Reklámadó - "A kormány bosszúhadjáratának eszköze"

Publikálás dátuma
2015.05.27. 13:34
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Ádám/Népszava
Az MSZP szerint a reklámadó ötlete korábban a kormány "bosszúhadjáratának" eszköze volt, míg a Jobbik a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosításának szerdán kezdődött parlamenti vitájának második felében azt kritizálta, hogy a kis- és közepes vállalkozásokra nagyobb teher jut. Az LMP az állami tulajdonú cégek reklámköltéseire kérdezett rá, míg a Fidesz azt hangsúlyozta, a javaslat kíméli a vidéki médiát.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára expozéjában felidézte, a kormánynak a reklámadó bevezetésével - hasonlóan több más forgalmi-fogyasztási adóhoz - az volt célja, hogy az arányos közteherviselés érdekében a nagyobb teherbíró képességű, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás szempontjából kevéssé kulcsfontosságú vállalkozások fokozottan vegyék ki részüket a társadalom közös kiadásaiból. 

A kormánynak töretlen szándéka, hogy a jelentős reklámpiaci szereplőknek is kiemelten kell szerepet vállalniuk a közteherviselés rendszerében, ezért a reklámadó a jövőben is fennmarad - rögzítette. Az Államtitkár - utalva az Európai Bizottság vizsgálatára - rámutatott: a kormány az aggályok eloszlatása érdekében indokoltnak látja a módosítást, anélkül, hogy feltétlenül osztaná a bizottság álláspontját. A módosítás azonban nem jelentheti azt, hogy a reklámadó eredeti céljai sérülhetnek - hangoztatta Tállai András. 

Ismertette: továbbra is nulla százalék vonatkozik a 100 milliónál nem nagyobb adóalapra. Az adóalanyoknak a 100 millió forint adóalaprész fölött egységesen 5,3 százalékos kulccsal kell számolniuk, s a hatálybalépéstől a reklámközzététel megrendelőjére vonatkozó, a megrendelés ellenértékére, mint adóalapra vetülő adómérték a mostani 20-ról 5 százalékra csökken.

MSZP: a reklámadó a kormány bosszúhadjáratának eszköze volt

Bárándy Gergely (MSZP) a javaslat előzményének azt nevezte, hogy az RTL Klub olyan műsorokat és híradót kezdett sugározni, amelyek a kormánynak nem voltak ínyére. A kormány az adóval nem tudta megtenni azt, amit megtesz a közmédiával, hogy a híreket "torzíttatja, hogy úgy tűnik, az MTI vagy utasításra vagy saját maga kialakította lojalitásból egyes ellenzéki közleményeket nem hajlandó leközölni" - folytatta a képviselő.

Szerinte a reklámadó mértékét úgy alakították, hogy az egyedül az RTL Klubot érintse negyven százalékos mértékben. Később a kormány utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy egy 2011-es tranzakciót vizsgáljon meg; amikor ez sem használt, tovább emelték az adót - mondta Bárándy Gergely.

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság komoly aggályokat fogalmazott meg a reklámadóval kapcsolatban, majd a Velencei Bizottság is vizsgálatot indított a magyar médiahelyzet és a reklámadó miatt. "Záróakkordként" Angela Merkel német kancellár látogatást tett Magyarországon, nem sokkal ezt követően pedig a kormány bejelentette, hogy eltörlik a legmagasabb kulcsot - tette hozzá Bárándy Gergely, aki szerint egy olyan szabályozásnak sikerült elejét venni, ami a magyar kormány bosszúhadjáratának egyik eszköze volt.

Jobbik: a kormány is vegyen részt a vitában

Novák Előd (Jobbik) arról beszélt, hogy pártja szeretné, ha a kormány részt venne a vitában és kiderülne, mire kellene költeni a reklámadóból származó bevételt, illetve ha elmondanák a véleményüket arról, hogy a reklámadóból lehet-e finanszírozni az ingyenes internetet.

A kormánynak az ügyben végrehajtott "pálfordulásairól" beszélő képviselő azt mondta, a Jobbik egyik jelenlegi fő kritikája, hogy ismét a kis- és a közepes vállalkozások kapják a nagyobb terhet a multinacionális cégek által működtetett médiumokkal szemben. Novák Előd azt is kijelentette, hogy nem szabad elfogadni az RTL Klub és az Európai Unió nyomásgyakorlását.

LMP: a kormány célja a médiapiac befolyásolása 

Sallai R. Benedek (LMP) az állami tulajdonú cégek reklámköltségeire kérdezett rá és arra, ez hogyan befolyásolja a hazai média működését. Szerinte a tárgyalt jogszabályt is hatalomtechnikai eszközként használja a kormányoldal a médiapiac befolyásolására, amely elfogadhatatlan. Úgy fogalmazott: egy "pofátlan, méltatlan" jogszabályt most máshogyan tesznek "pofátlanná". Úgy ítélte meg: a javaslat a kis, helyi reklámszolgáltatókat teszi tönkre, de azokat is, akik náluk reklámoztak. 

Frakciótársa, Schiffer András azt mondta: nem büszke arra, hogy külső elvárásra kell módosítani egy jogszabályt. Tökéletesen megalapozatlannak, a céljai elérésére alkalmatlannak minősítette a javaslatot, olyannak, amely megfojtja a helyi vállalkozásokat. 

Fidesz: a javaslat kíméli a vidéki médiát 

Turi-Kovács Béla (Fidesz) szerint az RTL Klub  "egyik napról a másikra" való kormánykritikussá válása az érdekérvényesítésükről szól. Szerinte a magyar médiaviszonyokon belül meghatározó a vidéki média, amelyet a javaslat kímélni igyekszik. Feltette a kérdést: hogyan érinti a javaslat ezen, sokszor csak a létért küzdő médiumokat?

NGM: "minden frakció támogatja a reklámadót"

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium szavai szerint "minden frakció támogatja a reklámadót", ugyanis nem azt, hanem a kormányt bírálták. Megjegyezte, a Jobbik még erről szóló törvényjavaslatot is benyújtott a parlamentnek. Szólt az adó nemzetközi gyakorlatáról, mint mondta, Ausztria szinte azonos kulccsal vetik ki azt. A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy 100 millió forintos árbevétel alatt ne kelljen az adót megfizetniük, ez szerinte meg fogja védeni a kisebb médiumokat. 


Az ülésen elnöklő Sneider Tamás (Jobbik) az összevont a vitát lezárta.

Szerző

Vége van a pécsi labdarúgásnak

Hargitai János, az élvonalban szereplő PMFC-Matias labdarúgóklub elnöke szerint a pécsi foci véget ért azzal, hogy a csapatot működtető társaság nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.

A klubelnök azt követően nyilatkozott, hogy kedden kiderült: a Győri ETO FC, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus, a PMFC-Matias és az amúgy is kiesett Lombard Pápa Termál FC sem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet, így a labdarúgó OTP Bank Liga 2015/16-os idényében a mostani 16-tal szemben 12 csapat szerepel majd. Mint mondta, nem érti a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fellebbviteli licencadó bizottságának keddi döntését, hiszen meglátása szerint a klubot működtető PMFC Sport Kft. teljesítette a feltételeket már az alapeljárásban is.    

Hozzátette: a PMFC volt ugyanis szerinte az egyetlen csapat, amelyet nem a licencszabályzat konkrét pontjának megsértése miatt utasítottak el, hanem – szerinte teljesen törvénytelenül – azért, mert nem láttak garanciát arra, hogy a következő szezont anyagilag végig tudják csinálni.    

Hargitai János sajnálatát fejezte ki, hogy a klubot annak ellenére zárták ki az élvonalból, hogy a pályán kiharcolta a bennmaradást, a tavaszi forma alapján pedig az első nyolc csapat között volt a PMFC.  Utalt arra, hogy a döntés miatt végtelenül nehéz helyzetbe kerül a pécsi labdarúgás, hiszen - ahogy fogalmazott – nem hisz abban, hogy élvonalbeli csapat nélkül sikeres maradhat a Mecsekalján működő utánpótlás, az a nevelőszervezet - mondta -, amely többek között olyan labdarúgókat adott a magyar focinak, mint Dárdai Pál, Gera Zoltán, Dibusz Dénes vagy Márkvárt Dávid.    

A jövőt illetően elmondta: a pécsi klubot működtető klub bíróságon ugyan harcolhat az igazáért, ez ugyanakkor már nem tudja megváltoztatni az MLSZ döntését. Személyes sorsát illetően azt mondta: le fog mondani klubelnöki pozíciójáról, mert "ebben a közegben úgy érzi, nincs helye".      

Magyar Márk, a PMFC-Matias sajtófőnöke azt közölte: a klubot működtető gazdasági társaság részéről az indoklás kézhezvételéig nem nyilatkoznak, de az sincs kizárva, hogy a sajtót csak az utolsó, pénteken sorra kerülő bajnoki mérkőzés után tájékoztatják a döntéssel kapcsolatos álláspontjukról, várható lépéseikről.

Szerző

Áder jött, kért és kapott

Publikálás dátuma
2015.05.27. 12:13
MTI Fotó: Illyés Tibor
Magyarország minden polgára érintett a klímaváltozásban - mondta Áder János a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, amikor arra kérte a fővárosi képviselőket, csatlakozzanak az Al Gore volt amerikai alelnök által elindított világméretű klímavédelmi kampányhoz, és győzzék meg a csatlakozásról kerületük polgárait is.  A köztársasági elnök biztos abban:  ha sokan felemelik a hangjukat, decemberben "beleremegnek a párizsi klímakonferencia tárgyalótermének ablakai".

Az államfő az ülésen köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesternek, aki a fővárosi tisztségviselők közül elsőként csatlakozott a klímavédelmi kampányhoz, amely nyomást akar gyakorolni a decemberi klímacsúcs döntéshozóira, a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országok vezetőire. Úgy fogalmazott: közös a felelősségünk abban, hogy beszéljünk a klímaváltozás problémájáról, hogy megoldásokat keresünk, alkalmazkodjunk, felkészüljünk, és közös a felelősségünk abban is, hogy tegyünk valamit a klímaváltozás ellen. El kell döntenünk, hogy megvárjuk, amíg a káros folyamatok visszafordíthatatlanná válnak vagy teszünk gyermekeink és unokáink jövőjéért - mondta. Hozzátette: ő szeretne nyugodt lelkiismerettel a gyermekei szemébe nézni.

Áder János azt mondta, ha a fővárosi képviselők is így éreznek, akkor azt kéri, csatlakozzanak a kampányhoz, regisztráljanak a www.elobolygonk.hu oldalon, ahol "felemelhetik a hangjukat" a klímaváltozás ellen. A köztársasági elnök hangsúlyozta: a klímavédelem nem csupán természetvédelem és környezetvédelem, "hanem a mi saját életünknek a védelme".

Elmondta, az ENSZ tudományos tanácsadó testületének a globális felmelegedés várható hatásairól is szóló tanulmánya szerint a klímaváltozás nyomán egyre szélsőségesebb időjárásra, aszályra, árvizekre, a jégtakaró olvadására, a tengervízszint emelkedésére, élelmiszertermelési és -ellátási gondokra, ivóvízhiányra, ennek következtében növekvő migrációra és a vízért folyó háborúkra lehet számítani.

Áder János beszélt arról is, a főváros és a nagyvárosok polgárait különösen érintettek a klímaváltozásban. Utalt arra: ennek következtében néhány fokkal magasabb lesz a fővárosban a legmelegebb napok hőmérséklete, hőhullámok várhatóak, annak pedig halálos áldozatai lehetnek. Közölte, 2013-ban már volt egy ilyen hőhullám Magyarországon, akkor 1700 halálos áldozatot követelt a rendkívüli meleg. A motorizáció egyre nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, a légszennyezés következtében egyre több gyerek allergiás és asztmás, ma már minden huszadik 5-18 éves fiatal asztmás, minden 5. felnőtt allergiás, ő maga is.

Kitért arra, egészségügyi kockázatnövekedést jelent, hogy a globális felmelegedés következtében megjelenhet Magyarországon a malária, a nyugat-nílusi vírus és a dengue-láz is, a dél-európai országokat ugyanis már elérték ezek a betegségek, és az is, hogy egyre több a kullancs, amelyek egyre fertőzőbbek is, mert amíg korábban minden egymilliomodik kullancs volt fertőző, ma már minden ezredik. A köztársasági elnök felidézte: amíg a II. világháború előtt a Duna soha nem érte el a nyolcméteres vízszintet a fővárosnál, addig az elmúlt 15 évben négyszer meghaladta, két évvel ezelőtt pedig közel járt a 9 méterhez, ami ugyancsak a klímaváltozás következménye.

Áder János beszélt arról is, a bolygó egyik legnagyobb problémája az urbanizáció, az előrejelzések szerint 2050-re az emberek 70 százaléka városokban él majd, a következő 35 évben annyi új várost, városrészt kell megépíteni, mint az elmúlt kétezer évben. Márpedig a nagyvárosaink a legnagyobb energiafelhasználók, károsanyag-kibocsátók és a leginkább felelősek a klímaváltozásért. De itt lehet megtalálni a leghatékonyabb megoldásokat is - tette hozzá.

Az államfő azt mondta, Budapest nem lesz megapolisz, de azok a tapasztalatok, amelyeket felhalmoztak a városépítés, a közlekedésfejlesztés, a hulladékgyűjtés és -feldolgozás, az energiahatékonyság javítása, a szennyvíztisztítás területén, olyan tudást jelentenek, ami piacképes. Példaként említette a Fővárosi Vízműveket, amely jelentős beruházásokat valósít meg a világ számos pontján, és az ebből keletkező nyereségből a fővárosi polgárok javát szolgáló további fejlesztéseket hajt végre.
A köztársasági elnök beszédét követően a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, támogatja Al Gore volt amerikai alelnök azon kezdeményezését, amellyel egy új globális éghajlatvédelmi megállapodás létrehozása érdekében a világ vezetőit egységre és cselekvésre ösztönöznék. A döntés értelmében a minél szélesebb körű támogatás érdekében felkérik a főpolgármestert, hogy erről a lehetőségről tájékoztassa a fővárosi lakosságot.

Horváth Csaba (MSZP) arról beszélt, hogy a szemléletváltásban a legfontosabb maga a példamutatás. Az, hogy mi milyen példát mutatunk az utódaiknak, milyen példát mutatunk a jelenkornak, és a szavaink mennyire ebben a tekintetben mennyire hitelesek - jelentette ki. Az ellenzéki politikus azt kérte a Fővárosi Közgyűléstől, hogy válasszák azt az utat, amely a fenntartható fejlődést teszi lehetővé. Csárdi Antal (LMP) azt mondta, az LMP is üdvözli a fordulatot, amely kialakulóban van a fővárosban. Itt az idő, hogy a szemléletváltás a döntésekben is megjelenjen. Továbbá népszerűsíteni kell a környezetbarát fejlesztéseket és a környezetbarát közlekedést - tette hozzá. A dugódíj kapcsán Csárdi Antal kijelentette: ezek után kötelezettsége a fővárosnak, hogy bevezesse a forgalomcsillapító intézkedést.

MSZP: az állandó torlódást okozó építkezések is környezetszennyezők

Erről Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője beszélt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, örülnének annak, ha az államfő a közgyűlés minden ülésére ellátogatna, mert szerintük Tarlós István főpolgármestert csak ilyenkor érdekli a környezetvédelem. Horváth Csaba a környezetszennyező fővárosi építkezések között említette a budai fonódó villamoshálózat kiépítését. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a város vezetőinek hatástanulmányt kellett volna készítenie "egy HÉV-megálló részleges beszakadása előtt".

A szocialista képviselő hozzátette, Orbán Viktor kormányfő hivatalának a budai Várba költözése is további állandósult közlekedési torlódásokhoz vezethet, például azon a Lánchídon, amelyet a városvezetés annak ellenére nem akar 2020-ig felújítani, hogy a közelmúltban arról leszakadt egy darab.

Horváth Csaba emellett azt kérte Áder Jánostól, hogy tegye egyértelművé, milyen álláspontot képvisel a "részlegesen környezetszennyező" paksi bővítés ügyében és tegyen meg mindent a korszerű megújuló energiaforrások nagyobb elterjedése érdekében.

 

Szerző