Előfizetés

FIFA-botrány: piros lapot adnának Blatternek

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2015.05.28. 19:38
Sepp Blatter megnyitja a tisztújító kongresszust, a FIFA úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Fotó: Philipp Schmidli/Getty Im
Egyre inkább sarokba szorítják Sepp Blatter FIFA-elnököt azután, hogy szerdán a FIFA hét illetékesét vették őrizetbe Svájcban, s az amerikai hatóságok összesen 14 személy ellen indítottak eljárást korrupció miatt. Blatter azonban nem mond le, annak ellenére sem, hogy a politikai élet egyes képviselői részéről is mind nagyobb nyomás nehezedik rá. Sőt, ma valószínűleg újraválasztják a nemzetközi szövetség élére. A FIFA úgy tesz, mintha mi sem történt volna, délután – Blatter részvételével – megnyitották a tisztújító kongresszust.

Kipakolhat a régi bizalmas

Az amerikai igazságszolgáltatás a dél-amerikai szövetség, a Conmebol korábbi vezetője, a paraguayi Nicolás Leoz ellen is letartóztatási parancsot adott ki. A sportvezető, mihelyst meghallotta a hírt, hazájában bevonult egy fővárosi, asuncióni klinikára, nyilván azért, hogy elkerülje a letartóztatást. A paraguayi külügyminisztérium egyik illetékese megerősítette a letartóztatási parancsot. Leoz majd három évtizeden át, 2013-ig állt a dél-amerikai szövetség élén.

Előtte önként adta meg magát a FIFA korábbi alelnöke, Jack Warner, aki a 2,5 millió dolláros óvadék letétele után rögtön szabadlábra került – adta hírül a Trinidad Express. Útlevelét azonban le kellett adnia a trinidadi hatóságoknak, s hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. A bírósági eljárás júliusban folytatódik. Warner hazájában 2010-től három évig egészségügyi miniszter volt. A karibi labdarúgó szövetséget, a Concacafot pedig 1990-től 2011-ig irányította. A szövetség egy 2013 áprilisi jelentése csalással vádolta. Szerdán egyébként rács mögé került a utódja, a Concacaf jelenlegi vezetője, a FIFA alelnöke, a Kajmán-szigeteki Jeffrey Webb. A német ZDF arról számolt be, hogy Warner egy dollárért kapta meg Blattertől a 2002-es és a 2006-os vb közvetítési jogait, amit aztán 4,25 millió dollárért adott tovább a karibi szövetségeknek. Warner azt közölte, amikor olvasta a letartóztatásokról szóló híreket, „nevetnem kellett, mert Blatter neve nem bukkant fel”. Mint mondta, kész bíróság előtt vallomást tenni, s akkor „kiderül, mi igaz a vádakból, s mi nem”.

Előzőleg a Costa Rica-i hatóságok is bejelentették, hogy eljárás indul a Svájcban szerdán letartóztatott FIFA-funkcionárius, Eduardo Li ellen.

A szerdai meghallgatás során letartóztatott FIFA-vezetők azt közölték, nem akarják, hogy kiadják őket az Egyesült Államoknak, ahol akár 20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik őket. Ezután Washingtonnak formálisan is kérvényeznie kell a gyanúsítottak kiadatását. Az erre vonatkozó dokumentumok megküldésére 40 napot kap Washington a svájci hatóságoktól. Szakértők szerint ez jóval hamarabb megtörténik, s a svájci igazságszolgáltatás is hamar dönt kiadatásukról.

Így verték át a világot

Marokkó, Egyiptom és Dél-Afrika pályázott 2004-ben a 2010-es világbajnokság megrendezésére. Az FBI nyomozati aktái szerint a vb odaítélésekor szóló szavazáson „legalább” egy voksot megvásároltak. Jack Warner akkori FIFA-alelnök az év elején Marokkóba utazott, ahol a rendezésért felelősbizottság egyik tagja egymillió dollárt kínált fel számára voksáért. Mégis Dél-Afrika győzött. Az ország ugyanis 10 millió dollárt utalt át egy cég számlájára, amelynek Warner volt a volt a vezetője. Az amerikai vádak szerint a 10 milliót - több tranzakció révén – személyesen Warner kapta meg.

Dél-Afrika visszautasította a vádakat. „A világbajnokságot követően pénzügyi jelentést tettek közzé. Semmiféle olyan utalás sem történt, ami pénzügyi visszaélésre utalt volna” – közölte Jeff Radebe dél-afrikai kancelláriaminiszter.

Az amerikai hatóságok szerint azonban a lefizetések gyakorlata teljesen bevett szokássá vált a FIFÁ-nál. S nemcsak a világbajnokságok odaítélésénél. 2011-ben ugyanis a FIFA egyik munkatársa 360 ezer dollárt utalt át Warner bankszámlájára. A tranzakció a karibi szövetség elnökválasztását előzte meg. Az illető csak annyit kért, hogy beszédet mondhasson a karibi küldöttek ülésén. Miután ez megtörtént, Warner a jelenlévőkkel közölte, egy ajándék várja őket szállodai szobájukban. Ez a „figyelmesség” 40 ezer dollár volt készpénzben.

Még ugyanezen a napon Warner ismét szólásra jelentkezett, mert az egyik tag a FIFÁ-hoz fordult, mondván, meg akarják vesztegetni őket. Warner erre dacosan megjegyezte: „Ha ájtatos akarsz lenni, nyissál templomot. Az üzlet az üzlet.”

Nemcsak a tagok jártak jól, a közvetítők is. Egyikük egy amerikai rendőrnek elmondta, hogy évente ezek a megbízatások legalább 150 ezer dollárt hoztak a konyhára.

Kihátrálhatnak a szponzorok

A botránynak komoly gazdasági következményei lehetnek. Márpedig ha a FIFA legnagyobb „pénzgyárai” befagyasztják a támogatást, úgy Blatter pozíciói tovább gyengülnek.

A hitelkártyacég, a Visa csalódottságát fejezte ki az események kapcsán, azt közölte, ha a nemzetközi szövetségnél nem történik fordulat, felülbírálják az eddigi együttműködést. A VISA évi 25 milliót utal át a nemzetközi szövetség számlájára.

A Coca-Cola is aggodalmát fejezte ki, s mint az italgyártó cég utalt rá, a botrány beszennyezte a világbajnokságokat is. A Hyundai nyomon követi az eseményeket – írta közleményében a dél-koreai autógyár. A vállalat szintén aggodalmát fejezte ki, s mint közölte, számukra különösen fontos az etikai normák megtartása, az átláthatóság. Az Adidas ezzel szemben folytatni kívánja az együttműködést. E cégek mellett a Gazprom a FIFA legfontosabb szponzora. Valószínűtlen, hogy az orosz gázóriás, amely mellesleg az UEFÁ-t is támogatja, elzárná a pénzcsapot, hiszen Blatternek közismerten igen jó a viszonya Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az említett cégek mellé csatlakozik a Budweiser, illetve a McDonalds, amelyek nemzetközi tornákat támogatnak.

Elismerés a Madách Színháznak

Az Opten Kft, amely az egyik legismertebb magyar cégminősítő intézmény, „A”- azaz - Kiváló minősítésben részesítette a Madách Színház Nonprofit Kft-t. A minősítés szerint az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője a Madách Színház Nonprofit Kft. és a vele való üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.

Ezt a minősítést a magyarországi cégeknek mindössze 2,2 %-a érte el, a színházak közül pedig csak a Madách Színház.

Elismerés a Madách Színháznak

Az Opten Kft, amely az egyik legismertebb magyar cégminősítő intézmény, „A”- azaz - Kiváló minősítésben részesítette a Madách Színház Nonprofit Kft-t. A minősítés szerint az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője a Madách Színház Nonprofit Kft. és a vele való üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.

Ezt a minősítést a magyarországi cégeknek mindössze 2,2 %-a érte el, a színházak közül pedig csak a Madách Színház.