Súlyos károkat okozott a pusztító jégeső Szatmárban - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.05.26. 17:39
Illusztráció: Thinkstock
Az eddigi összesítés alapján huszonegy települést sújtott jégverés a hétfő kora esti viharban Szatmárban - közölte Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere kedden.

A településvezető elmondta, Csengerben, Csengersimán, Szamosbecsen, Császlón, Kisnaményban, Gacsályon, Zajtán, Rozsályon, Méhteleken, Garbolcon, Kispaládon, Botpaládon, Túrricsén, Tisztabereken, Sonkádon, Kölcsén, Milotán, Tiszacsécsén, Tiszakóródon, Nagyhódoson és Kishódoson okozott károkat a viharos szél és a jégeső.

Rozsályon fél óra alatt 68 milliméter csapadék hullott, a vihar elvonulása után csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat és a földeket - tájékoztatott. Szavai szerint minden szántóföldi növénykultúrát elvert a jég, nem kímélte a gyümölcsösöket, a veteményeket és a szántóföldi terményeket sem. Még tart a kárfelmérés - tette hozzá.

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

Sztolyka Zoltán megjegyezte, a növénykultúrákban esett kár elsősorban a szegényebb családoknak jelenthet óriási problémát, mivel - pluszjövedelem híján - sokaknak ez az egyetlen bevételi forrásuk. Elmondta, a vihar az épületekben nem okozott nagyobb károkat, az erős szél azonban befújta néhány házba az esővizet. 

Petra András, Gacsály független polgármestere korábban arról számolt be, hogy a településen hétfő délután csaknem harminc percen keresztül esett a jégeső, a tulajdonosok a házuk udvarából lapátolták a jeget. A jégeső tönkretette az ültetvényeket, elverte a palántákat, szétvágta a kukorica és a napraforgó levelét.

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

A romániai Szatmárnémeti térségében dió nagyságú jég esett, a város környéki falvakban az ültetvényeket verte el a jég - közölte internetes oldalán a Szatmári Friss Újság. A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság keddi közleménye szerint a vihar miatt tíz esetben vonultak ki a megyében a tűzoltók, akiket a legtöbb esetben az útra borult fák eltávolításához riasztották. Csengerben, Csengersimán, Kispaládon, Méhteleken, Tiszakóródon, Kölcsén és Fülesden avatkoztak be. Ibrányban az egyik lakóház pincéjéből kellett nagy mennyiségű csapadékvizet eltávolítaniuk, Zajtán pedig egy lakóházra dőlt fa eltávolításhoz kérték a tűzoltók segítségét. Egyik esetben sem sérült meg senki - írták.

Szerző
Frissítve: 2015.05.26. 20:14

Puzsér nekiment az RTL-nek

Publikálás dátuma
2015.05.26. 17:17
FOTÓ: Facebook/Puzsér Róbert
Puzsér Róbert lesz a nemsokára induló Selfie című műsor egyik szereplője az RTL Klubon. Mivel a csatorna forgatott már az éles nyelvű kritikussal, valószínűleg most sem lepte meg őket, hogy Puzsér máris talált valami kivetnivalót a műsorban. Most a Selfie címén miatt akadt ki. 

"Kicsit átb*szva érzem magam. Amikor aláírtam az RTL-hez, még az eredeti Connected cím alatt futott a műsor terve. Időközben a nagyon kreatív céges döntéshozók - akik kizárólag nyugat-ukrajnai pronyóságban bírnak gondolkodni, és még a külföldön bevált formátumot és képesek lepusztítani a saját ízlésükhöz - a széria címét a rendkívül kínos hangzású Szelfire módosították - írta a kritikus az oldalára. Az asszosziációs tér szerintük inkább legyen a tizenéves plasztik-pic*ák világa, mint a Nokia klasszis imázsa. Na sebaj, ez legyen a legnagyobb probléma, remélem faszán vágták, és a káromkodás meg a kritika nagy része bennmaradt" - fogalmazott a kritikus.

Puzsér Róbert nem véletlenül kritizálta a műsor címét, hiszen ő maga is részt vett a forgatásban. A Selfie videónapló formájában fogja bemutatni a szereplők magánéletét, s ők lesznek a forgatókönyvírók is egyben, hiszen ők döntik el, mit vesznek fel videóra, mit mutatnak meg a közönségnek. A kritikus korábban azt is elmondta, miért vállalta a műsorban való szereplést: "úgy gondolom, hogy a reality is egy kommunikációs forma, amit nem szükségszerűen kell megtölteni stricikkel, k*rvákkal, f*szpörgető retardáltakkal, vagy a vidéki diszkók atlétás-suhogós, slusszkulcspörgető alfahímjeivel. Ahogy bármit, úgy ezt is lehet tartalmasan csinálni. Amennyire nem érdekelnek Győzike meg Berki hétköznapjai és gondolatai, annyira kíváncsi lennék mondjuk Laár András vagy Pintér Béla világára" - fogalmazott a kritikus.

Forrás: Origo

Szerző

Orbán újabb sportcsarnokot ígért

Publikálás dátuma
2015.05.26. 15:50
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Cser-Palkovics András polgármester Székesfehérváron. MTI Fotó: Illyés Tibor
Életminőség-javító fejlesztések kezdődnek Székesfehérváron, kibővül a belváros, hangversenyterem, valamint multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok épül, és lakásépítési program indul el - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, miután a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással.

A kormányfő elmondta: amint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház jelenlegi fejlesztése befejeződik, újabb beruházás kezdődik, amelynek a költségeiről hamarosan egyeztetnek a város vezetőivel. A miniszterelnök kiemelte, hogy a korábban a kormány támogatásával visszavásárolt börgöndi repteret sport- és üzleti célú repülőtérré alakítják.Orbán Viktor közölte, hogy a város jelenleg üresen álló ingatlanjainak valamelyikében modern középiskolai oktatási központot valósítanak meg, ahol az oktatási funkciók mellett a művészet és a sport is kiemelt szerepet kap majd.

A kormányfő az életminőség-javító fejlesztések közé sorolta a belváros és a Zichy-liget összekapcsolását is, úgy, hogy a közúti forgalmat az érintett szakaszon a föld alá viszik. Az évek óta üresen álló Fekete Sas Szállóból hangversenyterem lesz, a tervezési költséget a kormány magára vállalta – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint Székesfehérváron gyakorlatilag teljes foglalkoztatás van, ezért ma már a megfelelő képzettségű munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot a helyi gazdaságnak. Lakhatási lehetőségek híján nem érkezik megfelelő munkaerő a városba, ezért lakásépítési programot indítanak - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a velencei-tavi turizmus fejlesztésének kialakításába bevonják a várost.

A miniszterelnök a jövőben felépítendő multifunkciós rendezvénycsarnokról elmondta: a helyszínt a város már kiválasztotta, most pedig megállapodtak abban, hogy a tervezési költségeket a kormány állja. Kérdésre válaszolva közölte: a csarnok bekerülési költségeit majd a jóváhagyott tervek után lehet megmondani, a tervezésre azonban 500 millió forintot biztosít a kormány.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a 2013-as kihelyezett kormányülésen megítélt támogatásokból végrehajtott fejlesztések nagyrészt megvalósultak. A székesfehérvári fűtőerőmű visszavásárlása megtörtént, erre az állam 2,55 milliárd forintot adott. A Nemzeti Emlékhely újjáépítésének előkészítése, a Sóstói Stadion építése a Sóstó rehabilitációjával együtt elkezdődött, a geoinformatikai főiskolai kart megmentették, a várost elkerülő út építése 14,5 milliárd forintból jelenleg is zajlik. A maroshegyi közösségi terek kialakítása is ígéret volt, az előkészítése annak is megkezdődött, miközben a megyei kórház új tömbjének 8,3 milliárd forintos fejlesztés elkészült – mondta.

Cser-Palkovics András (Fidesz) kiemelte: a város hosszú történelme során soha annyi segítséget nem kapott az államtól, mint Orbán Viktor kormányától az elmúlt években. Hozzátette: a fejlesztési pénzek mellett a kormány adósságkonszolidációja 18 milliárd forintos támogatásként jelentkezik, hiszen a városnak nélküle évente többmilliárd forintot kellene a bankoknak fizetnie.
A kormányfő kérdésre válaszolva közölte, a Modern városok program forrásai két helyről származnak: egyrészt magyar költségvetési forrásokból, amelyek a következő évek büdzséiben szerepelnek, másrészt a nagyvárosok fejlesztésére szánt uniós forrásokból.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: mintegy tíz évig tartó vita lesz a halálbüntetésé, de a menekültek ügyét hamar le kell zárni. „Ha most nem leszünk észnél, nem leszünk felelősségteljesek, akkor tíz év múlva nem fogunk ráismerni hazánkra” – fogalmazott, hozzátéve: a menekültügy lényege, hogy ha egyszer hibáznak, többé nem javíthatják ki. Hangsúlyozta: „nekünk, magyaroknak kell meghozni a döntést, mert nem Brüsszelben fog megváltozni az élet a menekültektől, hanem itt, Magyarországon”.

Orbán Viktor szerint semmi alapja nincs annak a sajtóhírnek, hogy 2017-ben köztársasági elnök lesz, miközben Lázár János váltja a miniszterelnöki székben. Úgy fogalmazott, hogy „a köztársasági elnöki munkára az ország engem nem tudna használni, nálam méltóbb embernek kell megtestesítenie az ország egységét”. Jelezte, hogy a Fidesz következő kongresszusán pártelnököt is választ két évre, akinek a 2018-as választásra fel kell készítenie a pártot, és - mint mondta - szívesen vállalja ezt a feladatot.

Szerző