Előfizetés

Elég volt! - Ezrek az utcán

Publikálás dátuma
2015.05.29. 18:29
MTI Fotó: Marjai János
Néhány ezren lehetnek azon a tüntetésen, amelyet a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság hirdetett, miután hosszú hónapok egyeztetései alatt sem sikerült megállapodniuk a kormánnyal az egészségügyi bértábla rájuk is érvényes kiterjesztéséről, az érdemi érdekegyeztetés megkezdéséről és a munkaközi szünet munkaidőként történő elszámolásáról.

A szervező és a megmozdulást támogató kéttucatnyi szakmai és érdekvédelmi szervezet tagjai a Kodály köröndről az Alkotmány út Kossuth tér felőli végén felállított színpadhoz vonulnak, hogy átadják a kormánynak az ágazat dolgozóinak életkörülményeit rögzítő, hetek óta gyűlő „Szociális konzultációs” leveleket. Arra kértek mindenkit, hogy pártzászlót ne hozzon magával. 

A tüntetők egy fúvószenekar után sorakoztak fel, de állandó sípszó is hallható. Egy felirat általános sztrájkot követelt, más táblán az olvasható: "Gondoskodj rólam!" , ismét másikon: "Becsületes munkáért becsületes bért!" Sokan viselnek fekete pólót viselnek, mint nemrégiben az ápolók tüntetésén. Mások kitűztek magukra két számot: az egyik azt mutatja, hogy hány éve dolgoznak, a másik, hogy mennyi a keresetük.

Fél hét tájékára megtelt az Alkotmány utca

Az egyik szónok Varga Andrea, a szervező sztrájkbizottság tagja. "Nincsenek már szavaink -kezdte- elmondtuk a bajainkat, a kétségeinket és félelmeinket, elmondtuk, hogy a létminimum alatti béreket keresünk, és a létbizonytalanság rengeteg kollégánkat gyötri napi szinten. Mi a szegénység ellen küzdünk, nem a szegények ellen. Mi a hajléktalanság ellen küzdünk, nem a hajléktalanok ellen. Mi a saját családtagjaink kivándorlása ellen küzdünk, és nem a gazdasági bevándorlók ellen. Vajon ezért nem kellünk a hatalomnak?"

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke felolvassa a tüntetők petícióját, amelyet a miniszterelnökhöz akarnak eljuttatni. 

A közművelődési dolgozók nevében Papp Éva szakszervezeti vezető beszél. Elmondja, a béreik alig a minimálbér fölött vannak, még mindig ugyanott, mint 2002-ben. A kormány nekik is csak halvány ígéreteket tesz, 2016-ra az életpályamodell tárgyalásáról. Ellenben ők ötven százalékos béremelést akarnak. Arra kéri a kormányt, építse be a mostani költségvetésbe a béremelést. 

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

Tárgyaltak, amíg tárgyalhattak

Az MSZP szerint a kormány csak "csicskáztatja" a szociális ágazatban dolgozókat, öt éve ígérgeti nekik a béremelést, amely mindig elmaradt.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke a tüntetés előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a szociális ágazat képviselői tárgyaltak, amíg tárgyalhattak, majd felálltak az asztaltól, mert már nem volt miről egyeztetni. Pedig - folytatta - ezen ágazat dolgozói az ország lelkiismerete. A kormány cserben hagyta őket a munkanélküliekkel, diákokkal, kórházi dolgozókkal együtt, mivel ezen ágazatok költségvetése csökken vagy nem változik - mondta Korózs Lajos.

A kormány elismeri a szociális ágazatban dolgozók munkáját

A kormány ismeri és elismeri a szociális ágazatban dolgozók hősies és elkötelezett munkáját, és tovább dolgozik a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók életpályájának bevezetésén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, ugyancsak a tüntetés előtt.

Czibere Károly közölte: tavaly, az idén és jövőre összességében mintegy 60 milliárd forinttal nő a szociális szférában dolgozók bére, részben a tavaly bevezetett bérpótlékkal és az idén júliustól bevezetendő bérkiegészítéssel együtt. Emlékeztetett, 2014-ben vezették be - az évi 12 milliárd forint összegű - bérpótlékot, ezt, ahogy idén is, jövőre is biztosítják, továbbá az idén júliustól bérkiegészítést is kapnak az ágazatban dolgozó szakemberek. Ez utóbbira idén 7,6, jövőre pedig 15,3 milliárd forintot biztosítanak a költségvetésben.

Arra hívta fel a figyelmet, a mintegy 60 milliárd forint teljes egészében külső forrás, ez azt jelenti, hogy nem az ágazaton belülről csoportosították át a béremelésre szánt összeget.Közölte azt is, a béremelés valamennyi fenntartóra vonatkozik, tehát azt az önkormányzati, a civil és egyházi intézményekben dolgozó szakemberek is megkapják.

Az Idősgondozás Manhertz-elve Magyar Termék Nagydíjat kapott

Publikálás dátuma
2015.05.29. 17:53

Mit jelent az Idősgondozás Manhertz-elve®? Kérdezzük Sas D. Gyulát, a Szent Erzsébet Szociális Alapítvány titkárát, alelnökét: Az Idősgondozás Manhertz-elve® egy olyan egyedül álló módszer és kultúrának a megvalósítása, amelynek az a lényege, hogy a beköltözni vágyó idős embereket az egészségi, a fizikai és a mentális állapotuknak megfelelően három modellben helyezi el, amely alapján utána kapják meg a megfelelő ellátásokat.
Sas D. Gyula, az alapítvány alelnöke, a rendszer kidolgozója

Sas D. Gyula, az alapítvány alelnöke, a rendszer kidolgozója

Ma Magyarországon és a világban azt állapíthatjuk meg, hogy a hivatalosan elfogadott rendszerek azok tagoltak, vagy Nyugdíjasház van vagy Gondozási Intézet van vagy Ápolási Intézet, de ami a mi megítélésünk szerint probléma pedig az, hogy nem átjárhatóak.

Ezzel szemben az Idősgondozás Manhertz-elve® három gondozási fokozata biztosítja az egyéni szükséglet szerinti idősellátást, átjárhatóságot egy integráción belül az Intézménybe költöző számára minden élethelyzetében .

A Nyugdíjasházba költözök önállóan szervezik az életüket, de egy védett környezetben, ahol bármikor kérhetnek segítséget ahhoz, hogy az önállóságukat minél tovább meg tudják tartani. Ha az egészségi állapotuk már az önálló életvitelt nem teszi lehetővé, vagyis napi négy óránál több gondozásra szorul, nem kell más Intézetbe költözniük, hanem az integrált Intézeten belül a Gondozási részlegbe kerülnek áthelyezésre. Ehhez hasonlóan amikor az idős ember egészségi állapota szakápolást igényel, nem kell feltétlenül kórházba menni, kórházi ellátást igénybe venni, mert helyben az Ápolási részleg el tudja látni.

A pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon Ápolási és Gondozási Központ

A pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon Ápolási és Gondozási Központ

A referencia üzemben, a Szent Erzsébet Otthonban Pilisvörösváron az egységes irányítás ennél a modellnél a fölállított szakapparátus az, hogy hetente öt alkalommal van vizit, és ezt három orvos csinálja, belgyógyász, pszichiáter-neurológus, az, hogy a reumatológus mellett van a fizikoterápiás centrumunk, ami hatvan kilométeres körzetben a legjobban felszerelt centrum. Ez biztosítja nekünk azt, hogy a gyógytornásszal kiegészítve még rehabilitációs tevékenységet is tudunk elvégezni az Ápolási Intézetünkben.

Külön büszkék vagyunk arra, hogy a mentálhigiénés foglalkozásokon a pszichiáter-neurológusnak az irányítása mellett van öt idős pap is, akik itt élnek velünk az Intézetben, két jezsuita szerzetes pap és három világi pap. Azt tudjuk mondani, hogy nemcsak az Intézményben lakók részére végzünk ápolási feladatot, hanem kinyitottuk az ajtót, a fizikoterápiai centrumot, valamint az Ápolási Intézetet külsők is igénybe vehetik.

Úgy gondoljuk, hogy ez az egy Intézményen belüli ellátás, a Nyugdíjasház, a Gondozási Intézet, az Ápolási Intézet, az átjárhatóság adja azt a komplexitást, amely az idős embernek a biztonságot, a nyugalmat és személyre szabott egyéni szükségletet kielégítő szolgáltatást tud adni.

Az Alapítvány alapítója Sr. Elizatbeth Manhertz SJC, Erzsébet testvér, aki egyben a referencia Intézetnek is az alapítója volt, amikor beszélgettem vele, akkor azt mondta: ide hallgasson, Sas Úr, az, hogy az Intézetben van orvos, az, hogy az Intézetben jól dolgozó ápolónők vannak, létrehoztak fizikoterápiai centrumot, ez mind-mind nagyon fontos dolog, de szeretném felhívni a figyelmét arra, mondta ez a szerzetes asszony nekem, amennyiben az Intézményben nem lakozik az Isteni szeretet, az nem Intézmény, hanem csak puszta falak. És amikor ezt elmondta nekem, akkor még egy bölcsességet hozzátett, hogy nem hókusz-pókuszra van szükség, Sas Úr, hanem csak arra, hogy szeressék az öregeket.

„Nem azért gyújtunk gyertyát, hogy véka alá rejtsük.” (Máté evangélium)

 

Fejezte be a tájékoztatót Sas D. Gyula alelnök úr. (x)

Szakszervezeti együttműködést szorgalmaz a Munkástanácsok

Publikálás dátuma
2015.05.29. 17:35
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A szakszervezetek együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi választmányi ülésen.

Az érdekképviselet vezetője ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: a rendszerváltás miatti nagy csalódást az okozza, hogy a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők hiába megkerülhetetlen tényezői a társadalomnak, illetve a gazdaságnak, nem tudnak ezzel a súllyal részt venni a politikai döntések meghozatalában. Az elnök szerint a kiutat az jelentheti, ha a szakszervezetek a munkavállalók érdekében félreteszik nézetkülönbségeiket, szorosabbra vonják együttműködésüket, illetve egységesen lépnek fel, és jelenítik meg a munkavállalói igényeket.

Palkovics Imre a 25 évet értékelve egyebek mellett kitért arra is, hogy a szakszervezetek megosztottak voltak, "bedőltek a politikai szirénhangoknak". Ma már látjuk, egyik politikai erő sem törekedett arra, hogy megadja a munkavállalók közösségének azt a lehetőséget, hogy érdemben befolyásolhassák a gazdasági és politikai döntéseket - fogalmazott.

A Munkástanácsok elnöke szerint Magyarországon olyan gazdasági befolyás érvényesül, amelynek érdekei nem esnek egybe a magyar társadalom többségét jelentő munkavállalók érdekeivel. Egy olyan politikai erő jelentkezett az utóbbi időben, a jelenlegi kormánykoalíció, amely az ilyen típusú nemzetközi érdekeltséget megpróbálja megállítani - fogalmazott.

A jelenlegi érdekképviseleti törekvésekről szólva Palkovics Imre elmondta: fontosnak tartják a munka törvénykönyve, illetve a munkavállalókat érintő más jogszabályok megváltoztatását. Kifejtette, folynak tárgyalások a munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről és a korkedvezményes nyugdíjról. A szakszervezetek nem adhatják a nevüket egy újabb olyan megállapodáshoz, amelyben csak részben jelennek meg a törekvéseik - mondta, s reményét fejezte ki, hogy ebben egységes álláspontra tudtak jutni.