Előfizetés

Egyre több hacker áll a terroristák oldalán

Publikálás dátuma
2015.06.04. 11:01
FOTÓ: Thinkstock
Napról-napra nő azon hackerek száma, akik segítik az Iszlám Állam (IS) terrorszervezetet üzenetei továbbítására és népszerűsítésére a világhálón, írja a BBC online a FireEye biztonsági szervezet adatai alapján.

A támogatók megtámadják és feltörik a nagy média szervezetek honlapjait, egyre szofisztikáltabb műveleteket képesek végrehajtani, így egyre több dzsihádista üzenetet tudnak célba juttatni. Az utóbbi időben a legnagyobb visszhangot a TV5 Monde francia tévétársaság elleni kibernetikai támadás kapta, de az IS szimpatizáns hackerek számos más médiafelületet megtámadtak. A FireEye szakembere, David Merkel szerint sokan elmennek Szíriába és Irakba harcolni, de mások a kényelmesebb utat választják és otthonról „harcolnak”. Bárki megteheti, akinek internete van és rendelkezik a megfelelő képességekkel és tudással, mondta a szakember.

Csodát vár a királyi gárda Rafa Beníteztől

Elmaradt a meglepetés, az 55 éves Rafa Benítez kezébe került a karmesteri pálca Madridban. A játékosként maradandót nem alkotó spanyol szakember Nápolyból teszi át a székhelyét, és óriási feladatot kapott: újra csúcsra kell juttatnia a Realt.

 A BL-címvédő királyiak Carlo Ancelotti vezetésével nem bírták az idény hajráját, s végül trófea nélkül zártak, ami megbocsájthatatlan a patinás klubnál.

Benítez tulajdonképpen hazatér, hiszen 22 éve a Real Madrid B-nél kezdte az edzői pályafutását, majd volt a Valencia, a Liverpool, az Inter és a Chelsea edzője.

„Ő az egyetlen spanyol szakvezető, aki csapataival már több mint száz meccset játszott a nemzetközi kupákban. Igazi stratéga, fáradhatatlan munkás és a futball professzora. Benítez az egyik legjobb edző a mostani futballtérképen” – írja a Real Madrid honlapja a három évre kinevezett trénerről.

Újrakezdést szorgalmaznak a FIFA-nál

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:58
Jellemző kép a FIFA-nál dúló viszonyokról: rendőrnek kell vigyáznia a székházra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PHILIPP SCHMIDLI
Sepp Blatter FIFA-elnök kedden este bejelentette lemondása után több sportvezető felvetette, el kellene venni Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Közben egyre többen jelzik indulásukat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség december és 2016 márciusa között esedékes tisztújító kongresszusára.

Megkönnyebbüléssel fogadták a világ sportvezetői Sepp Blatter lemondását függetlenül attól, hogy távozása nem azonnali, s a következő kongresszusig ő marad a nemzetközi szövetség élén. Váratlan lemondása mögött az állhat, hogy - ABC News és a New York Times szerint - már az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is nyomoz ellene.

Ez arra utalhat, hogy Blattert ügyvédei vehették rá a távozásra. Az amerikai hírcsatorna úgy tudja, hogy a nyomozók a múlt heti zürichi letartóztatások után olyan információkhoz jutottak, melyek alapján már a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénteken újraválasztott, kedden pedig lemondott elnökének érintettségét is vizsgálják.

Az ABC forrása szerint a letartóztatott FIFA-vezetők közül többen egy vádalku reményében terhelő vallomást tettek Blatterre. Loretta Lynch amerikai szövetségi ügyész, aki a FIFÁ-ban zajló korrupcióellenes fellépést irányítja, nagyon szűkszavúan beszélt a kérdésről, s nem erősítette meg, hogy eljárás folyna Blatterral szemben. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában mindenesetre kijelentette, a FIFA velejéig korrupt szervezet. A svájci ügyészség kedden azt közölte, hogy nem folytatnak eljárást Blatterral szemben.

Az amerikai kormány cáfolta, hogy Blatter távozása mögött állna. Marie Harf, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője egy erre vonatkozó kérdésre egyértelmű nemmel válaszolt, s hozzátette, Washingtonnak „nincs véleménye arról, ki a FIFA elnöke”.

A világ sportvezetőinek többsége úgy értékelt, hogy esély nyílt az újrakezdésre a nemzetközi szövetségnél. „Nehéz, bátor és a helyes döntés volt” – közölte Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke. Üdvözölte, s már rég esedékesnek nevezte Blatter lemondását Wolfgang Niersbach, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy a visszalépéssel még nincs minden probléma megoldva.

Franz Beckenbauer német focilegenda megértését fejezte ki Blatter döntésével kapcsolatban. „Bölcs lépés volt részéről. Túl nagy volt a nyomás. Sosem lett volna nyugalom függetlenül attól, volt-e köze a botrányokhoz, vagy sem. A FIFA problémái rendszerében keresendőek” – értékelt a Bild napilapban.

Az egykori brazil gólzsák, Romário úgy vélte, Blatter lemondása az utóbbi idők legjobb híre. Mint a Facebookon írta, ezzel új korszak kezdődhet a világ labdarúgásában. Romário szerint a nemzetközi szövetség az elmúlt évtizedekben olyan gépezetté alakult át, amelyben csak a pénz számít. Szerinte itt az idő, hogy a foci ismét ellássa szociális feladatkörét, s közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzeteket. Reményét fejezte ki, hogy ezek után a brazil szövetség elnöke, Marco Polo Del Nero is bejelenti lemondását.

Érdekes Twitter üzenetet tett közzé Blatter lemondásával kapcsolatban Vincent Kompany, a Manchester City csapatkapitánya. Mint írta, Blatter nem volt az egyedüli felelős. Hozzátette, elengedhetetlen a választási rendszer reformja. Fontosnak nevezte, hogy az erkölcs is visszatérjen a labdarúgásba.

Andy Martin, az új-zélandi szövetség végrehajtó bizottságának elnöke a Reutersnek elmondta, Blatter lemondása segíthet abban, hogy újra felépítsék a FIFA megtépázott tekintélyét.

Ugyanakkor nem mindenki lelkendezett a FIFÁ-nál bekövetkezett drámai változások kapcsán. Az ázsiai szövetség, amely egyértelműen Blatter-párti volt, annyit közölt, hogy nyomon követi a helyzet alakulását, s mindent megtesz azért, hogy jól járjon a világ labdarúgása.

A szintén Blatter-párti Vitalij Mutko orosz sportminiszter, aki a legesélyesebb jelölt az orosz labdarúgó szövetség élére, szintén bátor döntésnek nevezte Blatter bejelentését, s hozzátette, ezzel megakadályozza a FIFÁ-n belüli szakadást.

Közismert, hogy Afrika is mennyire Blatter mellett állt. Az egykor Afrika legjobb játékosának választott Kalusha Bwalya, a zambiai szövetség elnöke azt emelte ki, a FIFA elnöke mennyi mindent tett a világ labdarúgásáért. „Afrikában mindig számíthattunk rá” – emelte ki. Üdvözölte a lemondást két fontos szponzor, a Coca Cola és az Adidas, a Hyundai pedig a jó irányba tett lépésről beszélt.

Egyre többen követelik, hogy rendezzenek új szavazást a 2018-as, illetve a 2022-es vb odaítélésével kapcsolatban. Nem véletlen, hogy az orosz média kellemetlen hírként értékelte Blatter lemondását. A Kommerszant napilap azt írta, hogy Moszkva a svájci sportvezető legnagyobb szövetségeseinek egyike volt. „Blatter visszalépése nyugtalanító az orosz érdekérvényesítés szempontjából” – értékelt a Sport Expressz. A lap azonban nem tart attól, hogy elvennék Oroszországtól a rendezési jogot.

Ha az oroszországi vb nincs is akkora veszélyben, a katari annál inkább Gregory Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke azt követelte, hogy újra döntsenek a 2022-es vb rendezéséről, amennyiben bebizonyosodik, hogy korrupció történt az odaítéléskor. „Ha én lennék a katari szervezők helyében, nagyon rosszul aludnék. Ha viszont bebizonyosodik, hogy a rendezésért folytatott küzdelem őszinte és tiszta volt, akkor minden rendben van” – fejtette ki Dyke.

Katar válasza nem sokáig váratott magára. A labdarúgó szövetség elnöke, Hamad bin Kalifa bin Ahmed al-Thani sejk azt üzente, a FA elnökének, inkább azzal törődjön, hogy ütőképes angol válogatottat hozzon össze 2022-re.

Frank Lowy, az ausztrál szövetség elnöke – hazája szintén meg akarta rendezni a hét év múlva esedékes vb-t – azt közölte, csak az ausztrál pályázat volt tiszta, az összes többi nem. „Követtünk-e el hibát? Igen. Túl naivak voltunk” – fejtette ki.

Ki követhetné Blattert? 

A L’Équipe internetes szavazásán, amelyen az olvasók a szerintük legalkalmasabb FIFA-elnökről szavazhattak, toronymagasan, 59 százalékkal Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke végzett az élen. Az azért persze nem meglepő, hogy a francia napilap internetes oldalán a Juventus egykori francia gólvágója, jelenlegi sportvezető áll 59 százalékkal.

Platini esélyes lehet, de kérdés, mit szólhozzá Afrika és Ázsia FOTÓ: EUROPRESS/GETTYIMAGES/MARTIN ROSE

Platini esélyes lehet, de kérdés, mit szólhozzá Afrika és Ázsia FOTÓ: EUROPRESS/GETTYIMAGES/MARTIN ROSE

Az elnök személyéről azonban később nem csak a franciák és nem csak Európa dönt. A második helyet Luis Figo foglalja el 15 százalékkal, a harmadik pedig Ali bin al-Husszein jordániai herceg, aki Blatter ellenfele volt a múlt pénteki elnökválasztáson, 13-mal. Ginola messze leszakadva következik mögöttük 4 százalékkal.

Egyre több további jelölt neve merülhet fel. Nem zárta ki az indulást az egykori nagyszerű brazil támadó, Zico, aki edzőként elsősorban Japánban kamatoztatta tudását. „Miért is ne?Az egész életem a labdarúgásról szólt” – írta Facebook oldalán.

Nicolás Maduro venezuelai elnök Maradona nevét hozta szóba. Az isteni Diego közismerten jó viszonyt ápol a baloldali dél-amerikai politikai vezetőkkel. Ali bin al-Husszein a CNN-nek adott nyilatkozatában nem árulta el, hogy a szövetség rendkívüli tisztújító ülésén, amelyet december és március között rendezhetnek meg, indul-e ismét az elnökségért.

A brit Channel 4-nek ugyanakkor azt mondta, „segíteni akar”. A jordániai szövetség elnöke pedig azt közölte, újra indulni kíván. A herceg múlt pénteken, az első szavazási kör után jelentette be visszalépését, miután Blatter hatvan vokssal szerzett többet nála.

Nem feltétlenül csak ő pályázna az arab világból. Jelöltetheti magát Ahmed al-Fahad al-Szabah, aki állítólag Ázsiában népszerűbb is a jordániai hercegnél. A kuvaiti politikus 1991 óta tölti be az Ázsiai Olimpiai Tanács elnöki tisztségét.

Luis Figo, portugál focicsillag, aki szintén indulni kívánt a FIFA elnökválasztásán, de néhány nappal a kongresszus előtt visszalépett, a Facebookon értékelt. „Felelősségteljesen és nyugodtan közösen kell az egész világ számára jó megoldást találni, hogy ez új korszak kezdődhessék, amelyet nagyobb dinamika, átláthatóság és demokrácia jellemez.” Figo nem nyilatkozott arról, indulni kíván-e a következő elnökválasztáson.

Iain Dale, a brit LBC rádió bemondója azt közölte, hogy a Newcastle egykori francia támadója, David Ginola, aki szintén indulni akart Blatter ellen, de nem szerezte meg öt szövetség ajánlását a FIFA alapszabályának megfelelően, ismét meg akarja mérettetni magát.

Ha Blatter azonnali hatállyal lépett volna vissza, Issa Hayatou FIFA-alelnök látta volna el az elnöki teendőket. Bár nem kizárható indulása a tisztségért, túlságosan is Blatter emberének tartják a 68 éves kamerunit, akinek személye garancia lenne arra, hogy semmi se változzék.

Nyilvánosságra hozhatják a Garcia-jelentést
Blatter lemondása után a legnagyobb kérdés az, mikor és teljes terjedelmében hozzák-e nyilvánosságra az úgynevezett Garcia-jelentést, amely a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb odaítélésével kapcsolatos visszásságokat volt hivatott feltárni.A FIFA végrehajtó bizottsági ülésének múlt év decemberi marokkói ülésén a szövetség végrehajtó bizottsága a jelentés nyilvánosságra hozatala mellett foglalt állást.
Korábban a volt amerikai ügyészt, Michael Garciát, a FIFA etikai bizottsága vizsgálati részlegének novemberben lemondott vezetőjét bízták meg az esetleges korrupció kivizsgálásával.2014. november 13-án azonban Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai bizottsága vezetője arra a következtetésre jutott, hogy semmiféle korrupció sem történt, a Garcia-jelentés alapján legalábbis nem jutott ilyen következtetésre.
A döntést megtámadta Garcia, aki szerint elfogadhatatlanul enyhe ítélet született, s mint mondta, Eckert a tényeket elferdítve hamis következtetéseket vont le.Eckert ítélete nagy felháborodást keltett, különösen a német és az angol labdarúgó szövetségnél.
Olyan vélekedések is napvilágot láttak, amelyek szerint a végrehajtó bizottság döntése a nyilvánosságra hozatalról egyszerű PR-trükk volt, hiszen a 430 oldalas dokumentum több passzusának közlését megtagadhatja a FIFA etikai bizottsága arra hivatkozva, hogy azzal személyiségi jogokat sértenének meg. Blatter bejelentett lemondásával azonban teljesen új helyzet állt elő.