Előfizetés

Cameron megkezdte diplomáciai offenzíváját

David Cameron brit kormányfő megkezdte diplomáciai offenzíváját, azzal a céllal, hogy Nagy-Britannia szempontjából kedvezőbb uniós szerződést csikarjon ki. A brit miniszterelnök hétfőn Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével vacsorázott. Mindketten azt közölték, minden tőlük tehetőt megtesznek azért, hogy megállapodásra jussanak – közölte egy brit kormányszóvivő. Mint mondta, a megbeszélések az EU reformjára, illetve az unió és Nagy-Britannia kapcsolatának újraértelmezésére koncentráltak. Cameron az eszmecsere során kiemelte, hogy a britek elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel. Meggyőződésük, hogy az Európai Unió változásra szorul.

Cameron és Juncker egyetértettek abban, hogy a témában további megbeszélésekre van szükség az EU más állam- és kormányfőivel. A két politikus viszonya amúgy nem felhőtlen. A brit miniszterelnök tavaly meg akarta akadályozni, hogy Junckert tegyék meg bizottsági elnöknek. Cameron már a jövő évben népszavazást akar kiírni hazájában arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióban maradjon-e.

Menekültek tömegsírjára bukkantak

Már 139, bevándorlók maradványait rejtő sírt fedeztek fel a thai-maláj határvidéken a maláj hatóságok és 28 tábort is találtak, amelyet tranzitállomásként használtak az embercsempészek, jelentette be tegnap sajtótájékoztató Kalid Abu Bakar, maláj rendőrfőnök.

Elmondása szerint egyelőre nem tudni, hogy a sírok hány ember maradványait fedik. A legnagyobb táborban a hatóság feltételezése szerint mintegy 300 személyt tartottak fogva. Az elmúlt napokban a határ mindkét oldalán találtak már tömegsírokat.

Az indonéz és a maláj hatóságok hetekig tartó tétlenség, sőt elutasítás után megkezdték a tengeren embertelen körülmények között hánykolódó több ezer menekült felkutatását és mentését. Először megtagadták, hogy a csempészhajók kikössenek és visszaküldték a menekülteket a tengerre, majd a nemzetközi felháborodás hatására módosítottak álláspontjukon.

A két ország szerdán állapodott meg abban, hogy ideiglenesen befogadják az embercsempész-hajókon veszteglő menekülteket, ha nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak illetve garanciát arra, hogy egy éven belül visszaszállíthatják őket hazájukba. Ezt követően kezdték meg az embercsempészek felkutatását és bukkantak rá a táborokra és az azok területén lévő tömegsírokra.

Az áldozatok vélhetően a mianmari rohingya muzulmán kisebbség tagjai, vagy bangladesi menekültek, de ennek tisztázása még nem történt meg. Kiderült: az embercsempészek több ezer dollárt szednek be a menekülőktől, majd táborokba szállítják, ahol gyakorlatilag fogva tartják őket, sok esetben váltságdíjat követelnek a hozzátartozóktól. A táborok területén éhenhalt vagy az egészségügyi ellátás hiánya miatt, járványban vagy más betegségben elhunytak holttesteit a most feltárt tömegsírokba fedik el.

A rohingyák nem véletlenül menekülnek Mianmarból. Muzulmán, a lakosság mintegy 10 százalékát kitevő kisebbségként a budhista hatalom üldözi őket, nem kapnak állampolgárságot sem, ezért tömegesen próbálnak szökni, akár életük kockáztatásával is. ENSZ adatok szerint az elmúlt években 120 ezer rohingya menekült el.

A mianmari kormányzatot nem befolyásolja a nemzetközi vélemény. Vasárnap, minden felháborodás és tiltakozás ellenére az elnök aláírta a rohingyák gyermekvállalását korlátozó törvényt, mert „nem akarják, hogy a muzulmán kisebbségből többség legyen”.

Sétáljunk a vízen!

Hollandiában van egy falu, Giethoorn ahol se utak, se autók nincsenek. A bájos falu, mely 1230 körül jött létre, Steenwijck várostól 5 km-re délnyugatra található, mára a turisták kedvelt célpontja lett..

Giethoorn holland kifejezés, jelentése: kecskeszarv. 1170-ben egy nagy árvíz pusztított ezen a területen, a később ide települők sok szarvat találtak, amelyek valószínűleg az árvízben elpusztult kecskéktől származtak. Giethoorn házait csak gyalog fahidakon, vagy vízen csónakokkal lehet megközelíteni, ezért a holland Velencének is nevezik. Megközelítőleg 7 és fél km hosszan folyik át csatorna a falun, ezeken 50 kis fahíd ível át. A csatornák többsége egy méter mély. A forgalom legnagyobb része a vízen bonyolódik, az úgynevezett "suttogó-hajókon". Azért suttogó, mert elektromos motorral működnek és így nem zavarják a csendet és nyugalmat ebben a festői faluban. Még különlegesebb az élmény télen, amikor a csatornák befagynak és akár az egész falun végig lehet korcsolyázni.