Előfizetés

Nincs pénz a legújabb gyógyszerekre

Publikálás dátuma
2015.06.08. 18:14
Gyógyszergyár (a kép illusztráció). FOTÓ: Getty Images, Uriel Sinai
Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a gyógyszert a jelentőségének megfelelően kell(ene) kezelni az egészségügyi rendszeren belül, a népegészségügyi mutatók tartós és jelentős javításához szükség van a fenntartható gyógyszer-finanszírozás feltételeinek megteremtésére is, ami pluszforrások nélkül nem valósítható meg.

Az egyesület közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány az egyik legfontosabb célkitűzésének tekinti a magyar lakosság egészségi állapotának javítását az Egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégia alapján. Hozzátették: néhány területen ugyan történt pozitív változás, ám sok fontos népegészségügyi mutató továbbra is nagyon kedvezőtlen, Magyarország jól láthatóan lemaradt egyebek mellett a születéskor várt élettartamot vagy a halálozási mutatókat tekintve a régió országaitól is.

A szervezet úgy véli, a programban felvázolt cél elérése csak arra elég, hogy mérsékelje az ország lemaradását. A problémák megoldására szánt eszközök közül hiányoznak a gyógyszeres kezelések hatékonyságának fokozására vonatkozó új elképzelések, annak ellenére, hogy egészséggazdasági tanulmányok bizonyítják: a hatásos és biztonságos gyógyszer az egészségbe történő állami befektetés egyik legeredményesebb eszköze.

Kitértek arra: a közismerten nagyon alacsony magyar egészségügyi költségvetéshez viszonyítva magas a gyógyszerkiadások aránya, azok számszerűsített értéke jelentősen elmarad a nyugati és több szomszédos országétól. Hozzátették, időnként nem helytálló nemzetközi összehasonlítások is megjelennek, és ezek akár fontos döntéseket is befolyásolhatnak, ezért elengedhetetlennek tartják annak tisztázását, hogy a receptköteles gyógyszerek tekintetében Magyarországon az egy főre jutó gyógyszerköltés 2012-ben 146 dollár volt, a magánkiadás pedig 125 dollár. Ezzel az abszolút értékkel Magyarország a vizsgált 32 OECD-tagállam között az utolsók között szerepel - írták, megjegyezve: ha azt is figyelembe vesszük, hogy a megbetegedési mutatók alapján a többet költők között lenne a helyünk, akkor még rosszabb a helyzet.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének meggyőződése, hogy a népegészségügyi mutatók tartós és jelentős javításához a fenntartható gyógyszer-finanszírozás feltételeinek megteremtésére is szükség van, ami - hasonlóan az egészségügy más területeihez - plusz forrásbevonás nélkül nem valósítható meg. Úgy vélik, elkerülhetetlen a gyógyszerközkiadások (beleértve minden gyógyszer-ártámogatásra fordítható költségvetési sort) kiigazítása a valós szükségleteknek megfelelően, biztosítva a finanszírozási rendszer fenntarthatóságát.

Magyarországon is megfontolandó az a több európai országban már bevált gyakorlat, amely szerint az éves gyógyszerközkiadásokat legalább a gazdasági növekedés mértékével indokolt emelni. E nélkül - írták - a magyar betegek a legújabb, új gyógyulási lehetőséget jelentő gyógyszerek jelentős részéhez nem vagy csak többéves késéssel jutnak hozzá.

Megvan a kaposvári busztender nyertese

Az eredetileg becsült nettó 4 milliárd forint helyett nettó 3 milliárd 553 millió forinttal a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte a kaposvári busztendert - az eredmény a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A nyertes 25 földgázmotoros szóló- és 15 ugyanilyen motorral szerelt csuklós buszt köteles leszállítani. A Kapos Holding Közszolgáltató Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzésre két ajánlat érkezett. Ezek közül az összességében legelőnyösebb nyert, az értékelendő kritériumok között túlsúlyos volt az ár. A másik ajánlatot a Scania Hungária Kft. adta be.

Gyengül a forint

Publikálás dátuma
2015.06.08. 09:43
Illusztráció/Thinkstock
Az eurót délelőtt fél tizenkettőkor 313,85 forinton jegyezték a bankközi piacon, ami 0,78 százalékos forintgyengülésnek felel meg a napi kezdőárfolyamhoz képest. A jegyzés a délelőtt folyamán 311,67 és 314,10 forint között alakult. Az eurót 314 forint felett legutóbb az idén január végén jegyezték.

A dollár reggel óta 1,16 forinttal, 0,42 százalékkal 281,79 forintra erősödött, a svájci frank 1,67 forinttal, 0,56 százalékkal 299,97 forintra, a japán jen pedig 0,0132 forinttal, 0,59 százalékkal 2,2479 forintra. Pénteken délután öt órakor az eurót 312,65 forinton, a dollárt 281,38 forinton, a svájci frankot 297,24 forinton, a japán jent pedig 2,2398 forinton jegyezték.
Az euró erősödött hétfőn délelőtt, jegyzése fél tizenegykor 1,1142 dolláron állt, 0,0044 dollárral, 0,40 százalékkal a reggeli kezdőárfolyam felett.

A régiós devizák közül a lengyel zloty árfolyama nem változott hétfőn az euróval szemben, a cseh korona viszont 0,02 százalékkal, a román lej 0,20 százalékkal gyengült.