Blatter megbocsát, de nem felejt

Kemény ellentámadásba lendült Sepp Blatter egy nappal azután, hogy péntek este újabb négy évre megválasztották a FIFA elnökének. Szerinte a botrány kipattintása, melynek során a nemzetközi szövetség több vezető tisztségviselője került rács mögé, sötét külső erők ármánykodásának az eredménye. 

Mint fogalmazott, nemcsak „egy az UEFA-t képviselő személy” gyűlöli őt, ezzel nyilvánvalóan az európai szövetség elnökére, Michel Platinire utalt, hanem az UEFA egésze „nem értette meg, hogy 1998-ban engem választottak meg elnöknek”. Mindezt a svájci RTS televíziónak adott interjújában mondta el.

Ők mondták a választásról
Luis Figo: „A mai nap egy újabb fekete nap volt a FIFA életében.”
Vitalik Mutko orosz sportminiszter: „Ennek így kellett történnie, mivel Blatter érti a problémákat.”
Sunil Gulati, az amerikai labdarúgó szövetség elnöke: „Folytatom a küzdelmet, hogy jelentős változások induljanak meg a szervezetben.”

A svájci sportdiplomata ezzel arra utalt, hogy akkor az UEFA elnökét, Lennart Johanssont győzte le a szavazáson. Platini még csütörtökön lemondásra szólította fel Blattert. A nemzetközi szövetség elnöke ezt nem hagyta szó nélkül. „Megbocsátok mindenkinek. De nem felejtek.” Szerinte nem véletlen, hogy az elnökválasztás előtt éppen két nappal került sor a letartóztatásokra.

Blatter szavai arra utalnak, hogy új stratégiát választott, s a FIFA megosztására törekszik. A pénteki elnökválasztás ugyanis megmutatta, hogy bár már nem számíthat annyi támogatóra, mint korábban, a harmadik világ országainak túlnyomó többsége nem akar kihátrálni mögüle. Blatter ügyesen építette ki hatalmát, hiszen folyamatosan támogatta az afrikai, ázsiai országokat, ezen kontinensek képezik hatalmának legfőbb bázisát. A FIFA egyebek mellett szerepet vállal afrikai

stadionépítési programokban. Sepp Blatter azt is közölte, hogy a pénteki voksolás után úgy érzi, megerősítették őt hatalmában. Ugyanakkor az amerikaiakhoz is volt egynéhány kedves szava.

Úgy vélte, Washington valójában azért kezdeményezte a letartóztatásokat, mert nem kapta meg a 2022-es labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. Sőt, egy másik összeesküvés elméletet is gyártott. Utalt arra, hogy az Egyesült Államok Jordánia egyik fő támogatója, Ali bin al-Husszein hercegéé, aki ellenfele volt az elnökválasztáson. „Ez az ügy bűzlik” – állapította meg Blatter, aki a Neue Zürcher Zeitung megfogalmazása szerint úgy örült, újraválasztásának, mint egy kisgyerek.

Blatter a FIFA tv-nek is nyilatkozott. Azt közölte, vállalja a felelősséget azért, ami történt, s most azt tartja a legfontosabb feladatnak, hogy javítsa a FIFA imázsát. Részleteket azonban nem árult el.

Az UEFA végrehajtó bizottsága szombaton rendezi ülését, a Bajnokok Ligája berlini döntője előtt. Michel Platini csütörtöki sajtóértekezletén még nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy szövetsége szakít a FIFA-val, ez azonban lényegében teljesen kizárt. Eleve az UEFA sem egységes, másrészt elképzelhetetlen az, hogy a következő 2018-as vb-n ne induljon például a címvédő Németország. A FIFA végrehajtó bizottsága szombati ülésén ráadásul arról döntött, hogy az eddigi terveknek megfelelően az oroszországi vb-n Európát 13 állam, továbbá a vendéglátó Oroszország képviseli. E tekintetben a négy évvel későbbi katari vb-n sem lesz változás.

Blatter megválasztása után egyébként a brit David Gill, a Manchester United korábbi klubigazgatója bejelentette azonnali lemondását a FIFA végrehajtó bizottsági tagságáról. A német Wolfgang Niersbach még nem döntött tagsága sorsáról, csupán annyit mondott, nem bízik abban, hogy Blatter képes legyen bárminemű reformra.

A New York Times úgy értesült, hogy a FIFA-nál tapasztalható korrupció kapcsán további letartóztatások várhatóak. Ekként nyilatkozott az amerikai adóhatóság, egyik vezetője, Steve Weber.

Kovács megvédte Orbán gratulációját

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon gratulált Sepp Blatternek. „További jó munkát, Elnök úr!” – írta a közösségi oldalon, ami annál is inkább érdekes, mert a pénteki szavazás előtt egy nappal Csányi Sándor MLSZ elnök jelezte: nem Blatterre adja a voksát. Kovács Zoltán kormányszóvivő az orbáni gratulációt firtató kérdésre azt mondta, szerinte ez rendjén van. Kovács – hangoztatva, hogy nem magánvéleményt mond el – egyszerűen az ártatlanság vélelmére hivatkozott, és kifejtette: amíg valakinek nem bizonyosodik be az érintettsége egy törvényszegésben, ezt nem is lehet neki felróni. Arra utalt, hogy Orbán Viktor mindössze udvariasságból, egyfajta kötelességből gratulált Blatternek.

Orbán és Blatter viszonya mindig is igen szívélyes volt. 2011 áprilisában, FIFA akkori elnökválasztása előtt Orbán Blatterral folytatott találkozója előtt úgy nyilatkozott, nem akar korteskedni a svájci sportdiplomata mellett, ám – mint az MTV-nek kifejtette – „nem érett még meg a világ labdarúgása arra, hogy könnyedén lemondjon arról: Európán kívülre kerüljön az irányítása”. (Akkor még úgy tűnt, a katari Mohammed bin Hamman indul Blatter ellen.)

2012 májusában Budapesten rendezték a FIFA kongresszusát, amelyen Blatter körbeudvarolta a magyar kormányfőt, s azt mondta, „egyetértek Orbán Viktor miniszterelnökkel, és hiszem, hogy a politikai cselekedeteknek nem szabad befolyásolniuk a futball szellemiségét.” A FIFA elnöke 2012 júniusában írt levelében „sok sikert” kívánt a miniszterelnöknek, különösen a labdarúgás magyarországi fejlesztésére tett erőfeszítéseihez. Idén január elején, az Aranylabda átadóján, Orbán Blatter barátnője, Linda Barras mellett ült.

„Kérem a következő kérdést”

„Ha valaki nyomozást indít, akkor ehhez joga van, s ha ez nemzetközivé válik, akkor sem aggódom, különösen a személyemet érintően” – jelentette ki Blatter a FIFA végrehajtó bizottsága ülése után. Arra a kérdésre, hogy tisztában van-e a különböző vádpontokban érintett tisztségviselők kilétével, Blatter úgy válaszolt: „Csak azt tudom mondani, hogy nem én voltam.” Arra az újságírói kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy letartóztatják, a FIFA-elnök röviden felelt: „Letartóztatni, miért? Kérem a következő kérdést.”

Szerző

U20: a támadófoci az elvárás

Bár már szombat óta tart Új-Zélandon a férfi labdarúgó U20-as világbajnokság, a magyar csapat számára ma hajnalban kezdődik a torna. Bernd Storck válogatottja a tavalyi hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon kvalifikálta magát a vb-re, amelyen hat év után lehet ismét ott a nemzeti együttes. 2009-ben, Egyiptomban a Koman Vladimir és Németh Krisztián fémjelezte gárda bravúros bronzérmet szerzett, amire azért most vajmi kevés az esély.

A német szakember nem is tűzött ki konkrét elvárást fiai számára, de a mai első mérkőzésen mindenképpen győzelmet vár el az Ázsia Kupa-ezüstérmes Koreai NDK ellen. Rajtuk kívül a minden korosztályban erős Brazília és a márciusi Afrika-bajnokságot veretlenül megnyerő Nigéria vár még a magyar csapatra.

„A keretbe több fiatal tehetség is bekerült március óta, így ez a gárda a jövő csapata. Számunkra nincs veszítenivaló, hiszen a világ legrangosabb korosztályos eseményén veszünk részt. Az első találkozó nagyon fontos számunkra, a jó kezdés meghatározó egy ilyen tornán” – nyilatkozta Storck a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának.

A szakember hozzátette, nem kerültünk könnyű csoportba, de ettől függetlenül az összes ellenféllel szemben támadófutballt vár el játékosaitól.

A hat négyfős csoportból az első kettő és a legjobb négy harmadik helyezett csapat folytathatja az egyenes kieséses szakaszban. A nemzeti csapaton kívül van még egy magyar érdekeltsége a vb-nek, ugyanis Vad II István játékvezetőként működik közre a tornán. A magyar válogatott mérkőzéseit a Duna Tv élőben közvetíti.

Az E csoport programja (magyar idő szerint):
1. forduló, ma:
Nigéria–Brazília, New Plymouth 3.00
Koreai NDK–Magyarország, New Plymouth 6.00ű
2. forduló, csütörtök:
Nigéria–Koreai NDK, New Plymouth 6.00
Magyarország–Brazília, New Plymouth 9.00
3. forduló, vasárnap:
Brazília–Koreai NDK, Christchurch 7.00
Magyarország–Nigéria, New Plymouth 7.00

Szerző

Férfi kézilabda BL - Elmaradt a bravúr, második a Veszprém

A második helyen végzett az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a kölni négyes döntő vasárnapi fináléjában 28-23-ra kikapott a spanyol Barcelonától. A sorozat gólkirálya a magyar csapat szerb átlövője, Momir Ilic lett 114 találattal.

A katalán együttes remekül védekezett, és már a szünetben 14-10-re vezetett. Veszprémi részről ezúttal elmaradt a Kiel elleni szombati elődöntő remek játéka. A folytatásban is csak felvillanásai voltak a fokozatosan fáradó magyar bajnoknak, amely egyszer még feljött 19-17-re, de a hajrát nem bírta. A Barcelona kilencedik alkalommal győzött a BL-ben, illetve a jogelőd BEK-ben. 

Változatlanul az 1982-es Budapesti Honvéd az egyetlen magyar győztese a legrangosabb sorozatnak.

Szerző