Az állami közműholdingé lehet az Elmű-Émász lakossági üzletága is

Publikálás dátuma
2015.05.28. 20:25
Illusztráció/Thinkstock
Az MFB megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamos energiaszolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft-t, és az RWE értékesíti a hazai villamos energia elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek - egyebek mellett erről írt alá a magyar kormány és az RWE szándéknyilatkozatot.

A Miniszterelnökség csütörtöki közleménye hangsúlyozza, hogy megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt. A megállapodás kitér arra is, hogy az MVM Magyar Villamos Művek a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a Mátrai Erőművet üzemeltető társaságban, és szoros együttműködést alakíthat ki az RWE-vel az észak-magyarországi lignitvagyon hosszú távú kiaknázását szolgáló erőművi és bányászati fejlesztések érdekében.

Szerző

Gátlástalanul zsarol az EU-ból való kilépéssel London

Publikálás dátuma
2015.05.28. 19:41
Illusztráció/Thinkstock
A brit választók arra fognak szavazni, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, ha az EU-társállamok vezetői nem veszik komolyan London reformigényeit - közölte a brit külügyminiszter.

Philip Hammond a BBC televíziónak kijelentette: a brit kormány bízik abban, hogy az EU-partnerek felismerik a London által felvetett problémák fontosságát, és azt is, hogy ha e problémák kezeletlenül maradnak, "a brit nép nem fogja jóváhagyását adni" Nagy-Britannia további EU-tagságára a tervezett népszavazáson.

Hammond abból az alkalomból nyilatkozott, hogy David Cameron miniszterelnök csütörtökön több EU-tagállamot érintő kétnapos villámkörútra indult, amelynek keretében a London által igényelt európai uniós reformokról tárgyal hivatali partnereivel. Cameron utazása első napján Hollandiát és Franciaországot kereste fel, pénteken pedig Varsóba és Berlinbe látogat.

Szerző

Putyin államtitokká minősítette a katonai veszteségeket

Publikálás dátuma
2015.05.28. 19:34
Temetés Donyeckben Fotó: Andrew Burton/Getty Images Hírek
Vlagyimir Putyin utasítására államtitokká minősítették Oroszországban a békeidőben elszenvedett katonai veszteségekre vonatkozó adatokat is. Eddig csak a háborúban elesettekre vonatkozó adatok minősültek államtitoknak Oroszországban - emlékeztetett a Kommerszant című orosz napilap online változata. Az orosz államfő csütörtökön írta alá az erről szóló rendeletet, amely megjelent a hivatalos közlönynek minősülő állami jogi információs portálon, és az így hatályba lépett. 

A utasítás szerint az államtitkok közé sorolták "az Oroszország Védelmi Minisztériumának személyi állományát háborús időben, valamint békeidőben, speciális műveletek során érő veszteségeket". A most hatályba lépett államfői utasítás azt az 1995-ös törvényt módosította, amelyet még az első csecsen háború idején fogadtak el Oroszországban. Az akkori hadjáratot, majd a 2008 szeptemberében lezajlott dél-oszétiai villámháborút is békeidőben végrehajtott speciális műveletnek tartották, de nem titkolták a személyi veszteségek adatait - írta a hatalomtól független RBK orosz üzleti-politikai hírügynökség.

Moszkva a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kitörését követően előbb tagadta, hogy orosz katonák és fegyverek vennének részt az összecsapásokban, majd - miután egy szakadár vezető elárulta, hogy Oroszországból érkezett "önkéntesek" harcolnak a térségben - a Kreml azt állította, hogy "szabadságon lévő katonákról" van szó. A Kreml tagadja az orosz jogvédők és ellenzékiek által feltárt haláleseteket is. Tavaly novemberben az orosz katonai ügyészség elismerte, hogy 12 orosz deszantos elesett, de csak annyit árult el, hogy szolgálat teljesítése közben. Többségüket a nyugat-oroszországi Pszkovi területen temették el.

Borisz Nyemcov, a február végén meggyilkolt orosz ellenzéki és politikustársai által készített, május 12-án közzétett 64 oldalas jelentés szerint idén januárban 70 orosz katona halt meg az ukrajnai Debalcevénél.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Novaja Gazeta című független orosz újságnak adott, szerdán megjelent interjúban arról beszélt, hogy a délkelet-ukrajnai szakadárokat orosz katonai szakértők képzik ki, és Oroszország látja el őket fegyverekkel, valamint katonákat küld a szakadárok által ellenőrzött területekre. A NATO-főtitkár hozzátette, hogy ezt számos fénykép bizonyítja és a katonai felderítés is igazolja.

Május 16-án két orosz katonát fogtak el az ukrán egységek Luhanszk közelében. Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados saját elmondásuk szerint az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik. Ezt az EBESZ-megfigyelőknek is megerősítették.

Szerző