Előfizetés

Junckerrel tárgyalt Cameron az EU-reformokról

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt hétfő este David Cameron brit miniszterelnök a London által igényelt európai uniós reformokról.

A munkavacsora formáját öltő találkozó, amelyet a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben tartottak zárt ajtók mögött, az első magas szintű eseménye volt annak a tárgyalássorozatnak, amelyet a konzervatív párti brit kormány tervez Brüsszellel és az EU-társállamokkal az uniós reformokról. Cameron a hét második felében villámkörutat tesz több EU-fővárosban, hogy ismertesse a brit kormány által szükségesnek tartott reformokat, és ezekhez szövetségeseket nyerjen.

A brit kormányfő a jelenleg ismert tervek szerint csütörtökön és pénteken Franciaországban, Németországban, Dániában, Lengyelországban és Hollandiában tesz néhány órás látogatásokat. David Cameron és Juncker hétfő esti négyszemközti megbeszéléséről a Downing Street szóvivője csak annyit mondott, hogy a találkozón a brit kormányfőnek lehetősége nyílt kifejteni az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonyrendszerének újratárgyalása mellett szóló érveit, és azt, hogy London szerint miért nem kívánatos az EU jelenlegi állapotának fenntartása.

Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. A brit kormány ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

London ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani uniós szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

Cameron nemrégiben, egy üzleti rendezvényen felszólalva alig burkolt utalást tett arra is, hogy ha Brüsszel ehhez nem járul hozzá, a brit kormány megvétózhatja a további EU-bővítéseket. A brit miniszterelnök kijelentette: az új tagállamok felvételéhez egyhangú határozat szükséges, és ez "tökéletes helyzetbe" hozza Nagy-Britanniát ahhoz, hogy az átmeneti korlátozások szabályozásának módosítását célzó szándékát a jövőbeni bővítési döntések esetében érvényesíteni tudja.

Halálos áldozatai is vannak az áradásoknak

Három ember meghalt, ezrek pedig lakóhelyük elhagyására kényszerültek a heves esőzések okozta hétvégi áradások következtében az Egyesült Államoknak a Mexikói-öböltől a Nagy-tavakig terjedő részén.

Vasárnap tornádók pusztítottak Texasban, több houstoni lakóépületben súlyos károk keletkeztek, az államban több mint kétezer embernek kellett elhagynia otthonát. Egy oklahomai tűzoltó mentés közben vesztette életét, egy tucatnyi embernek pedig nyoma veszett az ítéletidőben.

Greg Abbott texasi kormányzó hétfőn az állam 24 megyéjében szükségállapotot hirdetett ki a viharok és az áradások miatt, amelyek a meteorológiai előrejelzés szerint a hét végéig folytatódni fognak. A Blanco folyó vízszintje a hétvégén egy óra alatt nyolc métert emelkedett, járhatatlanná téve egy forgalmas országutat. Megáradt Dallasban a Trinity, valamint a közeli Vörös- és a Wichita-folyó is. A rászorulókat helikopterrel mentették.

"Meglehetősen rossz a helyzet" - mondta Kharley Smith, a Hays megyei katasztrófavédelmi szolgálat munkatársa. Hozzátette, a vihar 350-400 lakóházat döntött romba Wimberley településen, ahol három embert eltűntként tartanak számon. A közeli San Marcos városban mintegy 300, Hays megyében pedig összesen mintegy 1200 épületben keletkeztek károk.     

A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és arra szólították fel a lakosságot, hogy ne menjen az érintett területekre, ugyanis további esőzés várható. Colorado északkeleti részén, Sterlingben kötelező evakuációt rendeltek el és több megyében várhatóan szintén szükségállapotot fognak kihirdetni.

A meteorológusok áradásokra figyelmeztettek Arkansas, Missouri és Kansas állam bizonyos részein is, valamint közölték, tornádókra kell készülni Illinois-ban, Iowában, Kansasben és Missouriban. Számos térségbeli államban az idei számít a valaha regisztrált legcsapadékosabb májusnak. Oklahomában idén eddig 69,5 centiméter eső esett, a tavalyi évben viszont mindössze 10,9. A határ mexikói oldaláról, Ciudad Acunából hétfőn 10, tornádó okozta halálesetet jelentettek.

Jégeső májusban? Így pusztított az ítéletidő - Videó!

Publikálás dátuma
2015.05.25. 22:16
FOTÓ: Thinkstock
Ítéletidő pusztított hétfő délután Szatmárnémetiben – közölte a szatmar.ro hírportál.

A helyi idő szerint 16 óra (közép-európai 15 óra) tájt kezdődött ítéletidő Szatmárnémeti központi részét érintette, lekopaszította a fákat, autókat rongált meg. Egy szemtanú beszámolója szerint átlagosan diónagyságú jégdarabok hullottak az égből, de akadt közöttük tojás nagyságú is. A portál szerint egy jégdarab egy tömbházlakás ablakát is betörte. 

Az olvasók által beküldött képeken és videofelvételeken az látható, hogy a vihar elvonulta után az épületfalak mellett kialakult öt-tíz centiméteres jégréteget lapáttal takarítják a helybéliek, és az esővíz elvezető csatornák bedugulása miatt ellepte a víz a városközpont bizonyos részeit.

A brutális ítéletidőről itt találhat képeket!