Előfizetés

FIFA-botrány: Blatter ellen nyomoz az FBI

Publikálás dátuma
2015.06.03. 09:34
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY/IMAGES, ALESSANDRO DELLA BELLA
Szövetségi nyomozás folyik az Egyesült Államokban Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke ellen, aki bejelentette távozási szándékát - írta kedden online kiadásában a The New York Times.

A liberális keleti parti lapnak név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők kijelentették, reményeik szerint a FIFA eddig már megvádolt vezetőinek közreműködésének elnyerése útján tudják majd összerakni a Blatter elleni bizonyítékokat.

A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a Blatter elleni nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) folytatja. Ezt az FBI hivatalosan nem kommentálta.

A Blatter elnökségét végleg megrendítő újabb botrány múlt szerdán, két nappal a tisztújítás előtt robbant ki, amikor Zürichben svájci rendőrök az amerikai hatóságok nevében fellépve hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. 

Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Blattert eddig nem érintették a korrupciós ügyek, de a The New York Times hétfőn, ugyancsak amerikai hivatalos személyekre hivatkozva arról írt, hogy Jérome Valcke, a FIFA főtitkára részese volt olyan átutalásoknak, amelyeknek közük lehetett a labdarúgó vb helyszínének eldöntéséhez. A lap értesülését Valcke és a FIFA is cáfolta. 

A Blatter távozásáról szóló bejelentést pozitív lépésnek nevezték a vb olyan támogatói, mint a Coca-Cola Co., a Visa Inc, az Adidas AG és az Anheuser-Busch InBev SA. A szponzorok ugyanakkor jelezték, hogy többet várnak a FIFA-tól a korrupciós botrány tisztázása érdekében.

A FIFA-botrányról készített legfrissebb összeállítunk itt!

Nyomoz az ügyészség az MPB elnöke ügyében

Nyomozást rendelt el a Gömöri Zsoltot, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt, a nyomozással a XIV. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője tegnap, az MTI megkeresésére.

Bagoly Bettina tájékoztatása szerint a nyomozást azért rendelték el, mert a rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúját nem lehet egyértelműen kizárni és azt csak nyomozás keretében lehetséges vizsgálni.

A Magyar Paralimpiai Bizottság saját honlapján közleményben reagált a nyomozásra, amelyben az áll, hogy „üdvözli a nyomozó hatóság körültekintő döntését, ami lehetőséget teremt az MPB körül kialakult helyzet tisztázására.”

Továbbá hozzátették, hogy minden, az ismeretlen tettes ellen indult eljáráshoz szükséges adatot, információt, iratot, dokumentumot a hatóság rendelkezésre bocsátanak és együttműködnek a nyomozás sikere érdekében.

Információink szerint korábban a felügyelő bizottság bűncselekményre utaló jelet nem talált. Ebben az ügyben inkább az erkölcsi kérdés egy sarkalatos pont, amelyről június 19-én az MPB rendkívüli közgyűlése dönthet, hogy visszahívja-e Gömöri Zsoltot és az elnökséget, akik elveszítették a parasportolók bizalmát.

Nyaralás helyett munkában Dárdaiék

Míg sok labdarúgó már a nyaralását tervezgeti, vannak olyanok, akik még keményen megizzadnak azért, hogy szabadságra mehessenek. Utóbbiak közé tartoznak a magyar válogatott kerettagjai is. 

Dárdai Pál szövetségi kapitány hétfő óta vezényel edzést övéinek a Puskás Ferenc Stadionban, ahol elsősorban a fizikális felkészülésre fekteti a hangsúlyt a mester a jövő szombati, finnek elleni kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtező előtt. A tegnapi sajtónyilvános edzés után elmondta, akár a pénteki, litvánok elleni felkészülési mérkőzést is beáldozza a siker érdekében.

„Nyerni szeretnénk, jól is szeretnénk játszani, de számomra most a fizikai felkészítés a legfontosabb. Nem zavar, ha a litvánok elleni találkozó nem úgy sikerül, ahogy szeretnék, ugyanis a finnek elleni összecsapás mindennél előrébb való. A debreceni találkozó egyfajta szinten tartás a játékosoknak, akik így mégis egy éles mérkőzéssel készülhetnek egy szép stadionban, kiváló szurkolók előtt, akiknek meg kell felelni” – árulta el a Herthával a napokban hosszabbító tréner.

Megjegyezte, várhatóan ezúttal is – ahogyan azt az oroszok elleni novemberi barátságos mérkőzésen tette – két különböző felállásban küldi majd pályára csapatát a két félidőben.

A finnek elleni Eb-selejtezővel kapcsolatban hangsúlyozta, mindenképpen nyerni szeretnének Helsinkiben, ugyanis csak akkor értékes igazán a legutóbb, a görögök ellen megszerzett egy pont. Ebben az esetben, mint mondta, „mindenkit leszakítanánk”, és csak a magyarokat megelőző románokkal, valamint északírekkel kell majd versenyezni.

A magyar válogatott pénteken a debreceni Nagyerdei Stadionban fogadja a litvánokat, majd június 13-án Helsinkiben a finnek ellen lép pályára.