Újabb utcanevek változnak meg

Publikálás dátuma
2015.05.28. 20:37
Illusztráció/Thinkstock
Öt olyan utcanevet változtatnak meg Salgótarjánban, amely közvetlen összefüggésbe hozható a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerrel, ugyanakkor változatlanul hagynak másik ötöt, amelynek használatát szintén nem javasolja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - a megyei jogú város közgyűlése erről egyhangúlag döntött csütörtökön.

Dóra Ottó (MSZP) polgármester az ülésen ismertette: a város közigazgatási területén a központi címregiszter szerint tíz olyan közterületnév szerepel, amelynek használata az akadémia állásfoglalása alapján nem javasolt. Egy 2011. évi törvény értelmében közintézmény, közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki vezető szerepet töltött be a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában, illetve olyan kifejezést sem, amely a 20. századi önkényuralmi rendszerre utal. A polgármester elmondta, az egyéni képviselőktől kért vélemények alapján két-két névvel készítették el a javaslatot, amelyet egy hónapon keresztül a városlakók is véleményezhettek.

Ezek alapján az Alpári Gyula út új neve Szögverő út lesz, az Asztalos János úté Asztalos út, a Partizánok útja Kőbánya utca. A Rózsa Ferenc utat Rózsa útra, a Zalka Máté utat Zalka útra nevezik át.A Gorkij körút, Corvin, Sallai, Tanács és Úttörők út elnevezést változatlanul hagyják.

A javaslatot 13 igen szavazattal fogadta el a közgyűlés, a jegyzőnek június 15-ig kell tájékoztatnia a lakosságot a határozatról. A változások összesen 236 lakost érintenek Salgótarjánban.

Szerző

Jó idő lesz hétvégén? Vagy mégsem?

Publikálás dátuma
2015.05.28. 20:03
Illusztráció/Thinkstock
Már a pénteki időjárás is feledteti az elmúlt napokat:  sok napsütésre, kellemes időre számíthatunk. Nyugaton kissé megélénkülhet a déli-délnyugati szél. Hajnalban még kissé hűvös lesz, de napközben már 22-26°C közötti maximumokra számíthatunk. 

Szombaton és vasárnap is sok lesz a napsütés, egy gyenge, súroló hidegfront hatására a nyugati és északi tájakon legfeljebb elszórtan kialakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok. Enyhülnek az éjszakák, délutánonként 23-28 fokra van kilátás.

Jövő hét elején, a meteorológiai nyár első napjaiban - a prognózis szerint - sok napsütésre, igazi nyári időre készülhetünk.  A csúcshőmérséklet egyre többfelé megközelíti, illetve el is éri a 30 fokot.

Szerző

Ismét Szél Ágoston lett a Semmelweis Egyetem rektorjelöltje

Publikálás dátuma
2015.05.28. 19:54
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A Semmelweis Egyetem szenátusa megismételt választási eljáráson újra Szél Ágostont jelölte rektornak - hangzott el az egyetem csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az ismételt választási eljárás kezdetén Merkely Béla, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, aki korábban szintén pályázott a rektori tisztség betöltésére, visszalépett.

A megismételt választásra azért volt szükség, mert az egyetem szenátusának 2015. április 8-i ülésén hozott, szintén Szél Ágostont jelölő határozatával szemben kifogással élt a Semmelweis Egyetem fenntartója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Szél Ágoston a sajtótájékoztatón ismertette: az Emmi álláspontja szerint a korábbi szavazáson a reprezentatív szakszervezetek, illetve a közalkalmazotti tanács képviselőinek száma (2-2) a szenátus létszámához képest meghaladta a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvényben meghatározott 5-5 százalékos mértéket, mivel a szenátus létszáma a szavazás időpontjában 36 volt.

Szerző