LMP: a kormánynak engednie kell arroganciájából

Az LMP szerint a kormánypártok által elfogadott, a nemzeti parkok kapcsolatos törvénymódosítása alapvetően veszélyeztette az ország védett természeti életközösségeinek megőrzését, a párt ezért üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői, a jogszabály alaptörvényellenességét kimondó döntését.

Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő erről hétfőn, az Ab határozathirdetése után nyilatkozott újságíróknak. Úgy fogalmazott: a döntés után a kormánynak engednie kell arroganciájából, abból a fölényes hozzáállásból, hogy az ellenzék és a szakmai, valamint a civil szervezetek csak rosszat mondhatnak, és kizárólag a kormánynak lehet igaza. 

"Van még remény arra, hogy Magyarország jogbiztonsága még valamilyen szinten fennmaradhat" - értékelte, üdvözölve, hogy az Ab széles látókörrel értelmezte az ország alaptörvényben rejlő kötelezettségét a környezet megóvására. A képviselő hangsúlyozta: a környezet- és természetvédelemhez fűződő jogok alapvetően az emberek egészségét és az ország jövőjét szolgálják. 

Fontosnak ítélte, hogy az Ab tartalmi kérdésekben is állást foglalt, megelőzve ezzel egy újabb parlamenti vitát a kérdésben, megjegyezte ugyanakkor: fokozottabban oda kell figyelni a közvagyon hasznosítására, a természeti erőforrások feletti rendelkezési jog iránt ugyanis megnövekedett egyes érdekcsoportok igénye - mutatott rá. Szerinte, mivel az Ab is úgy látta, hogy a természetvédelem elért szintéjből nem lehet visszalépni, vizsgálni lehet az önálló zöldhatóságok megszüntetésének kérdését is. 

Az Ab azt mondta ki: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat. 

Az Országgyűlés április végén egyszerű többséggel fogadta el azt a törvénymódosítást, mely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek. Áder János köztársasági elnök nem hirdette ki a törvényt, hanem az Ab-hoz fordult.

Szerző

Illatos út - 110 tonnát elvittek, de mi lesz a többivel?

Publikálás dátuma
2015.06.01. 15:24
Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, amely során 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot vittek el egy hónap alatt. A még megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye - jelezte. Hozzátette: a cél, hogy év végére az összes itt tárolt szemetet elszállítsák.

Tarnai Richárd felidézte: április 28-án előzetes laboreredmények kimutatták, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Ezt a kormány felé jelezték, a miniszterelnök pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszteren keresztül utasítást adott, hogy keressenek megoldást a problémára.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott sajtótájékoztatója után Baranyi Krisztinával, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselőjével beszélget. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott sajtótájékoztatója után Baranyi Krisztinával, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselőjével beszélget. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Pest megyei kormánymegbízott elmondta: az elszállított hulladékot a dorogi szemétégetőben ártalmatlanítják. A sajtótájékoztató után Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője újságíróknak azt mondta: elégedett az eddig elvégzett munkával, és támogatja a gyorsított közbeszerzési eljárás kiírását, hiszen egy normál eljárás keretében nem lehetne elég gyorsan cselekedni.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A Miniszterelnökség május 19-i közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyezőforrást jelentettek a felszín alatti közegekre. A veszélyes hulladékok elszállításával a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét - írták.

Szerző

Együtt: ne próbálják "trükközéssel áterőltetni" az Ab döntését

Az Együtt arra szólította fel a Fidesz-KDNP-t, hogy tegyen le az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos újraszabályozásáról.

Az ellenzéki párt ezt azt követően közölte, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kimondta: alkotmányellenes a törvény kétharmados többséget igénylő részének feles többséggel való elfogadása, továbbá az, hogy megszűnne egyes védett természeti területek esetében a Nemzeti Park Igazgatóságok által végzett természetvédelmi célú vagyonkezelés és azt a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet gyakorolná elsősorban gazdasági elvek alapján.

Az Együtt - hangsúlyozva a természeti kincsek védelmének fontosságát - azt kérte: a kormánypártok fogadják ezt el és ne próbálják alkotmánymódosítással vagy "bármilyen más jogtechnikai trükközéssel áterőltetni" a módosítást.

Szerző