Év végére meglesz az ítélet Seselj és Karadzic perében

Várhatóan még az év végéig megszületik az elsőfokú ítélet Vojislav Seselj és Radovan Karadzic perében, jelentette ki Serge Brammertz hágai főügyész Nem York-ban, az ENSZ Biztonsága Tanácsa előtt.

A hágai törvényszék szokásos hathavi jelentését ismertetve Brammertz a srebrenicai népirtás közelgő 20. évfordulója kapcsán elmondta, “alkalom lesz ez arra, hogy emlékezzünk az egykori Jugoszlávia területén zajlott összetűzések minden áldozatára, s hogy üdvözöljük azt, hogy a túlélők rendkívüli erőfeszítéseket tesznek azért, hogy egy békésebb jövőt építsenek”.

Karadzicot, a volt boszniai szerb elnököt 2008 júniusában tartóztatták le és adták át Hágának, Seselj 2003-ban adta fel magát. egyikük ügyében sincs még ítélet.

Szerző

Hackerek támadtak az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2015.06.05. 10:57
Illusztráció: Thinkstock
Mintegy négymillió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától. Az esetről az amerikai belbiztonsági minisztérium számolt be. 

A tájékoztatás szerint két a támadás áprilisban történt, de a kényes, "személyekhez társítható" adatokhoz való külső hozzáférést májusban észlelték, amikor elkezdték megerősíteni a személyzeti hivatal hálózatának védelmi rendszerét.

Washington hivatalosan nem vádolt meg senkit egyelőre, de kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva, internetes kiadásában a The Washington Post és a The Wall Street Journal is azt állította, hogy a történtek  mögött a kínai kormány áll.

Egyelőre nem tudni, hogy az adatlopás érintette-e a  hírszerzés alkalmazottjait, csak annyit, hogy  a fegyveres erőkben szolgálók adataihoz nem férhettek hozzá a hackerek.

 

Szerző

Görögország egyben fizeti ki tartozásait

Nem fizeti ki ma az esedékes adósságrészletét Görögország, hanem egy 1970-es szabályra hivatkozva, amely lehetővé teszi, hogy az 1,6 milliárdos tartozásukat csomagban fizessék vissza, június 30-án egyben fogja törleszteni azt, jelentette be Athén. 

Ma, pénteken 305 millió eurót kellett volna törlesztenie az IMF-nek. A görög hatóságok tájékoztatták a Valutaalapot, hogy a visszafizetést csomagban teljesítik.

A görög tisztségviselők szerint a módosítás azt jelenti, hogy közel állnak a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodáshoz.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ma is tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurócsoport elnökével.

Szerző