Halhatatlan lábnyomok

Publikálás dátuma
2015.06.01. 07:44
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas színész, rendező és színigazgató, Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész, rendező, Juronics Tamás Kossuth- díjas táncművész, koreográfus, rendező, Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Kálmándy Mihály operaénekes, Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő és Metzger Márta balettművész  a Halhatatlanok Társulatának idén megválasztott tagjai a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán elhelyezett lábnyomaik felavatásán. 
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Szerző

Ismét Judafest a Kazinczy utcában

Publikálás dátuma
2015.05.30. 16:57
Az egyik fellépő, a Z'mirim zenekar Forrás: Facebook/ Z'mirim
Ismét a Kazinczy utcába költözik Magyarország legnagyobb közösségi fesztiválja: a VIII. Judafest Utcafesztivál koncertekkel, kulturális, gasztronómiai és gyerek-programokkal várja a látogatókat június 7-én, vasárnap. 

A fesztivál idei díszvendége Lengyelország, a rendezvény alcíme Lengyel zsidók - zsidó lengyelek. Az elmúlt évben közel 10 ezer látogatót vonzó Judafest Utcafesztivál egész napos programsorozatát este közösségi vacsora zárja, amelynek egy fogását a lengyel és az izraeli nagykövet a helyszínen, együttesen készíti el..

A közlemény szerint  Budapest belvárosának talán legizgalmasabb, legsokszínűbb része a régi zsidónegyed, amelynek élettel teli tengelye, a Kazinczy utca erre a napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak, kirakodó- és tudásvásárnak és a zsidó kultúrához kapcsolódó, izgalmas programoknak ad helyet. A Judafest Utcafesztivál valamennyi programjára ingyenes a belépés.

Miután a fesztivál idei díszvendége Lengyelország, a látogatókat lengyel koncertek várják, többek között fellép a Rzeszów Klezmer Band, emellett megkóstolhatják a lengyel konyha néhány különleges ízét. A Kőleves Gasztroszínpadon többek között a lengyel sztárséf, Malka Kafka és Mautner Zsófia közös főzőshow-ja, a Rosenstein étterem szakácskönyvének bemutatója, kóstolók és interaktív kalácssütés is várja az érdeklődőket.

Tavaly a Judafest Utcafesztivál különleges eseménye volt a közösségi vacsora, amelyen a szervezők VII. kerületi nagycsaládosokat láttak vendégül a Kazinczy utcában elhelyezett ötven méter hosszú asztal körül. Az idén a lengyel nagykövetség jóvoltából este hasonló vacsora zárja a napot. A programok között szerepelnek városi séták a zsidó negyedben, elrejtett helyek felkutatása, valamint instant nyelvtanfolyamok, Csodák Népe kalandjáték gyerekeknek, de mozisátor, KIBIC Civil Utca, zsidó ételek kóstolója és egész napos kirakodóvásár is várja a látogatókat.

A gyerekszínpadon többek között a Batyuszínház produkciója, Bíró Eszter koncertje és a Szamárfül Projekt előadása látható, a Tesla Zenei Színpad programjában pedig Gerendás Péter családi koncertje, Fenyő Fruzsina és Olti Dávid fellépése, a Z'mirim zenekar, valamint Heilig Gábor és a család koncertje szerepel. A fesztivál részletes programja a www.judafest.org oldalon található meg.

Szerző

Kapósak Gárdos Péter regényének jogai

Publikálás dátuma
2015.05.30. 07:48
Fotó: Facebook/Gárdos Péter
Az elmúlt hetekben 25 külföldi, többek között német, ausztrál, francia és brit kiadók vásárolták meg Gárdos Péter Hajnali láz című szerelmes regényének jogait - mondta el a Libri Kiadó igazgatója. Halmos Ádám hozzátette: a valós történet alapján írott regény jogait magyar könyvekhez képest példátlan érdeklődés kíséri a külföldi kiadók részéről az áprilisban megrendezett 2015-ös londoni könyvvásár óta. Mint fogalmazott, tudomása szerint eddig egyetlen magyar könyv jogai sem keltek el a Hajnali lázéhoz hasonlóan magas összegekért.

A kiadó reményei szerint ezért a könyv a 2016-os tavaszi szezon egyik nagy nemzetközi sikere lehet. Az író által az eseményen "poszt-holokuaszt szerelmi regényként" meghatározott mű először 2010-ben jelent meg az Olvasó Sarok Kiadó gondozásában, a Libri szeptemberben új kiadással jelentkezik. "Tizenhét évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni a történettel, amikor édesapám elhunyt és három napra rá édesanyám levelekkel teli csomagokat nyomott a kezembe" - idézte fel a regény megírásához vezető utat Gárdos Péter, akinek mindkét szülője a koncentrációs táborok túlélőjeként került Svédországba egészségügyi rehabilitációra, ahol levelezés útján ismerték meg egymást, nem sokkal később pedig össze is házasodtak. Hozzátette azt is, inkább egyfajta pszichológiai gátlást érzett, amikor szülei szerelmi életével foglalkozott, mintsem felszabadulást. "Talán ezért is nem tudtam mit kezdeni a történettel tíz évig" - jegyezte meg. A Gárdos Péter forgatókönyvéből készülő és általa is rendezett filmet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatja, főszerepeiben Piti Emőke és Schruff Milán lesznek láthatók.

A regény jogait megvásárló külföldi kiadók között van a 230 éves múltra visszatekintő német Hoffmann und Campe is, amelynek vezetője, Daniel Kampa szintén méltatta a könyvet. Az ausztrál kiadásért a Text Kiadó felel, míg a francia nyelvű kiadás a Robert Laffont kiadónál jelenhet meg. Emellett többek között a regény svéd, brit, kanadai, dán, görög, spanyol, lengyel, koreai és kínai kiadásának jogai is elkeltek az elmúlt hetekben.

Szerző