Zuhant a POSZT árfolyama

Terítéken a POSZT címme rendeztek beszélgetést tegnap a Pécsi Országos Színházi Találkozóról, az eszmecserén szenvedélyes és személyeskedő megjegyzések is elhangoztak. Gáspár András színész moderálta a diskurzust, kiderült, azért mert ő a projektvezetője annak a csapatnak, amely a POSZT jövőjéről készít tanulmányt.

A tanulmány ötlete alapvetően a Magyar Teátrumi Társaság berkein belül született meg és végül a Mozaik Művészegyesület kapott rá megbízást, a költségekre információink szerint a Nemzeti Kulturális Alap öt milliót, a POSZT Kft. pedig három milliót biztosít. Úgy tudjuk, a több mint kétszáz oldalas dokumentumot június végéig adják le a Nemzeti Kulturális Alapnak.

Erősen borzolta a tegnapi beszélgetés résztvevőnek a kedélyét, hogy bár Gáspár András hosszasan próbálta prezentálni a tanulmány részleteit, de ebből végül is mégis csak néhány felületes megállapítás jutott el a közönséghez. Kiderült például, hogy az elmúlt tizenöt évben a POSZT nézőinek mindössze 16,4 százaléka érkezett Pécstől ötven kilométerről távolabb, tehát a találkozó elsősorban regionális hatású.

Arról is szó volt, hogy az elmúlt hónapokban az interneten nőttek a negatív irányultságú hírek a találkozóval kapcsolatban, tehát erősen zuhant az árfolyama. Nyilván ebben közrejátszottak a találkozóval kapcsolatban kirobbant viták és botrányok. Az is érdekes, hogy míg 2001-ben 138 millió forint volt a fesztivál bevétele, 2013-ban ez csupán 157 millióra nőtt.

A számokat követően Jordán Tamás, a POSZT korábbi ügyvezető igazgatója tett egy javaslatot, mely szerint a találkozó koordinálását át kellene adni egy művészekből álló testületnek és a két színházi társaságnak ki kellene szállni ebből az egészből. Jordán szerint a két szervezet a vitáikat például kispályás foci meccs keretein belül intézhetné el a jövőben. Jordán szenvedélyesen amellett érvelt, hogy a politikát ki kellene szorítani a fesztivál közeléből, bár ebben ő sem bízik, hogy lehetséges.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Teátrumi Társaság rátette a kezét a színházi szakmára. A baloldalhoz köthető színházi társaság pedig ebben a küzdelemben teljesen bedarálódott. Jordán megjegyzéseihez érdemben senki sem szólt hozzá, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság ügyvezető titkára viszont többször látványosan csóválta a fejét. Azt azonban hozzá is tette, hogy a vitákat le kell bonyolítani, nem szeretheti mindenki állandóan egymást.

Ők minidig igyekeztek megállapodni a Magyar Színházi Társasággal és szerinte ez sikerült is. Ami a POSZT jövőjét illeti, nem szeretnék elvinni Pécsről a fesztivált, azt viszont elismerte, hogy felvetődött a vándorfesztivál ötlete. Simon István, a POSZT korábbi másik ügyvezetője szerint nincs szükség a találkozón zsűrire. Stenczer Béla, a POSZT egyik ügyvezetője arról beszélt, hogy a jelenlegi vezetésnek ez az utolsó éve és egy új stábra és egy megújuló logisztikára van szükség.

Szerző

Európai körútra indult Jeb Bush

Publikálás dátuma
2015.06.10. 07:40
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Európai körútra indult kedden Jeb Bush. A volt floridai kormányzó, aki 2016-ban várhatóan harcba száll a Fehér Házért, Németországot, Lengyelországot és Észtországot keresi fel.

Bush, akinek apja négy, bátyja nyolc évig volt az Egyesült Államok elnöke, a külpolitika terén is igyekszik bizonyítani, hogy alkalmas az elnökségre. Jeb Bush ötnapos körútja során várhatóan bírálja majd Vlagyimir Putyint a Krím annektálása és a kelet-ukrajnai beavatkozás miatt.

A republikánus politikus nemrégiben egy chicagói külpolitikai beszédben "védelmi katonai támogatás" nyújtását sürgette Ukrajnának. Bush várhatóan tárgyal Angela Merkel német kancellárral, s berlini beszédében szorgalmazza majd az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás megkötését.

Szerző

Rajoy a radikális Podemostól tart

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kabinetje átalakítására készül, s akár már a következő napokban bejelenthetik a részleteket, jelezte a kormányfő helyettesének szóvivője.

José Luis Ayllón újságíróknak elmondta, hogy a tervezett változtatások „nem kozmetikai jellegűek”, hanem mélyrehatóak lesznek. A fő cél, hogy vonzóbbá tegyék a kormányzó Néppártot (PP) az év végén esedékes parlamenti választások előtt. Egyelőre csak egy konkrétum ismert: távozik José Ignacio Wert oktatási miniszter, akit az OECD mellé rendelt spanyol nagykövetté nevezték ki.

A Moncloa-palota megfigyelők szerint a május 24-én tartott helyhatósági választásokon elszenvedett kudarc nyomán készül a kabinet áramvonalasítására. A szóvivő az ABC című konzervatív lap tudósítása szerint azt is elmondta, hogy Rajoy nem a második legnagyobb párttól, a szocialistáktól (PSOE) tart, akik idén elszőr szállnak harcba az új főtitkár, Pedro Sánchez vezetésével, hanem az új erő, a radikális baloldali Podemos előretörésétől.

„A PSOE nem kínál valódi alternatívát, az igazi kérdés inkább az, hogy Mariano Rajoy vagy Pablo Iglesias lesz-e Spanyolország miniszterelnöke” – mondta el a szóvivő. A PP a jelek szerint reménykedik, hogy a Podemos-vezető megválasztásának várható következményeivel riogatva tudja leginkább meggyőzni a szavazókat arról, hogy mégis a PP-re adják voksukat.

Szerző