Előfizetés

Nyári koncertsorozat: KLASSZ a pARTon !

Publikálás dátuma
2015.06.09. 07:50
Ízelítő a nyári komolyzenei koncertsorozatból FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Cimbora Alapítvány és az Óbudai Danubia Zenekar június 28-tól KLASSZ a pARTon! elnevezésű nyáresti komolyzenei koncertsorozat rendez.

A fesztivál keretében neves előadóművészek és zenekarok, valamint a MOL Tehetségtámogató Program nyertesei lépnek fel a Balaton és a Duna partján.

A koncerteken az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, Hámori Máté és Madaras Gergely vezényletével, többek között olyan népszerű szólisták szerepelnek, mint Ching-Yun Hu tajvani-amerikai zongoraművész, Érdi Tamás zongoraművész, Győri Noémi fuvolaművész, Kertesi Ingrid opera énekes, Oláh Vilmos hegedűművész, Szabadi Vilmos hegedűművész és az Ewald Rézfúvós Együttes.

A fesztivál helyszínei: Balatonfüred, Balatonakarattya, Keszthely, Szigliget, Zánka, Balatonföldvár, a zárókoncertre a Várkert Bazárban kerül sor. A sorozat célja, hogy a Balaton part egyre gyarapodó kulturális kínálatát a klasszikus zene programjaival tovább bővítsék.

Emlékezetes gyertyafényes koncerteket, tehetséges hazai és külföldi művészeket, gyönyörű helyszíneket ígér a Klassz a pARTon sorozat. A fellépő muzsikusok a Cimbora című televíziós műsor, s a belőle kinőtt tehetséggondozó művészeti táborokban felnőtt, ma már világhírű zenészek és művészbarátaik.

Az Óbudai Danubia Zenekart számtalan nemzetközi karmester verseny győztesei vezénylik: Hámori Máté a zenekar művészeti vezetője és Madaras Gergely, aki jelentős nemzetközi karrier után jelenleg a Szombathelyi Szimfonikusok vezető karmestere. A balatonfüredi júliusi fesztiválhetet a hagyományokhoz híven fiatalokból álló zenekarok nyitják, a veszprémi Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar Demel Eszter irányításával, valamint a budapesti Solti György Kamarazenekar, Bolla Milán karmesterrel.

Kiváló szólisták, Szabadi Vilmos, Kertesi Ingrid, Győri Noémi, Oláh Vilmos mellett a MOL Tehetségtámogató Programjának nyertesei lépnek fel, valamint szabadkai vendégek, Görög Noémi és Görög Enikő lesznek a fesztivál főbb szereplői. A zongoraművész szólisták: a milánói világkiállítás magyar pavilonját pár napja megnyitó Prima Primissima díjas Érdi Tamás, és a számtalan világversenyen sikert arató tajvani-amerikai Ching Yun

A sorozat a június 28-i Cimboramaratonnal indul Balatonfüreden. Ez a nap a gyerekeké lesz rnegeteg színes verses-zenés műsorral, amelyben többek között fellép lapunk munkatársa, Podhorányi Zsolt is, aki évekig a Cimbora rendezője volt, most a zongoránál működik közre a műsorban.

Könyvek szülőknek

Ifjú szülőknek kínál sok jó ötletet, kellő önbizalmat két frissen megjelent könyv, amelyeknek szerzői egyaránt blogoltak, majd ebből született meg két nagyon komoly, de remek könnyedséggel megírt kötet.

Szél Dávid: Apapara című könyve hiánypótló írásokat gyűjtött össze: a gyermekáldást és az ezzel járó örömöt és nyűgöt az újdonsült apuka szemszögéből mutatja be. A könyv szórakoztató és elgondolkodtató is egyben, laza és szellemes stílusában írja meg az apává válás szépségeit és nehézségeit. Hol érzékenyen, hol tárgyilagosan mutatja be, hogyan változik a gyermekkel együtt maga a szülő is.

A könyv előnyére válik, hogy a szerző család- és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus. Plusz iskolapszichológus. Két éve írja Apapara című blogját, amelyben egyszerre van jelen szülőként, férfiként és szakemberként. No meg gondolkodó emberként, aki nem hagyja szó nélkül a szülőkkel szemben felmerülő, olykor nevetséges elvárásokat sem. Alapelve: attól még, hogy szülő vagy, maradj önmagad! Légy hiteles. Éld a saját életedet, mint ajánlásában Vekerdy Tamás kiemeli.

A Bezzeganya.hu blog egyik szerzője, Jónás Anna Kicsivel – könnyebben című könyvében kisgyerekes anyukák számára gyűjtött össze olyan praktikákat, amelyek segítenek megkönnyíteni a kisgyerekekkel töltött mindennapokat.

Olyan hasznos tippeket találnak a könyvben az újdonsült szülők, mint például hogy milyen egyszerű eszközökkel alakíthatjuk „kézreállóbbá” a lakást a baba születése előtt, hogy milyen módszerekkel helyettesíthetjük az alvást a legrázósabb éjszakázós hónapokban, hogyan lehet kisgyerekek mellett kevés időráfordítással, de annál hatékonyabban háztartást vezetni és főzni, a bölcsis-ovis gyerekkel hogyan úszhatjuk meg a reggeli kapkodást.

A könyv egy humorral és iróniával átszőtt katalógushoz hasonlítható, amelyből minden kisgyerekes szülő kimazsolázhatja a mindennapokat megkönnyítő praktikus ötleteket. Jó tudni a szerzőről, hogy kétgyerekes budapesti anya, hat éve van otthon a gyerekeivel, s ugyanennyi ideje dolgozik távmunkában a kicsik mellől. Mindkét könyv az Európa Kiadónál jelent meg.

Tragédia a kiránduláson - Ki a felelős?

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.06.09. 07:14
A kirándulás eredeti programjában még nem szerepelt a kétes hírű tó meglátogatása, amely a helyiek szerint inkább látványosság,
Egy osztálykirándulás nem csak móka és kacagás: egy sulitúra megszervezése és levezénylése komoly feladat, a kiránduláson résztvevő tanárokra pedig hatalmas felelősség hárul, a szervezésből azonban a szülőket sem szabad kihagyni. Mégis történnek tragédiák: legutóbb egy fiatal fiú fulladt bele a romániai Szent Anna-tóba, tanárai közvetlen közelében. A szerencsétlenség kellő odafigyeléssel elkerülhető lett volna.

Továbbra is rejtély, hogyan fulladhatott bele az erdélyi Szent Anna-tóba az a 14 éves alsónémedi fiú, aki 35 társával egy több napos iskolai kirándulás keretében utazott Romániába. Az eredeti, a gyerekek szüleihez is eljuttatott tervekben nem szerepelt a kétes hírű tó meglátogatása, amelybe az elmúlt években többen is belefulladtak.

A fiú múlt hét szerdán tűnt el a vízben, a kísérőtanárok és diáktársai közvetlen közelében. Hiánya azonban senkinek nem tűnt fel egészen az indulásig, a pedagógusok a fiút az erdőben és a kirándulóbuszon is keresték. Holttestére csütörtökön találtak rá a búvárok a tó sekélyebb részében. Az orvosszakértői vizsgálat még tart, arra hogy pontosan mi okozta a fiú halálát - fulladás vagy a hirtelen vízhőmérséklet-változás miatti szívleállás - csak annak lezárása után derülhet fény. A Blikk úgy tudja, a fiút szombaton helyezik végső nyugalomra.

A tragédiával kapcsolatban több megdöbbentő, esetenként ellentmondásos információ is megjelent a sajtóban. A fiú egyik iskolatársának nővére a Facebookon írta le, mi történt a kiránduláson, amelyen húga is részt vett. A gyerekek elmondása szerint a fürdőzőkre csak egy tanár vigyázott a vízben, a többi felügyelő a stégen beszélgetett, egyikük valahol messzebb horgászott.

A tragédia után a felügyelőtanárok elvették a gyerekektől mobiltelefonjaikat, így hosszú órákig kapcsolatba sem léphettek családjukkal. A tanárok számáról pedig több tudósításban is különböző információk jelentek meg, az első híradásokban még négy, a későbbiekben már hat kísérőpedagógusról olvashattunk.

Az alsónémedi Széchenyi István Általános Iskola weblapján tegnap egy közlemény jelent meg, amelyben a kirándulócsoport kísérői leírták: a programon összesen 36 diák és kilenc pedagógus, illetve hozzátartozó vett részt. Amikor megérkeztek a Szent Anna-tóhoz, a gyerekek engedélyt kaptak arra, hogy a sekély részben fürödjenek. A gyerekek szerint táblák is jelezték, hogy veszélyes a tóban fürdeni, a ripost.hu-nak nyilatkozó helybéliek pedig azt mondták, hogy "a tó inkább látványosság, mint fürdőhely", s a hideg áramlatok miatt könnyen begörcsölhet a szív vagy a láb.

A kísérők közleményükben ellenben azt írták: a tó mellett egyetlen tábla sem jelezte a fürdés tilalmát, a vendéglátó családoktól pedig azt az információt kapták, hogy helybéliek és a turisták is látogatják a tavat és fürdenek is benne. "A csoportunkból senki sem hallott segélykiáltást, nem látott csapkodást a vízben, ami arra utalhatott volna, hogy bármelyik gyermekkel baj van" - írták.

A tragédiát követően a gyerekektől valóban elvették a mobiltelefonokat, a kísérők szerint erre azért volt szükség, mert nem akarták, hogy "a buszon tartózkodó gyermekek esetleg pontatlan információkat továbbítsanak, ezért a kísérők átmenetileg összeszedték a tanulók mobiltelefonjait". A telefonokat később visszakapták, ám a gyerekek elmondása szerint ez már csak hajnali egy órakor történt meg.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tragédia körülményeit gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt a rendőrség mellett a csíkszeredai ügyészség megbízott ügyésze is vizsgálja. Kerestük az alsónémedi általános iskolát, vizsgálják-e a kísérő tanárok felelősségét, megkeresésünkre azt a választ kaptuk, egyelőre ők is a vizsgálatok lezárását várják.

Nem ez az első hasonló eset. 2012-ben egy 16 fős, 12 éves kerekegyházi gyerekekből álló iskoláscsoport vett részt osztálykiránduláson, őket két pedagógus kísérte. Úton hazafelé megálltak a jászapáti strandon, ahol osztályfőnökük, mielőtt elengedte őket fürdeni, mindössze annyit mondott: "vigyázzatok!". Nem sokkal később az egyik kislányt holtan húzták ki a 120 centiméter mély medencéből - mint kiderült, epilepsziás rohamot kapott a vízben, pedig betegségével tanárai is tisztában voltak.

A tanárok ellen a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást, amelyet később megszüntettek, a tanügyi-igazgatási szakértő szerint ugyanis a tanárok ebben a helyzetben nem voltak felelősek, s "jóhiszeműen" jártak el. A tragédia után nem sokkal egy másik igazságügyi szakértő is állást foglalt, szakvéleménye szerint a baleset egyértelműen be sem következhetett volna, ha a gyerekre a vízben tartózkodás ideje alatt kellőképpen odafigyelnek.

"Az osztálykirándulásokon teljes egészében a pedagógusoké a felelősség, sőt, a gyerekek testi épségének védelme a tanár kötelessége" - mondta a Népszavának Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint - aki maga is gyakorló pedagógus, s számtalan osztálykirándulást megszervezett már - ha a kirándulást olyan helyre szervezik, ahol fürdésre is lehetőség van, a szervező tanároknak mindig ki kell kérniük a szülők előzetes engedélyét, s rá kell kérdezniük, hogy gyermekük tud-e úszni, be lehet-e engedni a mély vízbe, stb.

"Az osztálykirándulások előkészítésének konkrét protokollja van, fontos a szülők tájékoztatása, az utazások előtt mindig szülői értekezletet tartunk" - mondta Mendrey, hozzátéve: vannak olyan körülmények - például amikor egy gyerek viselkedése kezelhetetlen - melyeknél a szülő felelősségén is sok múlik, a kirándulás előtt a gyereket a tanárokon kívül a szülőnek is fel kell készítenie. "Nem mindegy az sem, hogy hány kísérő van, 15 főig legalább két pedagógusnak mindig felügyelnie kell a gyerekekre".

A szülőket arról is tájékoztatni kell, pontosan hova utaznak a gyerekek, valamint a kísérőtanárok telefonszámait is tudniuk kell, és fordítva, a pedagógusoknak is ajánlott maguknál tartani egy listát a szülők elérhetőségeivel, hogy baj esetén azonnal kapcsolatba tudjanak léphessenek egymással. A kirándulások előtt és közben a felügyelőtanároknak mindig fel kell hívniuk a rájuk bízott gyerekek figyelmét az aktuális kirándulóhely veszélyeire. A tanárok figyelme pedig egy percre sem lankadhat, mert számukra a kirándulás nem szórakozás, hanem nagyon komoly és felelősségteljes munka.