Előfizetés

Ban Ki Mun figyelmeztette Dél-Szudánt

Publikálás dátuma
2015.06.02. 10:53
Ban Ki Mun. FOTÓ: Andrew Burton/Getty Images
Közleményben sürgette elhatározása sürgős megváltoztatására a dél-szudáni kormányt az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun azután tette közzé tegnap a jubai kabinethez szóló felhívását, hogy a világ legújabb, 2011-ben létrejött független állama kiutasította az ENSZ helyszínen ténykedő segélykoordinátorát. 

A világszervezet ugyan a ghánai Eugene Owusu személyében kinevezte a távozásra felkért brit Toby Lanzer utódát, ugyanakkor döntése felülvézsgálatára kérte a dél-szudáni vezetést.

A kiutasítás konkrét okát nem nevezték meg, ám megfigyelők szerint vélhetőleg Lanzer emberi jogi aktivitása zavarta a jó ideje polgárháborús körülmények között élő Dél-Szudán vezetőit. Lanzer előszeretettel tette közzé véleményét és híreit például a Twitteren, ahol több mint 12 ezer követője figyeli híradásait. Márpedig Dél-Szudánból bőven akad aggodalomra okot adó jelenteni való: a koldusszegény, Szudántól véres harcok nyomán elszakadt, önállóvá vált államban Salva Kiir elnök és az előző alelnök, Riek Machar fegyveres erői csaknem másfél éve folytatják összecsapásaikat. A 11 milliós népesség mintegy 40 százaléka szorul élelmiszer-segélyre, százezrek élnek menekülttáborokban az országon belül és kívül. Többször hirdettek már tűzszünetet, ám egyik fegyvernyugvás sem tartott sokáig. Az ENSZ diplomáciai erőfeszítései nyomán sem termett sok babér, így egyre több szakértő sürgeti a világszervezet illetékeseit, hogy a Biztonsági Tanács rendeljen el utazási tilalmat a dél-szudáni helyzetért felelős politikusok ellen, s szóba kerülhet a külföldön elhelyezett vagyonaik befagyasztása is. 

Írország után Ausztrália jön?

Az ír példa nyomán több államban fontolóra veszik a melegházasság engedélyezését. 

Miután május 22-én az Ír Köztársaságban – a világon először – népszavazáson hagyták jóvá az azonos neműek házasságkötésének jogát, most Ausztráliában nyújtottak be a parlamentben javaslatot a tilalom feloldásáról. Bill Shorten, az ellenzéki Munkáspárt vezetője indítványozta a canberrai törvényhozásban, hogy az ötödik kontinensen is váljon legálissá a homoszexuális párok házassága.

A kilátások azonban egyelőre kevésbé kedvezőek, mint Írországban, ahol 62 százalékos többség szavazta meg ez ügyben az alkotmány megváltoztatását, s a kampányban – a katolikus egyházon kívül – gyakorlatilag minden párt elfogadta a jelentős társadalmi fordulatot tükröző kezdeményezést. Az ausztrál miniszterelnök, Tony Abbott ugyanis meglehetősen konzervatív politikus, emellett hívő katolikus, s mereven ellenzi az azonos nemű párok jogainak bővítését. – Kormányom inkább a gazdasági és nemzetbiztonsági kérdésekre kíván összpontosítani – idézte reagálását a munkáspárti előterjesztésre az AP hírügynökség. Felmérések szerint a közvélemény Ausztráliában is hajlik elfogadni az azonos neműek házasságkötésének lehetővé tételét.

Július végén ítélkeznek Kadhafi fiáról

A 2011-ben megbukott Kadhafi-rezsim számos tisztviselőjének, köztük a néhai líbiai vezető, Moamer Kadhafi fiának sorsáról még nem született döntés. Tripoliban tegnap jelentették be, hogy Szaif al-Iszlám perében július 28-án hirdetnek ítéletet.

A per végső szakasza a vádlott távollétében indul meg, ugyanis Szaif al-Iszlámot, akit sokáig apja utódjelöltjének tekintettek, nem a kormányerők, hanem a Zintan lázadó csoport tartja fogva.

Összesen 37 volt tisztségviselő, köztük Bagdadi al-Mahmudi volt kormányfő, Abdul Ati al-Obeidi volt külügyminiszter és a volt kémfőnök, Abdullah al-Szenusszi ellen folyik eljárás, egyebek mellett korrupcióval vádolják őket. Az elhúzódó per 2014 áprilisában még azt megelőzően kezdődött, hogy az egymással a hatalomért hadakozó rivális csoportok gyakorlatilag kettészakították az országot, jelenleg két kormány is a hatalom „valódi” birtokosának vallja magát.

A Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) és emberi jogi szervezetek sora amiatt aggódik, hogy mennyire lehet független és elfogulatlan a líbiai igazságszolgáltatás. A hágai törvényszék ugyanakkor 2013-ban elismerte Líbia jogát arra, hogy odahaza tárgyalja Szenusszi kémfőnök ügyét. Szaif al-Iszlám a per kezdetén videólánc révén „megjelent” a tárgyalóteremben, a későbbiekben azonban már nem. A Kadhafi fiát fogva tartó lázadók attól tartanak, ha átadnák Tripolinak, fennállna Szaif szökésének veszélye.