Előfizetés

Biszku-per - Még évekig elhúzódhat az ítélet (fotók)

Publikálás dátuma
2015.06.01. 09:15
Biszku Béla középen. FOTÓ: Népszava
Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla és új eljárásra utasított hétfőn kihirdetett másodfokú végzésével az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. A döntés értelmében másik bírói tanácsnak kell eljárnia.

Az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított hétfőn kihirdetett másodfokú végzésével. A döntés kihirdetésekor a hallgatóságból többen azt kiabálták: "Egy napot se fog ülni!". A közbekiabálás miatt a bírói tanács elnöke rendreutasította őket.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Biszku az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.

A karhatalom halálos áldozatokat követelő sortüzeket adott le fegyvertelen polgárokra: 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál egy ilyen sortűzben hárman, két nappal később Salgótarjánban pedig a karhatalmisták és szovjet katonai erők fegyvereitől negyvenhatan haltak meg, köztük nők és gyerekek is. Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.

A döntés ellen a vád életfogytiglan kiszabásáért, Magyar Gábor, Biszku Béla védője pedig hatályon kívül helyezés és az eljárás megismétlése érdekében fellebbezett. A másodfokú bíróság - részben a védői érveléssel összhangban - hétfőn kimondta: az elsőfokú döntés annyira megalapozatlan, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehet építeni. A törvényszék nem tett eleget ügyfelderítési és indoklási kötelezettségének, de különösen a bizonyítás hibái miatt elkerülhetetlen új elsőfokú eljárás lefolytatása, amelyre egy másik bírói tanácsot kell kijelölni - határozott a tábla.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

A megismételt elsőfokú büntetőper lefolytatásához részletes utasításokat is adott a táblabíróság. Előírta például annak tisztázását, hogy milyen körülmények között keletkeztek a bizonyítékként felhasznált, több mint fél évszázaddal ezelőtti dokumentumok. Szükséges történész szakértőt felkérni annak feltárására, hogyan működött a karhatalom, kik irányították, az egyes szovjet alakulatok és magyar hatóságok milyen alá-fölérendeltségi viszonyban voltak. A tábla szerint tanúkat is meg kell hallgatni ahhoz, hogy megnyugtatóan lehessen dönteni a bűnösség kérdéséről.

Rúzsás Róbert, a tábla tanácselnöke szóbeli indoklásában megjegyezte: ha a további bizonyítástól már nem várható eredmény, akkor felmentő rendelkezést kellene hozni, ám ebben az ügyben nem erről van szó, ezért is indokolt az eljárás megismétlése. A bíró kifejtette: a történelmi felelősség és a büntetőjogi felelősség megállapítása között lényegi különbség van, az egyikre a történelemtudomány, a másikra a büntetőjog szabályai vonatkoznak. A büntetőjogi felelősség megállapításához először egy múltban történt eseményt kell rekonstruálni, amihez megfelelő bizonyítékokra van szükség, különben a döntés megalapozatlan lesz.

Az ítélőtábla felrótta az elsőfokú bíróságnak azt is, hogy kritikátlanul idézett egyes dokumentumokat, valamint Kahler Frigyes szaktanácsadó véleményét, esetenként oldalakon át, változtatás nélkül. Mindeközben kevesebb figyelmet fordított a vádlott azon védekezésére, hogy nem vett részt a karhatalom létrehozásában és nem adott parancsokat. A tábla szóvá tette azt is, hogy miután Kahler Frigyes az 1990-es évek elején már egy tényfeltáró bizottság vezetőjeként foglalkozott a témával, az ügyészség úgy kérte fel szaktanácsadónak, hogy ismerhette a kérdésről korábban kialakult véleményét.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság nem tett eleget ügyfelderítési kötelezettségének, például a salgótarjáni sortűzzel kapcsolatban az ítélet indoklása nem alkotott olyan zárt logikai láncolatot, amely egyértelművé tette volna, hogy Biszku Béla akaratának megfelelően zajlottak az események, a vádlott idézte elő őket. Ugyanakkor a bírói tanács elnöke megjegyezte: nem kizárt, hogy a további bizonyítás eredményre vezethet. Ehhez például tisztázni kell, hogy a szovjet megszálló erők mennyiben követték a magyar hatóságok utasításait.

A határozathirdetés után Biszku Béla védője, Magyar Gábor újságíróknak azt mondta: megnyugtató, hogy a magyar igazságszolgáltatás képes korrigálni hibáit. A Biszku-ügy ugyanis politikailag motivált, az eljárás megindításával a hatóságok politikai elvárásoknak próbáltak megfelelni. Most azonban a bíróság kimondta, amíg nem tisztázott, hogy egyáltalán mi történt, addig a megnyugtató jogi értékelése sem történhet meg - tette hozzá. Az ügyvéd szerint még évekig eltarthat az ügy, de - mint mondta - nem lenne meglepve, ha a bűnüldöző hatóságok rövidesen, egy másik eljárásban, az 1956 utáni megtorló perek befolyásolása miatt gyanúsítanák meg ügyfelét. Magyar Gábor hangsúlyozta: ügyfele és az egész társadalom szempontjából is az a legfontosabb, hogy kiderüljön az igazság. Ezt azonban nem segíti, ha a hatóságok nyomás alá kerülnek és előre gyártott koncepciók alapján közelítenek az egyes ügyekhez.

Biszku Béla a büntetőperben részletes vallomást nem tett, de bűnösségét mindvégig tagadta. A vádlott a tárgyalásokra többnyire tolószékben érkezett, két idősebb nőrokona kísérte, többször előfordult, hogy jelezte, rosszul hallja, nem érti az elhangzottakat. Kérésére a hétfői ítélethirdetést egy ízben negyedórára félbeszakította a bíróság.

Novák Előd: "Mansfeld Péter forog a sírjában"

Az ítélethirdetésen részt vett Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki már a döntés rendelkező részének ismertetésekor Biszku Bélára célozva fennhangon közbeszólt: "Egy napot se fog ülni!" Erre a bíróság rendreutasította a hallgatóságot. Mintegy fél óra elteltével az ellenzéki képviselő már azt kiabálta a bíróságnak: "húzzák az időt!", majd azt, hogy "élvezheti tovább a kommunista luxusnyugdíját a Rózsadombon". A bíróság ezután kiküldte a tárgyalóteremből a politikust. 

Novák úgy fogalmazott, "Mansfeld Péter forog a sírjában", hiszen Biszku Béla szabadon távozhat budai házába, Simon Gábor volt MSZP politikushoz hasonlóan. És ugyanúgy, ahogy Simon Gábor megtarthat 100 millió forintot, úgy Biszku Béla is élvezheti több százezer forintos "luxusnyugdíját" - tette hozzá. 

Kapcsolódó
Tovább nyomoznak a Biszku-ügybenBiszku-ügy - Életfogytiglant kért az ügyész

Árokba csapódott egy autó, teljesen lezárták a 6-ost

Teljes szélességében lezárták a 6-os főutat Dunaújvárosnál, miután összeütközött két személyautó vasárnap este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A baleset a 6-os számú főút Fejér megyei, Dunaújvárost elkerülő szakaszán történt. Az ütközés következtében az egyik jármű az árokba hajtott. A dunaújvárosi tűzoltók áramtalanították a járműveket és megkezdték a műszaki mentést.

A tájékoztatás szerint a helyszínelés és a műszaki mentés idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. A járművezetők Dunaújváros belterületén tudják elkerülni az útszakaszt.

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.06.01. 09:08
Forrás: police.hu
A helyszínen életét vesztette egy nő, akit egy személyautó gázolt el egy gyalogátkelőhelyen Debrecenben vasárnap késő este - közölte a rendőrség a police.hu oldalon. A 25 éves gázoló férfit őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. A képre kattintva még több képet láthat!

A tájékoztatás szerint Debrecenben, a Dóczy József utcában vasárnap este háromnegyed 11 körül egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elütött két gyalogost a gyalogátkelőhelyen. A baleset következtében egy nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a mentőszolgálat munkatársainak ellátása ellenére a helyszínen életét vesztette. A másik sérültet, egy 81 éves férfit kórházba vitték a mentők.

 Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A rendőrök halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a balesetet okozó N. János debreceni lakos ellen.