Előfizetés

Gömöri Zsolt cáfol

Publikálás dátuma
2015.05.26. 13:31
Gömöri Zsolt FOTÓ: Szalmás Péter
Cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.

Az MPB-vezető keddi sajtótájékoztatóján közölte: a hecckampánnyal kapcsolatos dokumentumokat elküldik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének is, június 19-re pedig rendkívüli közgyűlést hívott össze. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, a jogszabálysértések gyanúja miatt pedig a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Gömöri Zsolt megemlítette, alapos okkal feltételezhető, hogy Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetője ugyancsak résztvevője volt a lejáratási kísérletnek. Az újabb dokumentumok alapján Gömöri szerint ugyanis valószínűleg az MPB munkatársa tulajdonított és juttatott el a sajtónak, illetve sportvezetőknek gazdasági és pénzügyi dokumentumokat, amelyeket meghamisítva, illetve tartalmukat eltorzítva használtak fel a lejáratási kampányban. Az MPB-elnök korábban Nagy Zsigmondot, a MOB nemzetközi igazgatóját, Tamás Henriette Brigittát, az MPB korábbi munkatársát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, Zachár Attilát, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetőjét, valamint Sas Sándor fekvenyomó parasportolót nevezte meg a lejáratási kísérlet legfontosabb résztvevőiként.

Az elnök egyenként cáfolta az ellene a sajtóban felmerült 15 vádpontot, köztük azt, hogy a parasportolók nem kapnak elegendő támogatást a felkészüléshez, és nem jutnak el elegendő nemzetközi versenyre. Gömöri közölte, 2013-ban csaknem kétszer annyi versenyen vettek részt válogatott sportolók, mint 2011-ben, tavaly pedig közel háromszorosára nőtt (103) azon nemzetközi viadalok száma, melyeken részt vettek magyar parasportolók. Idén az MPB 139 nemzetközi versenyen való részvétel támogatását tervezi.

Az MPB vezetője a havi egymillió forintot meghaladó fizetésére vonatkozó vád kapcsán közölte, 2012. március 1. óta bruttó 655 ezer forint szerepel a munkaszerződésében. E mellett a médiában megjelent 300 ezer helyett havonta 60-80 ezer forintot költ tankolásra. Ami az elmúlt két paralimpia után kapott jutalmakat illeti, az MPB-t 2007 augusztusa óta vezető Gömöri azt mondta, 2008-ban 11 millió, 2012-ben pedig 17,5 millió forintot kapott a központi költségvetésből, azaz ez az összeg nem terhelte az MPB költségvetését. 

Gömöri cáfolta, hogy a fogyatékos sportolók pénzéből kapott hárommillió forintot a végtörlesztésének megfizetésére, annak forrása ugyanis az MPB saját bevétele volt, így nem terhelte sem az állami költségvetésből kapott forrásokat, sem a szponzorok által a sporttevékenységhez nyújtott támogatásokat. Az összegeket Gömöri májusban visszafizette az MPB-nek. Az MPB-elnök kijelentette, 2014-től idén áprilisig nem nyolc-, hanem csak kétmillió forintot vett fel üzemanyagköltségre, ami pedig az idén márciusi tenerifei edzőtábort illeti, a szervező Horváth Attila és Gömöri között nincs és nem is volt üzlettársi kapcsolat. Gömöri hozzátette, hivatalos ügyintézés miatt maradt még néhány napig Tenerifén, ahol nincs és nem is volt ingatlana.

Gömöri közölte, a tavaly áprilisi, mexikói sportszakmai látogatás a hírekkel ellentétben indokolt volt, mivel az MPB elnyerte az idei parafekvenyomó Európa-bajnokság rendezési jogát, és a nemzetközi szövetség (IPC) szabályai szerint a szervezők számára kötelező előzetesen egy hasonló rendezvényen való részvétel. A kiutazással kapcsolatos költségeket az IPC-től a verseny előkészítésének céljára kapott támogatás fedezte.

Gömöri Zsolt a sajtótájékoztató végén nem válaszolt újságírói kérdésekre.

Az MPB körüli botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást - melyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség - törvényesnek nevezte. Az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció egyaránt a teljes vezetőség lemondását követelte, amire az MPB vezető testülete úgy reagált, hogy felkérte a felügyelőbizottságot, a korábban már megvizsgált valamennyi, az MPB gazdálkodását érintő híresztelésekben szereplő kérdést ismételten tekintse át.

Gömöri Zsolt május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Mint mondta, annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az elnök ellen május 21-én több parasportoló nevében csoportos feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ezt megelőzően közös nyilatkozatban, nyolcpontos petíciót benyújtva lemondásra szólították fel az elnököt, az elnökséget és a felügyelőbizottságot is. A petíciót több mint ötszázan írták alá, köztük Pálos Péter, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra, vagy az ügyet a parasportolók részéről képviselő Koller Sándor. Az ügyben megszólalt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki csütörtökön azt mondta: a kormány nem kíván beleszólni az ügybe, ezzel együtt az illető sportvezető elveszítette a bizalmat, és felmerül a méltatlanná válás kérdése is.

MOB: Gömöri összeesküvés-elméleteket gyárt

A Magyar Olimpiai Bizottság szóvivője szerint a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének le kellene vonnia a megfelelő következtetéseket az eddig történtekből. Siklós Erik lapunknak korábban azt mondta, szerinte Gömöri Zsolt összeesküvés-elméleteket gyárt. A szóvivő arra reagált, hogy Gömöri megvádolta a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatóját, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, egy korábbi szakbizottsági elnököt és egy parasportolót. Egy vasárnapi tájékoztatón hozta nyilvánosságra azt a magánlevelezést, amely alapján rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja az MPB elnökségének. Szerinte ugyanis az MPB vezetőivel szemben többen egy "minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak".

Távozik a Juventus sztárja

A brit Daily Star szerint majdnem biztosra vehető, hogy elveszti az olasz bajnoki címet szerzett és hazája kupáját is megnyert Juventus, amely a június 6-án, Berlinben megrendezendő Bajnokok Ligája döntőre készül. A lap úgy értesült, hogy Vidal, a 28 éves chilei válogatott középpályás már alá is írt az Arsenalhoz a következő szezontól.

A brit lap egy argentin újságíróra, Hernan Felerre hivatkozva tette közzé az értesülést, aki már tavaly, Alexis Sánchez Arsenalba való igazolásával kapcsolatban sem tévedett.

„A Copa America után Chilében jelentik majd be, hogy Vidal az ágyúsoknál folytatja. Már mindenben megállapodtak, s Sánchezzel chilei duót alkotnak majd” – írta a brit lap.

Gömöri-botrányból háború

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2015.05.26. 08:00
Gömöri (a háttérben balra) nemrég találkozott a paralimpikonokkal, de sok eredményre nem jutottak FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Magyar Olimpiai Bizottság szóvivője szerint a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének le kellene vonnia a megfelelő következtetéseket az eddig történtekből. Siklós Erik lapunknak azt mondta, szerinte Gömöri Zsolt összeesküvés-elméleteket gyárt. A szóvivő arra reagált, hogy Gömöri megvádolta a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatóját, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, egy korábbi szakbizottsági elnököt és egy parasportolót. Egy vasárnapi tájékoztatón hozta nyilvánosságra azt a magánlevelezést, amely alapján rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja az MPB elnökségének. Szerinte ugyanis az MPB vezetőivel szemben többen egy "minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak".

 A megvádolt négyes

Gömöri Zsolt május 22-én, pénteken, egy terjedelmes, hetekre visszanyúló elektronikus levelezést tartalmazó dokumentációt kapott egy eddig ismeretlen személytől. Ennek tartalma az MPB elnöke szerint azt bizonyítja, hogy lejáratását előre megtervezték. A levelezés lényeges részeit feltették az MPB honlapjára. Gömöri szerint négyen szövetkeztek a leváltására.

- Nagy Zsigmond: a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója

- Tamás Henriette Brigitta: 2009-ig az MPB munkatársa, később a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának szakértője, tanácsadója

- Zachár Attila: 2015 elejéig, amíg a bizottságot az MPB elnöksége meg nem szüntette, az MPB erőemelő szakbizottságának vezetője, több cég mellett az Invázió Centrum Kft. tulajdonosa

- Sas Sándor: fekvenyomó parasportoló, edzője Zachár Attila

A levelezés kronológiája
Az MPB elnöke által nyilvánosságra hozott dokumentációban Gömöri Zsolt szerint tudatosan felépítették a megbuktatását. Időrendi sorrendben a következő levelek keletkeztek az ügyben.
Április 15-én Zachár Attila megtudta, hogy szakbizottságát az MPB elnöksége megszüntette, és ezt közölte Nagy Zsigmonddal, aki válaszában többek között azt írta, hogy jó volna megszabadulni az MPB elnökétől. A levélváltásban szóba került egy MPB-n belüli informátor felhasználása.
Április 17-én Zachár Attilának Tamás Henriette felajánlotta saját kapcsolatrendszerét az ügy kapcsán a sajtó bevonására.
Április végétől május 2-ig zajlik az előkészület Gömöri megbuktatására
Május 3-án az RTL Klub, 4-én a Hír Tv „névtelen tévénézői információkra” hivatkozva elkezdte boncolgatni az MPB ügyeit.
Május 12-én Zachár cégeinek ügyvezetője elkészítette a sportolói petíció vázlatát valamint az MPB elnökének lejáratását célzó újabb iratot.
Május 13-án Zachár összeállította és egységesítette a lejáratás tervezetét, külön foglalkozott az MPB támogatóinak megkeresésével. Elkészítette a névtelen „sportolói levelet” is.Május 14-én Zachár és ügyvezetője összefoglalta, milyen témákban kell még támadást indítani az MPB és annak elnöke ellen. Ebben az összefoglalóban már szerepel az összes eddig nyilvánosságra került vádpont Gömöri ellen.
Május 15-én Tamás Henriette összeállította és megküldte Zachárnak az ügyészségnek szánt beadvány tervezetét, amit később még többször átdolgozott és május 19-én jóváhagyásra megküldött Zachár Attilának.
Május 19-én Zachár Attila összeállított egy újabb levelet, amiben ismét felemlegette az MPB elnökének bűnlajstromát.
Május 21-én egy parasportoló arról nyilatkozott, hogy megteszik a feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen. Zachár Attila pedig elküldte a véglegesített feljelentés szövegét.
Május 22-én Zachár véglegesítette az újabb levelét, melyet a szövetségeknek és vezető kormányzati tisztségviselőknek terveznek elküldeni. Meghatározta azt is, hogy kinek küldjék el a levelet.