk még jobban járt az MNB. Ezek után két dolog között választhatnak az adósok: vagy továbbra is hallgatnak, vagy százezrek vonulnak ki az utcára, és kikövetelik a tényleg mentőcsomagot a kormánytól. Kíváncsi leszek az elkövetkező 30 nap eseményeire, milyen irányba fordulnak a dolgok.

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38