Előfizetés

Botrány a Balatonnál - Lezárták a partra vezető egyetlen lejárót

Publikálás dátuma
2015.05.30. 15:28
Illusztráció/Népszava
Blokád alatt a világosi Balaton-part - írja a Blikk.  A cikk szerint a vasútvonal átépítése hozta főidényre lehetetlen helyzetbe a helyieket. Egy, a lapnak nyilatkozó, szállodát üzemeltető asszony elmondta, hogy az épület is azon a partszakaszon fekszik, ahova kizárólag a vasúti töltés melletti úton lehet eljutni. Csakhogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a dél-balatoni vasút felújítása miatt egész nyárra lezárta a lejárót, és ezzel teljesen elvágta a partot a külvilágtól. Lejutni legfeljebb 13 kilométeres kerülővel, a sóstói lejárón és plusz egy útdíjmatricával lehet.

A Blikk riportere azt tapasztalta, hogy a sorompókkal elkerített egykori pártüdülő területén egyelőre még leengedik az autósokat, a főszezonban viszont aligha kockáztatják majd az ott pihenők nyugalmát.  A polgármester szerint a helyzet több száz vállalkozó megélhetését veszélyezteti. "Nem az egész utat, abból csak 73 métert újítanak fel. Emiatt teszik kockára több száz vállalkozó megélhetését, ők folyamatosan bombáznak a kérdésekkel" - panaszolja, majd azt is hozzáteszi, hogy nem tud válaszolni, mert a kivitelező cég az önkormányzatot is csak alig tájékoztatta.

A  Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő a Blikk érdeklődésére azt közölte, hogy a hét végén szórólapokon tájékoztatják majd az érintetteket a balatonvilágosi forgalomkorlátozásról. A munkálatok első üteme július közepéig tart, attól kezdve augusztus végéig az aluljáró járható lesz.

Mi lesz velünk és az adóinkkal? Kábé ennyire izgatja a képviselőket

Publikálás dátuma
2015.05.30. 15:11
2015. május 30. Az Országgyűlés plenáris ülése 2015. május 30-án. MTI Fotó: Kovács Attila
A személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkentése 110-120 milliárd forintot hagy a családoknál. (na persze az összesnél, nyilván) Ezt a jól hangzó számot emelte ki Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában, szombaton az Országgyűlésben elmondott expozéjában. 

Az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár szerint a két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családok jövőre havi 4700 forinttal, a két gyereket nevelő, minimálbérből élő családok havi 7100-, a két gyereket nevelő, de átlagkeresetű családok jövedelme pedig havonta több mint 9 ezer forinttal emelkedhet. Orbán Gábor megismételte: január 1-jétől az 5 százalékos áfakulcsot kiterjesztik a sertés tőkehúsok értékesítésére. 

Az ellenzék bírálta az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést, leginkább a többkulcsos adó visszaállítását szorgalmazva.

A távirati iroda fotóján jól látható, hogy sok képviselőt azért nem izgatott fel a téma, jóllehet az adóváltozások gyakorlatilag a mindennapi életünk egészére kihatnak.

Igaz, szombat van, és szép az idő. 

Mit keres Vona az ózdi óvodában?

Publikálás dátuma
2015.05.30. 15:01
Vona a cuki arcot felvéve Forrás: Facebook/Vona Gábor
Vizsgálatot követel az Együtt Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől Vona Gábor Jobbik-elnöknek egy ózdi önkormányzati óvodában tett látogatása miatt.

Az Együtt sajtótájékoztatóján arra a hírre reagált, miszerint Vona Gábor Ózdon, egy önkormányzati óvodában egy Mátyás királyról szóló mesét olvasott föl gyerekeknek.

Forduljon a fenntartóhoz
Balog Zoltán közleményben reagált: ha valaki fel akar lépni a Jobbik-elnök ózdi óvodalátogatása miatt, azt a fenntartóhoz, a felügyeleti szervhez vagy az ombudsmanhoz intézett hivatalos megkereséssel teheti meg.

"Attól, hogy Ózdnak jobbikos a polgármestere, a város nem lett a Jobbik hűbérbirtoka" - szögezte le Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke hozzátette: "tűrhetetlen az a politikai pedofília, amit Vona Gábor elkövetett".

A párt elutasít minden politikai tevékenységet, amelyet közoktatási intézményekben folytatnak akár ellenzéki pártok, akár a kormány képviselői - hangsúlyozta Szigetvári Viktor, egyúttal felszólította a Jobbikot, hagyja abba a gyermekek környezetében folytatott politikai kampányolást, Balog Zoltán minisztertől pedig azt várják, hogy azonnal indítson vizsgálatot az ügyben.