Előfizetés

Megkéselte feleségét, majd kiugrott az ablakon

Életveszélyes sérüléseket okozott feleségének, majd kiugrott nyolcadik emeleten lévő lakásuk ablakából egy férfi péntek hajnalban Szombathelyen - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kazmar Enikő tájékoztatása szerint az 58 éves férfi a helyszínen meghalt, az asszonyt a mentők kórházba vitték. Hozzáfűzte: az ügyben emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A 112press.hu értesülése szerint az eset Szombathely Olad városrészében történt, ahol a férfi egy családi veszekedés hevében késsel okozott sérüléseket a feleségének, azután pedig öngyilkosságot követett el.

Megint drágább lett a benzin

Publikálás dátuma
2015.06.05. 09:17
FOTÓ: Thinkstock
Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.

Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 384-385 forintra nőtt, a gázolajé 382-383 forint maradt. A Mol legutóbb május 29-én változtatott az árakon, akkor a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 6 forinttal, a gázolajét pedig 2 forinttal emelte.     A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015 január között mintegy 100 forinttal csökkent, az utóbbi három hónapban ugyanakkor fokozatosan 60 forinttal emelkedett.

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta csaknem 40 forinttal lett magasabb. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Újabb mérföldkő a Quaestor-ügyben

Publikálás dátuma
2015.06.05. 09:13
FOTÓ: Népszava/Tóth Gergő
Kevesli a kártalanítási igény benyújtására rendelkezésre álló 30 napot a Facebookon szerveződő Quaestor Károsultak Közössége, ugyanis aki nem nyújtja be június 5-ig a kárigényét, az a jelenleg érvényes jogszabály szerint nem kap vissza egy fillért sem.

A kártalanításra a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott - vagy ilyenként megjelölt -, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosai jogosultak. Ennek feltétele, hogy megfizették a kötvények ellenértékét, függetlenül attól, hogy a jogügylet érvényesen létrejött-e, illetve hogy teljesült-e, továbbá, hogy április 18-án a kötvénykibocsátásból eredő követeléssel rendelkeztek a felsorolt gazdasági társaságokkal szemben. 

A kérelmet a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) részére kell postán elküldeni, vagy az erre kijelölt 26 kormányablakon keresztül lehet benyújtani, kizárólag az erre szolgáló űrlapon. A jogosultnak igazolnia kell az értékpapírszámláján nyilvántartott kötvények mennyiségét, illetve az őt illető követelés összegét.

A QKKA a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket, amivel a teljes követelést megvásárolja. A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezer Quaestor-kötvényes van, akinek fiktív vagy valós kötvény van a követelése mögött. A Beva korábbi vezetője pár héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy több mint 1000 befektetőnek van 30 millió forint feletti követelése.

Sokan bukhatják el a pénzüket

A levél küldői sérelmezik, hogy míg a Befektető-védelmi Alap (BEVA) eljárásában a nem Quaestor kötvénnyel – hanem egyéb befektetéssel – rendelkező károsultak 1 éven belül jelezhetik kártalanítási igényüket, addig a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) esetében ugyanez 30 napra korlátozódik.

A károsultak képviselői szerint indokolatlan és méltánytalan a rövid eljárási határidő. A csoport szerint emiatt emberek tömegei fognak elesni a kártalanítás lehetőségétől – vélhetően a legkiszolgáltatottabbak és leginkább segítségre szorulók: például idős emberek, akik nem rendelkeznek internet elérhetőséggel és média hozzáféréssel, segítő fiatal hozzátartozókkal; az elhúzódó betegség, kórházi lábadozás alatt álló emberek, akik cselekvésükben korlátozottak. De az aktív korosztályból is lehetnek ilyenek, például azok, akik hosszabb ideje külföldön tartózkodnak, és nincs itthoni hozzátartozójuk, akik tájékoztatná őket az aktuális helyzetről - írja az Eco.hu.

Levél Matolcsynak

A Quaestor Károsultak Közössége levelet írt Matolcsy György jegybank elnöknek, mint a Magyar Nemzeti Bank keretein belül működő Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ legfőbb felettesének, kérve közbenjárását azokért, akik önhibájukon kívül mulasztják el a jogvesztő határidőt. Ez jelenlegi ismereteik szerint 1000-es ügyfélszámot jelent.

A károsultak azt követelik az MNB-elnöktől, hogy lépjen fel annak érdekében, hogy ne történjen jogvesztés a Quaestor kötvények késedelmes bejelentése miatt, és tegye lehetővé - közérdekű célból, de egyéni érdek védelmét megvalósítva – hogy a bejelentő nyomtatványt benyújtani elmulasztó személyek kérelme is benyújtottnak minősüljön és hozzájussanak a törvény szerinti kárrendezéshez 30 millió forintig.