Klímaegyezmény mellett a G7

Publikálás dátuma
2015.06.09. 07:32
Az „ingujjas” csúcson sok szó esett a terrorellenes harcról Obama és Merkel között is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
A terrorizmus elleni harcról, az Iszlám Állam és a Boko Haram elleni fellépésről is tárgyaltak a gazdaságilag legfejlettebb országok vezetői a bajorországi G7-csúcstalálkozó zárónapján. Azt üzenték a hiányzó Oroszországnak, hogy a minszki megállapodás teljes körű betartása nélkül nincs esély a Moszkva elleni szankciók csökkentésére. A Hetek elítélték a Krím annektálását.

Sikerrel zárhatta tegnap a G7-es csúcstalálkozót Angela Merkel. A záróközleménybe bekerült, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs előtt a Hetek állam- és kormányfői támogatják a német kancellár által is kulcsfontosságúnak tartott célkitűzést: az átlagos globális hőmérséklet növekedését az iparosodás előtti időszakhoz képest 2 Celsius-fok alatt kell tartani. Barack Obama amerikai elnök is elégedetten utazhatott haza, az európai vezetők kiálltak az EU-Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodás, a TTIP mellett.

Merkel kancellár záró sajtóértekezletén Ukrajnával kapcsolatosan hangsúlyozta, a G7 vezetői diplomáciai megoldást sürgetnek, a közös álláspont szerint ugyanakkor, ha nincs előrehaladás, a szankciók további erősítésére is készek a Hetek. Elvárják, hogy Oroszország állítsa le a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatását.

Líbiáról is szót ejtettek, sürgetve egy nemzeti egységkormány megalakítását. A kancellár kiemelte, hogy megindult a világgazdasági fellendülés. Hangsúlyozta, hogy a Hetek, amelyek a világkereskedelem mintegy 50 százalékát bonyolítják le, különleges felelősséget viselnek a kereskedelem zavartalan lebonyolításáért. A G7 üdvözölte a folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásokat.

A német kancellár a klímavállalások között említette, hogy megerősítették a Hetek a még Koppenhágában tett vállalást: 2020-ig évente 100 millió dollárral támogatják a globális felmelegedés elleni harcot, elsősorban a veszélyeztetett szigetállamokat. Elkötelezték magukat a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentése mellett, vállalták, hogy az évszázad végéig teljesen felhagynak a fosszilis energia használatával.

Lézerfénnyel üzent a Greenpeace
Mivel a G7 vezetői az Elmau kastélyban hermetikusan elzártan tárgyaltak, a Greenpeace új módot választott mondanivalója közvetítésére. Hajnali fél 5-kor zöld lézerfénnyel írták fel a Zugspitze, a legmagasabb német hegycsúcs oldalára az üzenetet: „G7 – 100 százalék megújuló energiát!”
A környezetvédelmi szervezet klímaváltozási vezetője, Martin Kaiser reményét fejezte ki, hogy Angela Merkelnek valamennyi vezetőt sikerül meggyőznie a 2 Celsius fokos klímacél támogatásának fontosságáról. Japán és Kanada végülis beadta a derekát, s a G7 egységes álláspontot képvisel a párizis klímacsúcson.

Az ingujjas csúcs második napján jórészt a terrorizmus elleni közös fellépésre, illetve az afrikai államok problémáira koncentráltak. A G7 valamennyi tagja részese az IS elleni nemzetközi koalíciónak, katonai és humanitárius segítséget nyújtanak az IS megállítására, a térség stabilizálására. Külön hangsúlyt helyeznek a terrorszervezetek finanszírozási csatornáinak lezárására.

A Hetek meginvitálták több afrikai állam vezetőjét, köztük a frissen megválasztott nigériai elnököt, Muhammadu Buharit. Szenegál, Etiópia, Libéria, Tunézia államfője is részt vett a megbeszélésen. A G7 második napjára Haider al-Abadi iraki kormányfő is Németországba érkezett, akivel áttekintették az IS elleni stratégiát. Az Ebola-válság tanulságait levonva a járványos betegségek áttekintése is napirenden szerepelt. Merkel kifejezetten úgy ítélte meg, a nemzetközi közösség rosszul kezelte a járványt.

Barack Obama sajtóértekezletén elégedettségét fejezte ki, hogy a Hetek egységesek a világ legsürgetőbb problémáinak megoldásában. Obama is jelezte, ha Oroszország nem tartja magát a minszki megállapodáshoz, újabb jelentős szankciók sem kizártak. Elismerte, tárgyalások folynak további esetleges lépésekről, egyelőre technikai szinten. Méltatta, hogy erős klímaegyezmény mellett kötelezte el magát a G7. Felhívta Iránt, hogy ragadja meg a lehetőséget, s a hónap végéig kössék meg a nukleáris megállapodást. Az IS elleni harcban az iraki hadsereg megerősítését szorgalmazta.

A bajorországi G7 csúcs margóján több kétoldalú megbeszélést is lebonyolított Obama. Az amerikai elnök tárgyalt Francois Hollande francia elnökkel, egyetértettek abban, hogy az Oroszország elleni szankcióknak érvényben kell maradniuk mindaddig, amíg teljes mértékben nem érvényesítik a minszki megállapodást Kelet-Ukrajnában. Obama és Hollande egyaránt megerősítette, mindkét ország szorgalmazza az iráni nukleáris megállapodás tető alá hozásában.

A G7 házigazdája 2016-ban Japán lesz. Idén ősszel Törökországban, a G20-as csúcson a legfejlettebb ipari államok és a feltörekvő gazdaságok vezetői ülnek össze, ott Vlagyimir Putyin is a meghívottak között szerepel.

Alkoholmentes volt a sör

Megfejtették a titkot a tudósítók, hogyan lehetséges, hogy vasárnap, még a csúcs kezdete előtt sörözni indult Merkel és Obama. A meglátogatott német városka, Krün polgármesterétől megtudták, hogy bármilyen nagy volt a pohár, impozáns a hab, alkoholmentes sört ivott a német kancellár és az amerikai elnök. Erről a fontos államügyről előzőleg Josh Earnest fehérházi szóvivő is nyilatkozott, biztos volt abban, hogy Obama nem fogyasztott alkoholt.Szerző

Visszaestek a nagy pártok Mexikóban

Publikálás dátuma
2015.06.09. 07:31
Egyfajta népszavazásnak tekintették a voksolást Enrique Pena Nieto háromévi teljesítményéről FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fellélegezhet Enrique Pena Nieto, Mexikóban a részleges ellenzéki bojkott ellenére a hivatalban lévő elnök pártja, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) két szövetséges tömörüléssel együtt többséget szerzett a félidős választásokon a még nem végleges adatok szerint. A két elnökválasztás közötti törvényhozási voksoláson 1997 óta a legmagasabb, 48 százalékos volt a részvétel.

Súlyos erőszakcselekmények, gyengülő gazdaság, korrupció, romló közhangulat közepette szavaztak a mexikóiak. A félidős választásokon az alsóház 500 képviselői helyéről, kilenc állam kormányzói posztjáról szavaztak (Baja California Sur, Campeche, Colima, Guerrero, Michoacan, Nuevo León, Queretaro, San Luis Potosi és Sonora), s 17 szövetségi állam helyi képviselőit is megválasztották. A szenátusi voksolás nem volt most esedékes.

A voksolásra úgy tekintettek, mint egyfajta népszavazásra az államfő, Enrique Pena Nieto előző három évi teljesítményéről. Egy IMCO-felmérés jól jellemzi a mexikóiak kiábrándultságát: 91 százalékuk nem bízik egyetlen politikai pártban sem, 81 százalékuk bizalmatlan a kongresszusi honatyákkal szemben, s csupán a megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a mexikói demokrácia állapotával.

Különösen dühödtek és elkeseredettek voltak a választók az egyik legszegényebb mexikói szövetségi államban, Guerreróban, ahol tavaly szeptemberben máig tisztázatlan körülmények között eltűnt 43 tanítóképzős diák. A fiatalok azóta sem kerültek elő, valószínűleg a helyi drogmaffia végzett velük, s holttesteiket egy szeméttelepen elégették. Mindössze egyetlen diák tetemét sikerült DNS-minta alapján azonosítani. Az eltűnt diákok szülei bejelentették, hogy nem mennek el szavazni.

De a guerrerói Tixtlában – odavalósiak voltak a diákok – a lakosság egy része szintén bojkottálta a szavazást, s a tanárszakszervezetek és különféle emberi jogi szervezetek egész Mexikóra ki akarták terjeszeni a bojkottot. A húszezer lakosú Tixtlában, mint a madridi El País tudósítója jelentette, a falakon az díszelegett: “Se PAN, se PRI, se PRD” – azaz valamennyi nagy pártot elutasították.

A városban végül a szavazóhelyiségek mintegy felét sikerült megnyitni, de egész nap összecsapások voltak. Guerrero állam más településein is tízezrével égették el a szavazócédulákat. Oaxaca és Chiapas államokban is tüntettek, igazságot, az eltűnt diákok sorsának felderítését követelve. Egy volt helyi polgármestert megöltek. Több helyen a drogmaffia követett el erőszakcselekményeket a választás napján. Országszerte mintegy 40 ezer rendőr és katona felügyelte a voksolást.

A még nem hivatalos végeredmény szerint a Mexikóban majd hét évtizedig (1929-től 2000-ig) gyakorlatilag egyeduralkodóként kormányzó PRI a voksok 27,51 százalékát szerezte meg, s két kisebb szövetségesével, a zöldekkel és az Új Szövetség nevű tömörüléssel együtt többségre tehet szert a képviselőházban, s zökkenőmentesen kormányozhat. A PRI azonban képviselői helyei tizedét elveszítette, a választók büntették a korrupciós botrányokért, s azért, mert sokáig semmit sem tettek az eltűnt diákok ügyének felderítéséért.

E veszteséget a Zöld Párt népszerűségnövekedése ellensúlyozhatja a törvényhozásban. Második helyen a konzervatív Nemzeti Akció Párt (PAN) végzett, a tömörülés 2000-ben törte meg a PRI hegemóniáját, s két hivatali időre is elnyerte az elnöki posztot: Vicente Fox és Felipe Calderón állt 6-6 évre a közép-amerikai állam élén. A majdnem állampártnak tekintett PRI azonban 2012-ben visszatért. Harmadik helyen a baloldali Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) végzett, de a korábbiakhoz képest visszaestek.

A PAN mindazonáltal elégedett lehet a 20,98 százalékos szavazataránnyal, megőrizte második helyét a pártok rangsorában, noha visszaesett 2012-es eredményéhez képest. Gustavo Maderónak, a pártelnöknek ugyanakkor kihívója akadhat a volt államfő, Felipe Calderón felesége, Margarita Zavala személyében, aki már jelezte, hogy megpályázza a PAN vezető helyét, s az El País szerint előrevetíti, hogy kemény csatározások közepette választják majd ki, kit indítanak az elnökségért legközelebb a konzervatívok.

Érzékeny veszteséget szenvedett ugyanakkor a baloldali PRD, amely a voksok mindössze 10,3 százalékát kapta, s 40 képviselői helyet elveszített. A baloldal megosztottan indult, a PRD-ből távozott a volt elnökjelölt, a karizmatikus Andrés Manuel López Obrador, s Morena néven új pártot alapított. Az új tömörülés a negyedik helyre futott be, s több helyen sikerült a PRD-t meg is előznie.

Ez López Obrador, Mexikóváros népszerű volt polgármestere számára személyes siker, a kettészakított baloldali erő egyik pártja sem lehet azonban képes önálló jelöltet indítani a 2008-ban esedékes következő elnökválasztáson, figyelmeztetnek elemzők.

A kormányzó párt veszteségeit a szövetséges Zöld Párt népszerűségének növekedése ellensúlyozhatja a törvényhozásban. A PRI azonban valószínűleg önvizsgálatra kényszerül, s Pena Nieto várhatóan kormányátalakítást is végre fog hajtani. Pena Nietónak saját posztjáért nem kell aggódnia, Mexikóban az államfő csak egy hivatali időt szolgálhat, igaz, jogában áll személyesen kiválasztani utódjelöltjét.

A Vadló lett a befutó

Első alkalommal független jelöltek is indulhattak, s egyikük győzelmet is aratott. Nuevo León szöveségi állam új kormányzója Jaime Heliodoro Rodríguez Calderón, becenevén “El Bronco” (A Vadló) lesz. A stratégiai fontosságú állam eddig a PRI bástyája volt. Rodríguez 57 éves agrármérnök, s ő az első, aki úgy tudott győzni, hogy egyetlen nagy politikai párt sem állt mögötte. Rodríguez a voksok 49,3 százalékát szerezte meg, s miközben szerte Mexikóban nem keltett izgalmat a voksolás, Nuevo Leónban nagy volt a lelkesedés.

“Hat évre vakációzni küldtük a politikai pártokat” – nyilatkozta a megválasztott polgármester, aki 33 évig az Intézményes Forradalmi Párt színeiben politizált, s a 150 ezer lakosú García városban a PRI képviseletében volt polgármester. “El Bronco” mesterien használta a közösségi médiát, ez is hozzájárulhatott nagy sikeréhez. Nuevo León államban található Monterrey, Mexikó egyik legvirágzóbb üzleti központja.Szerző

Lángokban áll egy kőolajraktár Kijev mellett

Súlyos tűz pusztít egy Kijev melletti kőolajraktárban, ahol hétfő délután harapództak el a lángok egyelőre ismeretlen okból.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat tájékoztatása szerint három benzintartály gyulladt ki a Kijev megyei Krjacski faluban lévő raktárban. A tűzben a vállalat négy dolgozója sérült meg, egynek közülük súlyos az állapota.

A Youtube videomegosztó portálra feltett felvételen látszik, ahogy az égő benzintartályokból több méteres lángok csapnak fel, és hatalmas füst gomolyog fölöttük.

A lángok megfékezésére eddig csaknem kilencven tűzoltó érkezett ki 21 tűzoltóautóval. Egy önkéntes a helyszínről arról számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, hogy a helyzet elég súlyos, és estére még rosszabbodott, újabb benzintartályokat értek el a lángok.

A közeli Fasztyiv településről tűzoltó vonatszerelvényt küldtek a helyszínre víztartályokkal, és ugyanilyen vonat érkezését várják még Kijevből is.

Szerző