Együtt: ne próbálják "trükközéssel áterőltetni" az Ab döntését

Az Együtt arra szólította fel a Fidesz-KDNP-t, hogy tegyen le az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos újraszabályozásáról.

Az ellenzéki párt ezt azt követően közölte, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kimondta: alkotmányellenes a törvény kétharmados többséget igénylő részének feles többséggel való elfogadása, továbbá az, hogy megszűnne egyes védett természeti területek esetében a Nemzeti Park Igazgatóságok által végzett természetvédelmi célú vagyonkezelés és azt a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet gyakorolná elsősorban gazdasági elvek alapján.

Az Együtt - hangsúlyozva a természeti kincsek védelmének fontosságát - azt kérte: a kormánypártok fogadják ezt el és ne próbálják alkotmánymódosítással vagy "bármilyen más jogtechnikai trükközéssel áterőltetni" a módosítást.

Szerző

Polt: nem merült fel a halálbüntetés bevezetése

Publikálás dátuma
2015.06.01. 14:25
FOTÓ: Népszava
Magyarországon eddig még nem vetődött fel, hogy visszaállítsák a halálbüntetést - mondta el a legfőbb ügyész a PestiSrácok.hu-nak adott interjújában. A külföld által támadott tényleges életfogytiglani büntetésről viszont úgy fogalmazott: a büntetések automatikus felülvizsgálata megnyugtató garancia lehet az elítéltek számára, amit az Európai Uniós sem kifogásolhat. 

Polt Péter az interjúban elmondta, hogy a V4-es országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - legfőbb ügyészeinek találkozóján nem került szóba a halálbüntetés témaköre. "Úgy gondolom, hogy a büntetési rendszerről való döntés az a mindenkori jogalkotó feladata, amely különböző szempontokat mérlegel. Kétségtelen tény, hogy Magyarországon egy alkotmánybírósági döntéssel kiiktatták a halálbüntetést a büntetési rendszerből, és vannak olyan nemzetközi szerződések, amit hazánk aláírt a halálbüntetés tilalmáról. Úgy gondolom, a halálbüntetés lehet vitatéma szakmai szempontból is, hogy hatékony vagy sem. A legfontosabb szakmai ellenérv, hogy nem küszöbölhető ki a tévedés következménye" - mondta a legfőbb ügyész, aki arról is beszélt, hogy potenciálisan nem is merült fel, hogy újra bevezetik a halálbüntetést Magyarországon, most arról folyik a vita, hogy van-e létjogosultsága az erről folyó vitának.

A szintén támadott tényleges életfogytiglani büntetésről Polt Péter úgy fogalmazott: a büntetések automatikus felülvizsgálata megnyugtató garancia lehet az elítéltek számára, amit az Európai Unió sem kifogásolhat.

A legfőbb ügyészt a tervezett Európai Ügyészség felállításával kapcsolatban kiadott közös nyilatkozatról is kérdezte a lap. Polt Péter a magyar szakemberek sikereként könyvelte el, hogy a dokumentumba bekerült az eddig még nem hivatalos magyar modell. "A találkozónak talán a legnagyobb eredménye, hogy most először a modellünk egy hivatalos dokumentumban is megjelent, méghozzá a legfőbb ügyészek által aláírt nyilatkozatban. Ez szakmai szempontból nagy siker, nem csak nekem, hanem Magyarországnak is" - mondta el a pestisracok.hu-nak Polt.

A teljes interjút itt olvashatja!

Szerző

Politikai játékszerek a gyerekek? Az MLP az ombudsmanhoz fordul

Publikálás dátuma
2015.06.01. 14:13
A felvétel április közepén készült, amikor óvodás verskommandó "lepte meg" Tasó László államtitkárt a Képviselői Irodaházban. Fo
A Magyar Liberális Párt (MLP) az ombudsman állásfoglalását kéri a gyerekek politikai célú szerepeltetése miatt - közölte a MLP hétfőn.

Bősz Anett ügyvivő felidézte, hogy egy putnoki szabadtéri rendezvényen a szakadó esőben tartottak kisiskolások bemutatót Balog Zoltán miniszter előtt, ősszel pedig néhány polgármesterjelölt osztott gyerekeknek füzetek, mesekönyvek mellé rejtve politikai szórólapot iskolákban.

Az ügyvivő kitért Vona Gábor Jobbik-elnök közelmúltbeli, ózdi óvodalátogatására, megjegyezve: nem lehet tudni, hogy ki engedélyezte, hogy a gyerekeket politikai célokra használják. A Liberálisok szerint ha már a józan ész, az etika, a jóérzés nem tartja távol a gyerekektől a politikusokat, akkor a jog eszközével kell érvényt szerezni a gyerekek védelmének. A párt az alapvető jogok biztosától várja, hogy megakadályozza, hogy a legkisebbeket, a legkiszolgáltatottabbakat egyesek politikai játékszerként kezeljék - áll a közleményben.

Az utóbbi hónapokban két hasonló eset is borzolta a közvéleményt, először napvilágot látott egy videó, amin betanított mórahalmi óvodások szavalták el, mi is az a kormányablak, és miért tartoznak hálával szüleik nevében a hivatalnak. Csak a felelevenítés kedvéért: 

Ezután áprilisban újabb ovis akcióval kellett szembesülnünk: óvodás verskommandó "lepte meg" Tasó László államtitkárt a Képviselői Irodaházban. A gyerekek akkor Nyíradonyból egészen Budapestig utaztak, hogy viszont láthassák volt polgármesterüket, ráadásul a hvg.hu szerint mindez az ovisok fejéből pattant ki az ötlet, a költészet napja apropójából. Kérdés, hogy melyik óvodásnak jutna eszébe önszántából Budapestre ruccanni, hogy verset szavalhasson egykori szeretett polgármesterének.

Szerző