Előfizetés

Drámai! Felére csökkent az elefántok száma Mozambikban

Publikálás dátuma
2015.05.27. 12:00
FOTÓ: Thinkstock
Felére csökkent az elefántok száma öt év alatt Mozambikban az orvvadászat miatt a World Conservation Society (WCS) nemzetközi vadvédelmi szervezet szerint.

A legutóbbi számlálás alapján az elmúlt öt év alatt drámaian, 48 százalékkal – 20 ezerről 10 ezer 300-ra csökkent az elefántok száma a legnagyobb elefántpopulációkat fenyegető orvvadászat miatt – olvasható a szervezet közleményben. Az afrikai földrészen becslések szerint évente 30 ezer elefántot ölnek le illegálisan, hogy kielégítsék az elsősorban Kínának és más ázsiai országoknak szánt elefántcsont iránti igényeket. Az Elefántok Határok Nélkül (EWB) nevű civil szervezet szerint a 2006. évi 550 ezer elefánttal szemben ma már mindössze 470 ezer él vadon Afrikában. 

A WCS a mozambiki kormány megbízásából az ország területének 10 százalékán számolta össze az elefántokat repülőgépről, ebből a mintából következtették ki az országos adatokat. "Az ország északi részében az elefántállomány 15 ezer 400-ról 6100 egyedre csökkent" a WCS közleménye szerint. A csökkenés súlyosan érintette a tanzániai határ közelében fekvő Niassa rezervátumot is, ahol a mozambiki elefántállomány mintegy 70 százaléka él.

Alastair Nelson, a WCS Niassa nemzeti parkért felelős mozambiki igazgatója szerint a számok azzal magyarázhatók, hogy a tanzániai orvvadászok tömegesen járnak át Mozambikba, Tanzániában ugyanis ipari méretekben irtották az elefántokat, és mostanra már jelentősen lecsökkent az állomány. Az ország eldugott északi része nehezen kormányozható, és igen nagy a korrupció. Egyes rendőrök és vámosok könnyen megvásárolhatóak, sőt még bérbe is adják a fegyvereiket az orvvadászoknak – mondta Alastair Nelson.

Az ország keleti részéből az mozambiki orvvadászok átjárnak a dél-afrikai Kruger nemzeti parkba is orrszarvúkra vadászni. Maputo csak késve lépett fel az orvvadászat ellen. Nemzetközi nyomásra 2014 júniusában fogadtak el új törvényt a biológiai sokféleségről, amelynek értelmében bűncselekmény a védett állatok leölése. Ezt megelőzően az orvvadászokat csak engedély nélküli fegyverviselés miatt pénzbírsággal büntették.

Május 14-én rekord mennyiségű – mintegy 1,3 tonna - elefántcsontot és rinocérosztülköt foglaltak le Mozambikban, amely több mint 200 legyilkolt állatot jelent. Őrizetbe vettek egy ázsiai származású külföldit, a rendőrségnek azonban nem sikerült felgöngyölítenie az elefántcsontot külföldre csempésző bűnbandát.

Ázsiában az elefántcsont és az orrszarvútülök igen népszerű, az előbbiből ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek, az utóbbit pedig a hagyományos gyógyászathoz használják fel. Mozambikban 2013 óta számít a kihalt fajok közé az orrszarvú, az orvvadászat fokozódása pedig kihalással fenyegeti az elefántpopulációt is. Egy Botswanában tartott szakértői konferencia szerint húsz éven belül kihalhatnak a vadon élő elefántok, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az orvvadászat. 

Gondolta volna? Egy madárfaj is kipusztulhat az IS miatt

Publikálás dátuma
2015.05.26. 19:06
FOTÓ: Thinkstock
Kipusztulhat a tarvarjak (Geronticus eremita) vadon élő populációja Szíriában, mivel nyoma veszett a kolónia kulcsfontosságú egyedének az után, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a közelmúltban elfoglalta Tadmur városát (ókori nevén Palmürát).

A súlyosan veszélyeztetett tarvarjakat több évtizeden keresztül kihaltnak vélték a Közel-Keleten, mígnem 2002-ben hét fészkelő példányra bukkantak Palmüra közelében. Annak ellenére, hogy a madarak védettek és tenyésztik is őket, vadon élő populációja mindössze négy egyedre csökkent 2012-re. A szakemberek 2006-ben fedezték fel, hogy a szíriai kolónia Etiópiában tölti a telet.

A libanoni természetvédő társaság most ezer dollár pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki információkkal tud szolgálni a Palmüra egykori királynője után Zénobiának elnevezett nőstény hollétéről, ez ugyanis az egyetlen példány, amely tudja az utat a madarak etiópiai telelő helyeihez.

Az ornitológusok szerint Zénobia nélkül a fogságban nevelt példányok nem tudják megtanulni a migrációs útvonalat, ami a faj vadon élő populációjának kipusztulásához fog vezetni - adta hírül a BBC News.

A tarvarjú egykor Európában, Afrikában és a Közel-Keleten is elterjedt volt, ám vadászatuk, élőhelyeik elvesztése és rovarirtó szerek okozta mérgezés miatt számuk drasztikusan csökkent és ma már mindössze Marokkóban és Szíriában fordulnak elő vadon élő egyedek. 

Kihalás határán a világ legritkább delfinje

Publikálás dátuma
2015.05.26. 18:10
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Tizenöt éven belül kipusztulhat a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, a hector delfin Új-Zéland partjainál honos egyik alfaja, amennyiben nem születnek megfelelő intézkedések a megmaradt állomány megóvása érdekében - állapította meg egy új kutatás.

A természetvédők szerint a súlyosan veszélyeztetett maui delfinek száma mára mindössze 43-47 egyedre csökkent és ezek között nagyjából tíz termékeny nőstény található.

A Nabu nevű német természetvédő szervezet szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek megóvják a delfineket a halászhálókba gabalyodástól és az állatok egész élőhelyén be kellene tiltani a halászatot.

A természetvédők a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) tudományos bizottságának San Diegó-i találkozóján ismertették az eredményeiket - adta hírül a BBC News.

Barbara Maas, a Nabu veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó részlegének vezetője rámutatott, hogy Új-Zélandnak muszáj változtatnia mostani hozzáállásán, amely a halászipar érdekeit helyezi előtérbe a biológiai sokféleség megőrzésével szemben és meg kell végre óvnia a delfinek élőhelyét egyebek közt a halászhálók és a kőolaj, valamint a földgáz-kitermelés okozta pusztítástól.

A szakember szerint amennyiben ez nem történik meg, akkor a maui delfin kihalása "nem lehetőség, csupán idő kérdése lesz". Az új-zélandi környezetvédelmi miniszter szóvivője szerint csak azután fognak nyilatkozni az ügyben, hogy egy tudományos bizottság júniusban benyújtja a témával kapcsolatos eredményeit és ajánlásait.

A maui delfinek száma az 1970-es éve óta csökken. A kutatók szerint az eresztőhálós és vonóhálós halászat jelenti a legnagyobb fenyegetést az állatokra nézve: évente nagyjából öt delfin esik ezek áldozatául. 2010-2011-ben a hector delfin alfajának nagyjából 59 példányát számolták össze.

Az új-zélandi kormány 2012-ben, majd 2013-ban is szigorította az eresztőháló használatára vonatkozó előírásokat, ám a környezetvédők szerint ezek az intézkedések nem érnek el elég messzire.

Az IWC tudományos bizottsága a maui delfinek teljes körű védelmére szólított fel az elmúlt évben. 

(http://www.bbc.com/news/science-environment-32872037)