Reklámadó - A kormány ellehetetleníti a médiumokat

Publikálás dátuma
2015.05.27. 20:59
FOTÓ: Népszava
A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) szerint a reklámközvetítési tevékenységre vonatkozó törvényjavaslat felborítja a reklámipar évtizedek alatt kialakult működési rendjét, a teljes reklámköltés csökkenését fogja eredményezni, amelynek következményei lesznek a tartalom minőségére is. A szervezet a törvénytervezet visszavonására, illetve a mielőbbi a szakmai egyeztetések megkezdésére kéri a kormányt.

A MAKSZ közleményében emlékeztet: a jogszabálytervezet alapján a kormány eltörölné a bónuszrendszert, a médiaügynökségek pedig munkájukért egységesen a közzétételi díjak (a megjelenések árának) 15 százalékát kapnák a hirdetőktől. A szövetség hangsúlyozza, hogy a "hatósági árképzés" versenyellenes, nem engedi meg a feladatok mennyisége, minősége alapján differenciált ügynökségi árképzést vagy a teljesítmény alapú díjazást.

A szövetség szerint a javaslat értelmében mind a média-, mind a hirdetői oldalra újabb jelentős költségek és kezelhetetlen adminisztrációs terhek hárulnak és a piacon működő médiaügynökségek ellehetetlenülhetnek. Adminisztratív és kapacitási okok miatt pedig sokkal kevesebb médiatulajdonos tud majd szerződést kötni a hirdetőkkel, nő a piaci koncentráció, sok kisebb médium elveszítheti reklámbevételeit.

A MAKSZ úgy véli, szintén a hirdetőket fogja sújtani, hogy míg a mennyiségi bónuszok jelentős részét az ügynökségek jelenleg megosztják a reklámozói oldallal, a törvény hatályba lépése után ez a visszatérítés a reklámozók irányába megszűnik. A szövetség szerint a reklámköltések gazdaságra gyakorolt hatása jelentősen csökkenhet, amely az egész gazdaságnak jelentős veszteséget jelenthet.

Szerző

Országos demonstrációra készülődik a "vizes" szakszervezet

 Megkezdi az "elkerülhetetlennek látszó" országos demonstráció előkészítését a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezete (VKDSZ), ezt határozatban rögzítette a szakszervezet országos választmánya.

A VKDSZ szerdán közleményt juttatott el, amelyben tájékoztat arról, hogy a szakszervezeti szövetség országos választmányi értekezlete értékelte az ágazatban kialakult helyzetet, amelynek következtében alacsony az ágazati átlagkereset, több munkáltatónál felfüggesztették vagy csökkentették a dolgozók béren kívüli juttatásait. A VKDSZ vezető tisztségviselői eddig eredménytelenül tárgyaltak a bérfelzárkóztatásról, illetve az integráció miatt kialakult bérfeszültségek felszámolásáról, ezért a tagság úgy látja, hogy határozottabb fellépésre van szükség. 

A VKDSZ közleményében emlékeztet arra, hogy az elmúlt 3 évben végbement strukturális átalakulás miatt a korábbi 400 vízmű helyett ma már csak 42 rendelkezik működési engedéllyel. Az integrációval együtt járó többletkiadások, az ágazatot érintő különböző adóterhek nehéz helyzetbe sodorták az üzemeltetők döntő többségét. A pénzügyi problémák miatt nincs elég forrás a szükséges karbantartásokra, fejlesztésekre, ugyanakkor az alacsony ágazati átlagkereslet nem biztosítja a felkészült szakemberek foglalkoztatását - mutatnak rá. A víziközmű-szolgáltatás területén jelenleg mintegy 20 ezer munkavállaló dolgozik, a VKDSZ-nek 8500 tagja van.

Szerző

Meddig még? Tovább gyengült a forint

Publikálás dátuma
2015.05.27. 19:36
FOTÓ: Thinkstock
A jen kivételével gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Az eurót délután öt órakor 309,15 forinton jegyezték a kora reggeli 308,84 forint után. Az árfolyam a nap folyamán 308,17 és 309,42 forint között alakult.

A svájci frank jegyzése a kora reggeli 298,10 forintról 298,76 forintra, a dolláré pedig 283,52 forintról 284,22 forintra emelkedett, a japán jené pedig 2,3034 forintról 2,2966 forintra csökkent. 

Az euró árfolyama reggel 1,0893 dolláron, délután öt órakor 1,0877 dolláron állt. A régiós devizák erősödtek szerdán az euróval szemben, a lengyel zloty 0,50, a cseh korona 0,21, a román lej 0,28 százalékkal.

Szerző