Balog lepattintotta a felelősséget Vona óvodalátogatása ügyében

Ha valaki fel akar lépni Vona Gábor Jobbik-elnök ózdi óvodalátogatása miatt, azt a fenntartóhoz, a felügyeleti szervhez vagy az ombudsmanhoz intézett hivatalos megkereséssel teheti meg a hatályos jogszabályoknak megfelelően - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 Ahogy megírtuk, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke követelt vizsgálatot Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a Jobbik elnökének egy ózdi önkormányzati óvodában tett látogatása miatt.

Szerző

Bréking! Kánikula prolongálva!

Publikálás dátuma
2015.05.30. 19:14
Illusztráció/Thinkstock
A korábbi előrejelzés jobbára napos időt ígért vasárnapra, ( a fővárosban is ) a friss módosítások délutánra kecsegtetnek javulással: feloszlanak a felhők és valóban kisüt a nap. De lehetnek még zivatarok is, ezek környezetében átmeneti szélerősödés várható, a csúcshőmérséklet  25 fok körül alakul. Az igazi meleg pedig majd úgy a hét második felére érkezik meg. 

Hétfőn is többórás napsütés valószínű, és melegszik a levegő. Legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. A déli szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11-16, a legmagasabb nappali 26-29 fok között alakul.

Kedden az ország nagy részén gyengén felhős, napos idő várható, csak keleten lesz eleinte több a felhő. Csapadék nem valószínű. A déli szél néhol megélénkül. Hajnalban 11-17, napközben 27-30 fok között várható a hőmérséklet.

Szerdán is kevés lesz a felhő, sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet már 28 és 31 fok között alakul, csütörtökön pedig még tovább erősödhet a felmelegedés. 

Szerző

Gyerek, te drága! Itt a napod!

Publikálás dátuma
2015.05.30. 18:11
Illusztráció/Thinkstock
De szeretjük-e igazán Magyarországon a jövő még növőfélben lévő nemzedékét? Nos, az általános közvélekedés szerint a magyarok szeretik a gyerekeket. Ha felmérések készülnek hasonló témakörben, a papírnak/kérdezőnek is rendre pozitív válaszokat adunk, hiszen ki mondana ki egy olyat, hogy nem szereti a gyerekeket. Ranschburg Jenő professzor azonban még 2011-ben, egy előadásában arra figyelmeztetett: tanítani kellene a gyerekszeretetet. És hát mikor is idéznénk fel a még abban az esztendőben elhunyt pszichológus szavait, mint a gyereknap idején. 
Trambulin a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a fővárosi önkormányzat kétnapos gyermeknapi rendezvényén a budapesti Városligetben 2015. május 30-án. MTI Fotó: Marjai János

Trambulin a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a fővárosi önkormányzat kétnapos gyermeknapi rendezvényén a budapesti Városligetben 2015. május 30-án. MTI Fotó: Marjai János

Egyre fájóbban látom, hogy a mai magyar társadalom nem gyermekszerető - nyilatkozta a professzor négy évvel ezelőtt a Komáromi Pedagógiai Napok nyitóelőadását követően a Bumm.sk-nak. 

 A népszaporulat fájdalmas demográfiai alakulása nem anyagi kérdés elsősorban, hanem az, hogy a gyerek teher. Szerintem egész Európában, és a tengerentúlon is megfigyelhető jelenség az individualizálódó a világ. A gyerek teherré válik, nem elsősorban anyagilag, hanem a szabadidő eltöltése szempontjából. Olyan tevékenységre késztet, ami nem az egyéni örömök kiélését szolgálja. Nem gyerekszerető a társadalom (...)  Észrevehető, hogy a felnőttek például nem tudnak a gyerekekkel kommunikálni. Olyan sztereotip kérdéseket tesznek fel, hogy "Hányadikba jársz? Mi akarsz lenni?", amik a gyerek könyökén jönnek ki. Tipikus eset a villamoson az is, ha az anyuka ölében sír a fáradt gyerek, a többi utas inkább kellemetlen megjegyzéseket tesz, ahelyett, hogy segítenének.

Illusztráció/Thinkstock

Illusztráció/Thinkstock

 

(...) Meggyőződésem, a gyerekértést, a gyerekszeretetet tanítani kellene. Úgy fogalmaztam egyszer, hogy a szülő bármikor odaadná az életét a gyerekéért, de valódi áldozatot nem szívesen hoz. (...) Nem a gyereknevelés technikáját tartanám fontosnak tanítani, amelyen a legtöbb ember azt érti, hogy hogyan kell jutalmazni és büntetni, hanem azt, hogy a gyerek valami utánozhatatlan, lecserélhetetlen örömet hoz az ember életébe - magyarázta Ranschburg Jenő.  

Szóval: gyereknap

Idén huszonötödik alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzata közösen kétnapos gyermeknapi programját a Városligetben, ahol már szombaton elkezdődtek, és vasárnap gyakorlatilag egész nap folytatódnak a programok. 

A Nemzeti Színházban vasárnap szintén gyereknapi programokkal várják a közönséget. Május 31-én un. Kölyöknappal várják a családokat. Az ingyenesen látogatható programok között szerepel a Tatabányai Jászai Mari Színház, valamint a Magyar Népmese Színház előadása, Kakasy Dórának, a legutóbbi Versünnep Fesztivál fődíjasának a fellépése, a Hoppál Mihály Band koncertje. A gyerekek színházi társasjátékkal játszhatnak, sárkányt készíthetnek és jelmezeket próbálhatnak fel. 

Egy felmérés

A Játéksziget bolthálózatot üzemeltető, a magyarországi játékpiac harmadik legnagyobb szereplőjévé előlépő Formatex Kft. több mint 1700 fő megkérdezésével végzett felmérése szerint a szülők 40 százaléka fontosnak tartja a gyereknap megünneplését, olyannyira, hogy van, aki ajándékot is vesz.  Az erre szánt összeg a felmérés szerint a válaszadók több mint felénél 2 és 5 ezer forint közé tehető, nyolcaduknál 5000-7500 forint körüli, 17 százalékuknál pedig 1000-2000 forint.

Illusztráció/Thinkstock

Illusztráció/Thinkstock

A válaszokból az is kiderül: a megkérdezett szülők 40 százaléka ad ajándékot a gyermekének, 37 százalékuk pedig megkérdezi a kicsiket, hogy hová szeretnének menni, 32 százalékuk fagyizni viszi a gyerekeket, közel negyedük pedig állatkertbe. Ezt a gyereknapi tematikus programok követik a népszerűségi listán, és csak a válaszadók 8 százaléka megy biciklizni vagy sportolni a családdal.

Gyerekszerető nép a magyar?  

Nem lennék ünneprontó, de - visszakanyarodva a kiinduló gondolathoz, miszerint gyerekszerető népnek mondhatjuk-e magunkat  - azért így a "napuk idején" nem hagyható ki:  a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által tavaly közreadott összesítés szerint ma Magyarországon csaknem negyvenezer gyermek éhezik. Vélhetőleg, ha ezt egy társadalom hagyja, eltűri, együtt képes élni ezzel, akkor nem felelhet igennel a fenti kérdésre. 

A részletes gyereknapi programokról itt tájékozódhat.

Szerző
Témák
gyereknap