Előfizetés

Újra hálaadó szentmise Orbánért

Amint 2013-ban, úgy az idén is hálaadó szentmisét tartanak Orbán Viktorért - írja a Hír24.

Az eseményt a  miniszterelnök születésnapján, május 31-én, délelőtt 11 órakor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Hermina úti kápolnájában tervezik megtartani. A 2013-as szentmiséről akkor a hvg.hu-nak a templomban azt mondták, hogy a Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesület kérte azt. Orbán Viktor akkor azt írta az Indexnek: „nem tudok róla, az ilyesmivel jobb megvárni az ember temetését". A 2013-as misét a tavaly elhunyt Szentmihályi Szabó Péter kezdeményezte, akinek özvegyének Facebook-posztjából derült ki az idei. 2002-ben a Szent István bazilikában az Orbán-családért tartottak szentmisét , 2011-ben pedig a Rózsák terén álló görög katolikus templomban "az igaztalanul vádolt és lelkiekben alaposan meghurcolt" Gyurcsány Ferencért imádkoztak. 

Lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1058256-fideszes-szemelycserek-mi-lesz-a-rogan-lazar-ellentettel---video

Megpróbálják elkenni a fideszes ellentéteket - Videó!

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.05.25. 20:48

Nem feltétlenül távozik posztjáról a Miniszterelnökség vezetője, ha Orbán Viktor ősszel kabinetfőnökévé nevezi ki Rogán Antalt. Erről a Fidesz ügyeit jól ismerők beszéltek lapunknak. Lázár János a múlt héten közölte, ha a miniszterelnök "változtatni kíván, az ő dolga", de maga szintén fenntartja a változtatás jogát. Rogán egy hétfőn közzétett pr interjúban azt bizonygatta, jól tudnak együttműködni Lázárral, de megjegyezte, örökké nem lesz frakcióvezető.

Lázár János pragmatikus politikus, aki nem sértődik meg és nem adja fel egykönnyen, így nem biztos, hogy feláll a miniszteri székből, ha Orbán Viktor ősszel valóban kabinetfőnökévé nevezi ki a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjét. Annál is inkább, mert tudja, hogy a vagyonbevallási és korrupciógyanús ügyekben megkopott Rogán Antal, aki Habony Árpáddal és Andy Vajnával barátkozik, kormánypárti körben egyre népszerűtlenebb, így csak idő kérdése, mikor kopik el. A Fidesz belső világában otthonosan mozgók szerint még az sem dőlt el, hogy Rogán kabinetfőnökként afféle "minikormányt" irányíthat-e majd, ő fogja-e képviselni a miniszterelnök akaratát, Lázár pedig a Miniszterelnökség élén a végrehajtásért lesz csupán felelős. Az viszont szinte biztos, hogy Orbán magához emeli Rogánt, aki a hétfőn közzétett pr-interjúban közölte is, örökké nem lesz frakcióvezető.

Korábban a Népszabadság, majd múlt csütörtökön az Index írt arról, hogy a kormányfő "előlépteti" Rogánt. A kormánypárti frakcióvezető a hírek szerint a Miniszterelnökségen dolgozna, de nem Lázár beosztottja lenne, hanem közvetlenül Orbáné, így a miniszterelnökhöz csak rajta keresztül lehetne bejutni, ami óriási előnyt jelentene a számára. Rogánt néhány hete a kormányfő javaslatára választották meg ismét a Fidesz frakció élére, de furcsamód akkor ezt el akarták hallgatni a nyilvánosság előtt, de utólag kiszivárgott, hogy állítólag maga a kormányfő ajánlotta újraválasztását. Meglehet annak ellenére, hogy már tudta, nem tartja sokáig ezen a poszton.

"Ha változtatni kíván, az ő dolga" - közölte a múlt héten a Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője, amikor az újságírók Orbán esetleges terveiről kérdezték. A miniszterelnök tavaly világossá tette, egy év elteltével áttekinti a kormány munkáját - mondta, majd kétértelműen fogalmazva hozzátette, maga szintén fenntartja a változtatás jogát. Kiszámíthatatlan a sorsa, a helyzet percről percre változik. Lázár megjegyzéseiből sokan arra következtettek, ha Rogán kabinetfőnök lesz, ő távozik.

A miniszterelnök szeret több embert versenyeztetni hasonló pozícióban, és így biztosítani azt is, hogy potenciális belső kihívói egymással rivalizáljanak. Lázár és Rogán között nem ez az első összecsapás, bár Kovács Zoltán kormányszóvivő a napokban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a konfliktusról azt mondta: ez egy kalandregény forgatókönyve lehetne maximum. A Miniszterelnökség vezetője tavaly meg tudta akadályozni, hogy a frakcióvezetőből fejlesztési miniszter legyen. Mostanában viszont rendre szembe ment Orbánnal, amit sokan nem is értettek. Egyebek mellett közölte, hogy a profi futballba nem kellene állami pénzt tenni, ellenezte Csányi Sándor magas kitüntetését, amit maga a kormányfő hagyott jóvá és Mészáros Lőrincnek is odamondott, amivel esetleg veszélyessé válhatott a pártelnök- miniszterelnök számára.

Orbán egyébként már első kormányzása idején úgynevezett tükörreferatúrákat hozott létre a kancellárián belül, azaz minden tárcának megvolt a "második vezetése". Sokak szerint erre most azért nincs szükség, mert a minisztériumoknak szinte semmi önállóságuk nem maradt, csak azt csinálhatják, amit az Orbán akaratát közvetítő Lázár megenged nekik.

Rogánné olykor kiabál

Örökké nem lesz frakcióvezető - derült ki abból a pünkösdi pr-interjúból, amelyet a korábban Hende Csabát faggató Körmendi Gábor készített a Rogán házaspárral, és a Youtube videomegosztón látható. Miközben forgott a belvárosi óriáskerék, az öt és fél perces videó nézői megtudhatták, ha egy kormánypárti politikust nem támadnak, az gyanús. Az is kiderült, hogy Rogán Antal soha nem volt híve a Fideszen belüli korlátlan egyéni ambícióknak. A frakcióvezető nem kommentál sajtóértesüléseket, de Lázárral jól tudnak együttműködni. Rogánné Cecília bevallotta, heves természetű, időnként kiabál otthon és nehezen viseli, ha férjét kritizálják. Szereti az állatokat, Tornóczky Anitával (Medgyessy Péter nevelt lánya - a szerk.) is együttműködik a kérdésben.

Íme Rogán pr-videója

Orbán, a puha diktártor

A diktatúráról az emberek általában azt gondolják, hogy erőszakkal tartja fenn a kormány. De újabban egy új típusú, tekintélyelvű kormányzás van kialakulóban, ami jobban illeszkedik a globális média, gazdasági függelmi rendszerek és az információs technológia mostani helyzetéhez - ezzel kezdi a New York Times véleményrovatában megjelent cikkét Sergei Guriev Párizsban tanító közgazdászprofesszor és Daniel Treisman, a Kalifornai Egyetem politológus professzora. A puha diktatúrák központosítják a hatalmat, elfojtják az ellenzéket és kiiktatják a fékek és ellensúlyok rendszerét, miközben nem nyúlnak az erőszak eszközéhez, írják az Új diktátorok bársonyököllel uralkodnak című cikkben.

Az így működő "illiberális vezetők" között a cikk felsorolja Putyint, Erdogant, Chavezt, a volt maláj miniszterelnököt, a perui elnököt, valamint Orbán Viktort. Ők azok, akik a világrendet a maguk kedvük szerint alakítják át, a szabadság és jog eszményét cinizmusra és korrupcióra cserélve, áll az írásban. Miközben maradnak véres diktatúrák is a világban - Szíria és Észak-Korea például -, a hangsúlyok áttevődnek. 1982-ben a nem-demokráciák 27 százalékában volt tömeges gyilkosság. 2012-ben már csak 6 százalékban, a nem választott hatalom által vezetett nem-demokráciák aránya 31-ről 15 százalékra esett, közli az elemzés.

A cikk több vezetőről és országról is ír egy-egy bekezdést, Orbán Viktorról a következőt jegyzik meg: az új autokraták a propagandát, cenzúrát és egyéb információalapú trükköt vetnek be, hogy a támogatásukat felpumpálják és meggyőzzék a polgárokat arról, mennyivel jobb őket választani, mint a többieket. Nyugatellenes szólamokkal házalnak: Orbán bírálja Európa politikai korrektségét és hanyatló versenyképességét, miközben fejlesztési pénzeket kér az EU-tól.

A cikk ezután hosszan taglalja a "bársonyöklű diktátorok" által használt módszereket: médiatulajdonosokat fizetnek le hirdetésekkel, rágalmazási perekkel fenyegetnek, baráti befektetőket bátorítanak, hogy vásárolják meg a kritikus lapokat, trollokat fizetnek a netes kommentekért, hackerekkel rongálják az ellenzéki website-okat, meghagynak mutatóba egy kis ellenzéket, a versengés látszatát keltve, az ellenzőket jogi ügyekkel, perekkel lehetetlenítik el, nyugati PR-osokat és politikusokat vásárolnak meg tanácsadónak, támogatónak, nem nyúlnak az erőszak eszközéhez, vagy legalábbis tagadják.

Újra hálaadó szentmise Orbánért

Amint 2013-ban, úgy az idén is hálaadó szentmisét tartanak Orbán Viktorért - írja a Hír24. Az eseményt a  miniszterelnök születésnapján, május 31-én, délelőtt 11 órakor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Hermina úti kápolnájában tervezik megtartani. A 2013-as szentmiséről akkor a hvg.hu-nak a templomban azt mondták, hogy a Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesület kérte azt. Orbán Viktor akkor azt írta az Indexnek: „nem tudok róla, az ilyesmivel jobb megvárni az ember temetését". A 2013-as misét a tavaly elhunyt Szentmihályi Szabó Péter kezdeményezte, akinek özvegyének Facebook-posztjából derült ki az idei. 2002-ben a Szent István bazilikában az Orbán-családért tartottak szentmisét , 2011-ben pedig a Rózsák terén álló görög katolikus templomban "az igaztalanul vádolt és lelkiekben alaposan meghurcolt" Gyurcsány Ferencért imádkoztak. 

Törvényt sértett a Klik

A kötelező felvételt biztosító iskolának minden esetben fel kell vennie a felvételi körzetében élő gyereket, az iskola fenntartójának pedig biztosítania kell a létszámnak megfelelő számú osztály indítását - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. 

A közlemény szerint egy panaszos azzal fordult Székely László alapjogi biztoshoz, hogy gyermekének felvételi kérelmét elutasította a felvételi körzetben lévő általános iskola helyhiányra hivatkozva. Az ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy azért nem vehették fel a gyereket, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) - az iskola fenntartója - nem tette lehetővé a körzet gyermeklétszámának megfelelő számú osztály elindítását.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy ehhez a jogsértő helyzethez járult hozzá az iskola igazgatójának önkényes elutasító döntése, amelyet a törvényes működésért felelős fenntartó is jóváhagyott. Az alapvető jogok biztosa kiemelte, hogy a fenntartó nem mentesülhet jogi kötelezettségei alól, ellenkező gyakorlat esetén nemcsak a tankötelezettség szenved csorbát, hanem a gyermekek és a szülők alapvető joga is. A jelentés rögzíti, hogy az iskola igazgatója arra sem hivatkozhat a körzetbe tartozó gyermekek jelentkezésének elutasításakor - mint tette ezt a panaszos esetében -, hogy a külön élő szülők nem nyilatkoztak a szülői felügyelet gyakorlásáról.

Az ombudsman felkérte Hanesz Józsefet, a Klik elnökét, hogy a panaszos ügyében tegye meg a szükséges intézkedéseket.