Nemzeti Színház;Vidnyánszky Attila;Csáki Judit;Kaposvári Egyetem Színházi Intézet;

Csáki Judit pert nyert

Jogellenesen szüntette meg Csáki Judit színikritikus, egykori színházi tanszékvezető közalkalmazotti munkaviszonyát a Kaposvári Egyetem a kaposvári közigazgatási és munkaügyi bíróság elsőfokú döntése szerint.

Az ítélet kimondja, hogy az intézmény jogtalanul járt el, amikor 2013-ban Csákit eltávolította a tanszék éléről. A határozat alapján a felmondás indokai között szereplő intézményi átszervezés nem történt meg, semmiféle más átalakulás pedig nem érintette Csáki egyetemi docensi munkakörét.

A bíróság kártérítés megfizetésére kötelezte az oktatási intézményt. A határozat nem jogerős, az érintett feleknek két hét áll rendelkezésre a fellebbezésre. Csáki Judit, az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház történetét bemutató könyv szerzője korábban hosszú ideig a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán a Színházi Tanszék vezetője volt.

Azután bocsátották el Jászay Tamás színházesztétával, Mohácsi János és Réthly Attila rendezőkkel együtt, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját kinevezték a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetébe igazgatónak. Csáki Judit lapunknak elmondta, elégtételnek érzi a döntést, de úgy fogalmazott, mindvégig tudta, hogy jogellenesen jártak el vele szemben.

„Kaposvár messze van Pesttől, az egyetem vezetői pedig Vidnyánszkytól reméltek politikai védelmet és pénzt, pedig ő csak a "területfoglalás" jegyében akarta magának a színészképzést. Most hivatalosan is kimondták, hogy az egyetem vezetői törvénytelenséget követtek el, ettől azonban semmi bajuk sem lesz, hiszen a kártérítést közpénzből fizetik meg” – mondta Csáki.