Előfizetés

Demján Sándor: magyar modell pedig nincs

Publikálás dátuma
2015.06.03. 18:01
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Aranydiplomát vehetett át Demján Sándor, Magyarország legismertebb üzletembere a Budapesti Gazdasági Főiskola szerdai szenátusi ülésén. Ez a főiskola - amely a maga 18 ezer hallgatójával a legnépesebb felsőoktatási intézmény -, a jogutódja annak a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolának, amelyen a TriGránit Zrt. elnöke 50 esztendeje végzett. 

Magyar modell pedig nincsen - mondta a diploma átadását követően a Népszavának Demján Sándor, ahogy fogalmazott magyar agy létezik, szorgalom is, de a nagy rendszereket tekintve, mi csak követők lehetünk. Példaként megemlítette az üzletember, hogy az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő FED gazdasági modelljét követjük, amikor a kormány a megszorításoktól mentes növekedést tűzte ki céljául, az más kérdés, hogy milyen sikerrel.

Hasonlóképpen nem saját modell az állam szerepvállalásának hangsúlyozása. Demján Sándor úgy véli: a magyar állam éppen elérte azt a szintet a versenyszférában, amelyet már nem érdemes növelni. Ugyanakkor úgy véli, hiba volt az állami topmenedzserek bérét havi kétmillió forintban limitálni. Álláspontja szerint hasonló javadalmazást kell számukra adni, mintha ugyanezt a pozíciót a versenyszférában töltenék be.

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Demján Sándor pályája rendkívül sokoldalú, a Skála-Coop szövetkezeti áruház-lánc megalapítója és első vezetője, miképp a Magyar Hitel Bank Rt.-nek is. Nevéhez, mint ingatlanos nagyvállalkozóéhoz fűződik a "centerek" (Bank, Pólus, Westend City) létrehozása. Társadalmi szerepvállalása közismert, a VOSZ ügyvezető elnöke, akárcsak a Takarékszövetkezetek Országos Szövetségéé. De volt az MLSZ elnöke is, álma az igazán professzionális magyar futball megteremtése volt. A fő finanszírozója volt a legelismertebb - magánadományból létrejött - díjnak, valamint az egyes megyékben adományozandó Prima díjnak. Olyan ismert üzletemberekkel működött együtt, mint a magyar származású Peter Munk, Andrew Sarlós, és közösen dolgozott a piacgazdaság egyes elemeinek megteremtésében Mark Palmer egykori amerikai nagykövettel.

A nagyvállalkozó soha nem feledkezett meg arról, hogy nehéz sorból küzdötte fel magát a csúcsra. Összesen kétmilliárd forint értékű ösztöndíjprogramjával több ezer felsőfokú tanulmányokat folytató rászoruló hallgatót segített a diploma megszerzésében.

Másfél milliárdot költenek szúnyogirtásra

A kormány felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részére biztosítson 1,5 milliárd forintot, az országos szúnyoggyérítési program központi megvalósítására - az erről szóló kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az országos szúnyoggyérítési program központi megvalósításához szükséges kötelezettségvállalások megtételére pedig a belügyminisztert jelölte ki a kormány. A határozat az idén várható jelentős csípőszúnyog-ártalom elleni hatékony védekezéssel indokolta a központosítást. Eddig a szúnyogirtást az önkormányzatok rendelték meg, általában közbeszerzés keretében bízták meg a vállalkozókat.

A Fidesz–KDNP módosíthat csak a költségvetésen

Publikálás dátuma
2015.06.03. 07:24
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Ádám
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága tegnapi ülésén lezárta a jövő évi költségvetés részletes vitáját, a benyújtott módosítók közül a Fidesz javaslatait támogatta, az MSZP, a Jobbik és az LMP módosító javaslatait elutasította. A törvényjavaslathoz összesen több mint félezer módosító érkezett, a kormánypártok biztosra mentek, csupán 31 ponton változtatnának a pénzelosztáson. 

A gazdasági bizottságra ezek közül 91 módosító tartozott, amelyekről a gazdasági tárca képviselője kifejtette, hogy egyiket sem támogatják. Bánki Erik (Fidesz) alelnök ehhez hozzáfűzte, hogy a Fidesz-frakció még nem egyeztetett a kormánnyal. A javaslatokról csomagban - a benyújtó frakciók szerint csoportosítva - szavaztak a képviselők.

A vállalkozásfejlesztési bizottság viszont csak egyetlen költségvetési módosító indítványt támogatott, a budapesti nagyiccei HÉV-megálló felújítására nyílik így esély, 250 millió forintból. A gazdasági tárca ezt sem támogatta, így a kérdés a kormány elé kerül.

A költségvetésről szóló rész előtt érdemi vita nélkül utasította el a gazdasági bizottság Szabó Szabolcs (Együtt) törvénymódosító javaslatát, mely megszüntetné a trafikok kirakatának kötelező fóliázását. A tárgysorozatba vételt sem az MSZP, sem a Fidesz nem támogatta. A trafiktörvény bevezetése óta 878 bűncselekményt követtek el a dohányboltok ellen - a legsúlyosabbat Kaposvárott -, a biztonságos munkavégzéshez való jog mindenkit megillet - érvelt Szabó, de hiába. A kormánypárti képviselők magyarázata szerint, amíg a nyomozás nem ad választ arra, hogy van-e összefüggés a kaposvári gyilkosság és a fóliázás között, addig ezt a módosítót nem tudják támogatni.