Előfizetés

FIFA - Csányi Sándor nem szavaz Blatterre

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke nem szavaz Joseph Blatterre a nemzetközi szövetség (FIFA) pénteki tisztújító kongresszusán.

Az európai szövetség (UEFA) egyik új vezetőségi tagja a fourfourtwo.hu szaklapnak mondta el Zürichben, hogy a magyar voksra nem számíthat a FIFA jelenlegi vezetője. Joseph Blatter a délután folyamán egyeztetett a konföderációk vezetőivel. A megbeszélésen Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke lemondásra szólította fel a FIFA 79 éves, ötödik elnöki ciklusára készülő vezetőjét, aki azonban erre nem volt hajlandó. A többi jelenlévő tag pedig egyértelművé tette, hogy pénteken választani akar.

Platini szerint a FIFA működését csak úgy lehet megváltoztatni, ha új elnök kerül a szervezet élére. Ő maga ezért egyértelműen Blatter egyetlen kihívóját, a 39 éves Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja, s azt mondta, az UEFA-tagok döntő többsége - 53-ból 45-46 - szintén rá szavaz majd. Egyúttal Európán kívüli országok küldötteit is a kihívó támogatására buzdította.

Gömöri vállalhatatlanná vált - Borkai is elengedi a kezét

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke "már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni" a szervezetet és a sportolókat.

A MOB elnöke csütörtökön közleményben reagált az MPB vezetése körül kialakult helyzetre, jelezve, hogy a paralimpiai bizottság "jogilag független, autonóm módon működő civil szervezet", így a MOB "sem irányítási, sem vizsgálati jogosultsággal nem rendelkezik" vele szemben, "működése felett az ügyészség gyakorol törvényességi felügyeletet".

Borkai Zsolt a közleményben rendkívül sajnálatosnak és méltánytalannak nevezte az MPB vezetése körül kialakult helyzetet, s úgy fogalmazott, az ügy kirobbanásakor "határozottan elhatárolódott" a végtörlesztésre kapott hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatástól, elítélve azt."A magyar sport tisztaságának, jó hírének és hitelének megőrzése érdekében ezúton is kérem a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőit, hogy a tisztességes játék alapelvét, valamint írott és íratlan szabályait ne csak a sportpályákon, edzőtermekben és versenyhelyszíneken, de a saját működésük, gazdálkodásuk során és döntéseikben is alkalmazzák" - írta közleményében a MOB elnöke.

Lázár szerint is jobb lenne, ha távozna
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) éléről. Lázár Jánost csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdezték az MPB-t érintő ügyekkel összefüggésben. A miniszter azt felelte: személyes véleménye szerint amit a bizottsági elnök tesz, az többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Azzal tenne jót az ügynek, ha távozna, és utána tisztújítást tartanának.

Borkai Zsolt elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a sportolók olimpiára és paralimpiára készülnek, akkor a fair play szelleméhez méltatlan ügyek vonják el a figyelmüket. "Elfogadhatatlannak tartom, hogy amikor a Magyar Olimpiai Bizottság és Budapest Önkormányzata az ország sporttörténetének legnagyobb vállalkozására készül, ami csak összefogással valósulhat meg, akkor sportvezetők önös érdektől vezérelve ne ismerjék fel, mit kell tenniük, mi az egyetlen helyes út" - áll a közleményben.

Borkai Zsolt Gömörivel kapcsolatban úgy fogalmazott: "őszintén bízom benne, hogy sikerül olyan döntést hoznia, amivel hozzájárul a Magyar Paralimpiai Mozgalomhoz méltatlan helyzet haladéktalan, tisztességes és megnyugtató rendezéséhez, amely az egész magyar sport érdekét szolgálja". A botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást - melyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség - törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Mint mondta, annak ellenére döntött így, hogy szerinte jogszerűen vette fel a támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az MPB elnöke kedden tagadta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, szerinte "hecckampány" zajlik ellene, a kapcsolatos dokumentumokat elküldik a MOB elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének is. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, egyúttal jelezte, hogy a jogszabálysértések gyanúja miatt a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Az MPB felügyelő bizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd csütörtökön közölte lemondását. A testület az MPB elnökségéhez hasonlóan rendkívüli közgyűlés összehívását javasolta, erre június 19-én kerül sor.

Férfi vízilabda BL - Az Eger az 5. helyért játszhat

Publikálás dátuma
2015.05.28. 21:29
Az egri Szivós Márton a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének ZF-Eger - Jug Dubrovnik negyeddöntő mérkőzésén a barce
Kikapott nyitómérkőzésén az Eger a horvát Jug Dubrovniktól a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának hatos döntőjében, így pénteken az 5. helyért játszhat Barcelonában.

A katalán fővárosban zajló Final Six nyitónapján a hevesi alakulat, amely főcsoport-másodikként jutott be a főtábláról a legjobb hat közé, a csütörtöki összecsapáson a 2013-as BL-döntős, idei horvát bajnoki ezüstérmes együttessel szemben 10-8-ra maradt alul.

A Jug az elején kétgólos vezetésre tett szert, és bár ekkor még egyenlített az Eger, a folytatásban a horvátok játszottak fölényben, rendre egy-két góllal vezettek, de 7-4 is volt a javukra. A magyar bajnoki bronzérmes mindent megpróbált, hogy fordítson, de fáradozásait nem kísérte siker.

A hatos fináléban érintett másik magyar csapat, a Szolnok 19.30-tól játszik a vendéglátók együttesével, a CNA Barcelonetával az elődöntőbe jutásért.