Előfizetés

Orbán veje menekül?

Publikálás dátuma
2015.05.28. 09:59
FOTÓ: Facebook
Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

A lap úgy tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje az őt és családját ért folyamatos támadások miatt hozta meg döntését.
A Napi Gazdaság felidézte: Orbán Ráhel és Tiborcz István 2013 szeptemberében házasodott össze. "Ezt követően gyakorlatilag nem telt el olyan hónap, hogy valamelyik médium, ellenzéki párt ne foglalkozott volna a Tiborcz-érdekeltségek vagyoni helyzetével" - fogalmazott a cikk.

Kiemelték azt is, hogy kedden az Országgyűlésben az LMP is az Elios nevű vállalkozás tevékenysége miatt intézett kérdést a kormányfőhöz, aki leszögezte: senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt.

A Napi Gazdaság emlékeztetett: Orbán Viktor elmondta, hogy korábban utasította az állami társaságokért felelős fejlesztési minisztert, kötelezze a cégeket arra, hogy aki rá vagy családtagjára hivatkozva ott megjelenik, azonnal zavarják el.

Innen (is) kaphat pénzt Habony Árpád

Publikálás dátuma
2015.05.28. 09:44
FOTÓ: Facebook
A kormányfő tanácsadójának egyik lehetséges kereseti forrásáról ír csütörtöki számában a Figyelő.

A Figyelő úgy értesült, hogy Habony egyik kereseti forrása a műsorgyártással foglalkozó Press & Belt Produkciós Iroda Kft., ahonnan a lap értesülése szerint havi egymillió forintot kap a tanácsadó. A 2002-ben alapított szentendrei vállalkozás tulajdonosa az a Halkó Gabriella, aki Jáksó László élettársa volt.

A Figyelő nem Halkót, hanem Jáksó Lászlót kérdezte arról, hogy fizet-e ez a cég Habonynak, de ő azt állította, nem tudja, mert ilyesmiről nem beszélgetnek Halkó Gabriellával.

Összefoglalót a hvg.hu oldalán olvashat, az eredeti cikket pedig a Figyelőben.

A király beszéde

Hihetetlen erőket mozgósít a Fidesz Gyurcsány Ferenc ellen. Persze a dolog nem új, van benne a pártnak rutinja, gyakorlatilag a 2006-os televíziós vita óta ez zajlik. Emlékeznek: arról a vitáról beszélek, amelyen Gyurcsány lényegében megalázta Orbán Viktort, s aminek következtében Orbán soha többé nem állt ki vitázni senkivel, de még a párt többi tagjának sem engedélyezte a disputát. Az üldözéses verseny tehát már lassacskán tíz éve zajlik; kár lenne tagadni, hogy Gyurcsány ne rokkant volna bele. Politikailag mindenképp. A Fidesz a karaktergyilkosság összes tanult és újonnan elsajátított módszerét bevetette ellene, s bár börtönbe nem sikerült juttatni – pedig láthatóan ez volt a cél -, igencsak megjáratta a poklot a volt miniszterelnökkel. És bármily ütésállónak is mutatja magát a DK elnöke, politikai karrierje – e pillanatban így tűnik – erős korlátok közé van szorítva. Kétségtelenül van egy viszonylag masszív tábora, de legalább ilyen erős ellentábora is. Azt is szokták mondani: a zuhanórepülésben lévő Fidesznek olyan szüksége van a Gyurcsány-gyűlölet felszítására, mint egy falat kenyérre. Mert vele, általa lehet mozgósítani a hajdan volt rajongókat; Orbán és Gyurcsány – kettő kell nekem, mondják a Fidesz-fanok.

A Demokratikus Koalíció vezetője az utóbbi időben viszont kevés muníciót szolgáltatott; viszonylag csendesebben töltötte el a választások óta eltelt időt. Most azonban, hogy rátaláltak az Altus megbízására, mint a buzgár tört fel újra a Gyurcsány-gyűlölet. Persze tisztán etikai érvekbe csomagolva, mintha a Fidesz maga lenne a tisztaság, az a szervezet, amely éberen őrködik Magyarország erkölcsi értékein.

Az ügyet magát jószerivel mindenki ismeri, már csak azért is, mert az állami televízió és rádió szinte mással sem foglalkozik. A hangsúlyt oda helyezve persze, hogy amikor az Európai Bizottság nyílt pályázatán elinduló Gyurcsány-Dobrev cég egy konzorcium győztese lett, az unió is csalt: így akarta a Demokratikus Koalíciót tiltott párttámogatáshoz juttatni. A támadások már jó két hete elindultak, majd néhány napi csönd után robbant az újabb ötlet: meg kell vonni a költségvetési támogatást a DK-tól. Merthogy: Gyurcsány saját bevallása szerint is több mint tízmillióval segítette saját pártját, mégpedig az Altusból származó jövedelméből, ez a jövedelem pedig az uniós megbízásból származik. Igaz, hogy a DK Gyurcsánytól származó bevételei 2014-es dátumot viselnek, az uniós pályázati pénz meg még meg sem érkezett, de ez a Fideszt a legcsekélyebb mértékben sem zavarja. Az ügyben megszólalt már Orbán Viktor is, ha jól figyeltem, legalább kétszer hallatta a hangját, elképesztő skandalumnak minősítette az esetet és parlament után kiáltott. (Ne foglalkozzunk most azzal a kisstílű, falusi futballista-öltözőkbe való poénnal, hogy sajtótájékoztatóján elbábozta, mintha nem ismerné a Demokratikus Koalíciót, mint pártot és nem ismerné az Altust, mint céget.)

Mindezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert a magyar miniszterelnök feleekkora aktivitást nem mutatott a Quaestor-ügyben. Igaz, ott mindössze minimum 150 milliárd forintot loptak el, más országokban az ilyenekbe nagyon, de nagyon sokan belebuknak és körülbelül 150 évnyi börtönbüntetést kapnak, de mert ebben a botrányban a Fidesz nem tudta tisztázni saját magát, illetve hiába kísérletezett és kísérletezik ma is a Gyurcsány-kormány nyakába varrni a csalássorozatot, így nem maradt más lehetősége, mint elhúzni, elmaszatolni az esetet. (Megint csak zárójelben: a jelek szerint ezt is ügyesen teszi; az ellenzéknek elfogyott az ötlete és persze a felülete sem elegendő ahhoz, hogy hatékonyan felszínen tartsa az ügyet.)

Ne legyen kétségünk: az Altus, alias Gyurcsány Ferenc az elkövetkezendő hetek slágere lesz a Fidesz médiájának. Maga a párt is az összes lehetséges fogást igyekszik megtalálni; amennyire teheti, attól teszi majd hangossá az uniós és hazai közéletet is. Itt nem fog majd arról beszélni, hogy micsoda dolog Brüsszelbe szaladgálni, feljelenteni a magyar kormányt, ellenkezőleg: erkölcsi kötelességük lesz az európai közösség gyurcsánytalanítása. Már hallom Deutsch Tamást, Szájer Józsefet és a többieket, amint nagy erővel támadják az Uniót, követelik az Altus-szerződés felbontását, eközben pedig az itthoniak, élükön a nagy léptekkel felzárkózó Gulyás Gergellyel, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazzák, leleplezendő és megakadályozandó az ellenzék tiltott pártfinanszírozásait.

Vegyük észre: a Fidesz ismét rátalált egy olyan dologra, amellyel le és kitakarhatja a saját kellemetlen ügyeit. Most újra fölvonultatja a lehetséges támadási formák teljes arzenálját. Pénteken úgy állhat oda Orbán Viktor az övéi elé, hogy az elmúlt öt évet értékelje, mint aki ismét teljes virágában van; nem véletlen, hogy éppen most tartotta fontosnak bejelenteni: 2018-ban újra miniszterelnök akar lenni, mert ez a pozíció passzol az ő habitusához.

Mindezt Székesfehérvárott, a koronázási városban ismertette a sajtóval, és üzente meg a sajátjainak, hogy aztán pénteken már ebben a minőségében vonulhasson föl a budai Várba.

Egyelőre csak beszélni.