Aranyos küldetés

Publikálás dátuma
2015.06.10. 07:56
Szilágyi Áron remek vívásának a fájós boka ellenére is Eb-arany lett a jutalma FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Szilágyi Áron egyéni olimpiai- és csapat világbajnoki aranya után hétfőn Európa-bajnokságon állhatott a dobogó legfelső fokára a montreux-i vívó kontinensviadalon a férfi kardozók között. Szerencsére már jobban van fájós bokája, és bizakodva tekint előre, árulta el lapunk megkeresésére.

Szilágyi Áron drámai körülmények között nyerte meg hétfőn első Európa-bajnoki címét. A fináléban bokája 6-6-os állásnál ápolásra szorult, majd utána rögtön 9-6-ra elhúzott az ellenfele, végül azonban mégis a magyar kardozó diadalmaskodott a Svájcban zajló vívó Eb-n. Tegnap sikerült telefonon utolérnünk London olimpiai bajnokát, akitől a gratuláció után először természetesen hogyléte felől érdeklődtünk.

Érem nélkül

Az egyéni versenyeken szerzett egy arany- és három bronzérem után tegnap a csapatversenyek első napján a női párbajtőr-válogatott a hatodik helyen végzett a svájci Eb-n, míg a férfi tőrözők kilencedikként zártak.

„Reggeltől kezdve négy órán keresztül a regenerálódásé volt a főszerep. Szerencsére a masszőrök rendbe tettek, bízom benne, hogy a csütörtöki csapatversenyeken már újra a páston lehetek” – árulta el lapunknak Szilágyi Áron. „A döntőben kicsit megijedtem, amikor letapadt a bokám. Évente egyszer elő szokott fordulni velem hasonló sérülés. Az ápolás

után még mindig fájt, de nem hátráltatott.” A német Max Hartung taktikusan kihasználta ellenfele sérülését, és amíg Áron még kísérletezett, el is lépett 9-6-ra.

„Próbálgattam az első-két tus alatt, hogy mit bír a lábam, amit sajnos ellenfelem gyorsan ki is használt. 9-6-os hátránynál azonban összeszorítottam a fogamat, és a fájdalom ellenére mindenképpen meg akartam nyerni az Európa-bajnokságot” – nyilatkozta a Vasas vívója.

Szerencsére sikerült a fordítás és végül 15-11-re nyert a 2012-es olimpia aranyérmese, akinek ezzel teljes lett a kollekciója, hiszen 2007-ben csapatban lett első a világbajnokságon, most pedig már Eb arany is függ a nyakában. „Egészen a döntőig nem gondoltam az aranyra. Ugyanis tavaly például többen emlegették, hogy már csak ez hiányzik a gyűjteményemből, és ez végül lekötötte a figyelmemet. Az volt a célom, hogy vívjak pár jó asszót és ezáltal legyek ott a legjobbak között. A döntőben azért az utolsó találatoknál megfordult bennem, hogy meglehet az első hely” – vallotta be Szilágyi.

Bár a finálé sem volt könnyű a sérülés miatt, de az odáig vezető úton is akadtak nehézségek a 25 éves olimpiai bajnok számára. „A 16 között rendkívül kellemetlen volt a belga ellenfelem magas termete miatt. 10-14-es állásnál az volt bennem, hogy nem szeretnék kikapni már a nyolcaddöntőben, éppen ellene. Szerencsére ő is hibázott, így sikerült fordítanom.”

Aztán a négy között Áron érezhette már magát szinte a fináléban, ám a címvédő, orosz Jakimenko majdnem kiénekelte a szájából a sajtot. „Az elődöntő volt szerintem a legszínvonalasabb párharcom. Bár 10-4-es előnyöm után 12-12-nél kiegyenlített ellenfelem, de egy pillanatig sem éreztem azt, hogy neki állna a zászló. Az ő érdeme, hogy felzárkózott, de végig bíztam benne, hogy megverhetem.”

Ahogy már szó volt róla, holnap a csapaton lesz a sor, hogy bizonyítson, reméljük, Szilágyi Áronnal a páston. Bár az újdonsült Európa-bajnok elárulta, nem csak egy aranyért érkezett Svájcba, mindenesetre az biztos, hogy akárhogyan is teljesít a válogatottal, az olimpiai kvalifikáció szempontjából az egyéni Eb-aranya értékesebb lesz. Ugyanis Rióban nem rendeznek a rotációs rendszer miatt a férfi kardozók számára csapatversenyt.

„Rió szempontjából ez az elsőség azt jelenti, hogy a következő négy hétben csak a moszkvai világbajnokságra kell koncentrálnom, és nem kell figyelnem a pontgyűjtögetésre” – tekintett már kicsit előbbre Szilágyi. Amikor pedig felvetettük neki, hogy az egyéni aranyaknál már csak a vb elsőség hiányzik neki, amit akár egy hónap múlva begyűjthet, nevetve válaszolt: „jól hangzik, de egyelőre az a célom, hogy jól vívjak és így dobogóra állhassak.”

Szerző
Frissítve: 2015.06.09. 22:18

Kicsikből lehetnek a nagyok

Publikálás dátuma
2015.06.10. 07:54

Egy sor kiscsapat került fel Európa topligáiba. Olyan együttesek neveit kell ízlelgetnünk a következő szezonban, amelyek eddig nem éppen remek focicsapataikról voltak ismertek. Akadnak közöttük, amelyek biztos anyagi hátterüknek köszönhetően idővel az első osztály meghatározó együtteseivé válhatnak.

Bournemouth (angol)

Április végén egy angol kiscsapatról beszélt kis túlzással az egész világ. A Bournemouth együttesének történelme során először, 116 év után sikerült feljutnia az angol első osztályba (Premier League). A sikert csak tovább fokozza, hogy a kiscsapat hat évvel ezelőtt még épphogy bennmaradt a negyedosztályban.

Ráadásul a klub pénzben sem dúskált. 1997-ben gyűjtést szerveztek, hogy megmentsék a gárdát, majd 2008-ban a rossz anyagi helyzet miatt pontlevonással sújtották a piros-

feketéket, és az átigazolásból is kizárták őket. Aztán érkezett a segítség egy orosz tulajdonostól, no meg a csapat élére került a 37 éves vezetőedzőtől, Eddie Howe-tól. A tréner először 2008-től 2011-ig irányította a „cseresznyéket”, és a harmadosztályig juttatta a kiscsapatot. Tíz hónapig ezután a Burnley edzője lett, hogy aztán visszatérjen ahhoz az együtteshez, ahol elkezdte edzői pályafutását, és ahol játékosként kisebb megszakítással 11 évig szerepelt.

2012-ben másodosztályba vezette gárdáját, majd egy év szünet után, idén bajnokot faragott a Bournemouthból. Ráadásul nem is akárhogy: 98 gólt szereztek – a legtöbbet a Championshipben –, de nekik volt a legtöbb kapura lövésük és a legtöbb pontos passzuk is a statisztikák szerint.

Angol feljutók: Bournemouth, Watford, Norwich

Darmstadt (német)

Parádés hazai mutató (11-5-1, 30 szerzett és mindössze tíz kapott gól), rengeteg döntetlen (14), második helyezés az Ingolstadt mögött – dióhéjban így foglalható össze a Darmstadt idénye a Bundesliga 2-ben. Az ország közepétől valamelyest délre található német kisváros futballcsapata óriási bravúrt hajtott végre az elmúlt hónapokban, hiszen egy osztállyal lentebbről érkezve harcolta ki az élvonalbeli tagságot.

Minden bizonnyal furcsa lesz a Merck-Stadion am Böllenfalltor közönségének, hogy amíg tavaly tavasszal a Wehen és a Hallescher harmadosztályú együttesei érkeztek, addig ősztől már a Bayern és a Dortmund vizitál a 16 és fél ezres arénában.

S, hogy mi áll a liliomoknak becézett SV Darmstadt 98 diadalmenete mögött? Egyebek mellett a pénz. A klub úrrá lett a 2007-2008-ban tapasztalható katasztrofális anyagi helyzeten (hatalmas tartozások, csődeljárás, Bayern München elleni pénzszerző meccs), szép lassan építkezett, majd négy éve felkerült a harmadosztályba. S ha egy üzlet beindul…

A Bundesliga 1 maga a csoda a kék-fehéreknek, mindazonáltal Dirk Schuster edzőnek alaposan meg kell erősítenie az alig 12 és fél millió eurós piaci értékű együttest, amely mindössze négy légióst foglalkoztatott a második vonalban.

Ingolstadt (német)

Története során először szerepelhet a Bundesliga első osztályában a német bajnokság második vonalának aranyérmese, az Ingolstadt. A bajorországi együttes játékosa volt 2014 nyarától 2014 végéig Hajnal Tamás, ám a Fradi játékosa sérülései miatt csak kilenc találkozón lépett

pályára. A jelenlegi együttes az MTV 1881 és az ESV fúziója révén jött létre 2004-ben. Két szezont szerepelt a negyed, majd kettőt a harmadosztályban. 2008-ban jutott fel a második vonalba, de rögtön ki is esett. 2010 után azonban már a Bundesliga 2 állandó szereplője volt. Hazai mérkőzéseit a 15 ezer férőhelyes Audi Sportparkban rendezi meg. A pályát 2010 júliusában avatták fel. Legfőbb mezszponzora is nem meglepő módon az autógyár. A mostani feljutásban elévülhetetlen érdemeket szerzett az osztrák tréner, Ralf Hasenhüttl, akit 2013 októberében neveztek ki.

Az osztrák mester remek csapatot épített fel, amely 19 idegenbeli találkozón nem talált legyőzőre. A csapat piaci értéke a Transfermarkt szerint 19 millió euró. Csak összehasonlításként: A Bayern Müncnhené 550 millió… Legértékesebb játékosa a 2 millió euróra taksált Pascal Gross.

Német feljutók : Ingolstadt, Darmstadt, a Hamburg osztályozón bennmaradt

Carpi (olasz)

A Carpi öt éve, a 2009/2010-es szezonban még az olasz ötöd osztályban szerepelt, jövőre azonban már a Seria A-ban vitézkedhet. Az Emilia-Romagna tartománybeli kiscsapat elődjét 1909-ben alapították A.C. Carpi néven, amely 1919 és 1922 között szerepelt az akkor még olasz labdarúgó-bajnokságként emlegetett legjobbak között. 2000-ben csődbe ment az együttes és megszűnt. Rá tíz évre azonban megkezdte a nagy menetelést és 2013-ban már a Seria B-ben

találta magát, immár Calcio Carpi néven. Az első szezonban a 12. helyen végzett a második vonalban és csak három ponttal maradt le az osztályozós helyekről. A 2013/2014-es idényben 17 mérkőzésen pályára lépett a magyar U20-as labdarúgó-válogatottal 2009-ben vb-bronzérmet szerző Kovácsik Ádám is. A kapus tavaly nyáron, a kölcsönszerződése lejárta után visszatért a Regginához, így már nem lehetett részese a Carpi legnagyobb sikerének.

Ugyanis április végén, négy fordulóval a bajnokság vége előtt eldőlt, a kiscsapat biztosan feljut a Seria A-ba. A másodosztályt végül magabiztosan nyerték meg 80 ponttal és azzal is kimagaslottak a mezőnyből, hogy mindössze 28 alkalommal zörgették meg ellenfeleik a hálójukat.

Frosinone (olasz)

Minden bizonnyal kizárólag a Serie B különleges világában fordulhat elő, hogy egy csapat 11 vereség mellett is képes kiharcolni az osztályváltást.

Hiszik vagy sem, a vendégként gyalázatos (6-5-10) teljesítményt nyújtó Frosinone csaknem minden második túráján kikapott, ám a ragyogó hazai mérleg rendbe tette a dolgokat, s az együttes a Carpi mögött megcsípte a második helyet.

A Róma alatt található csöppnyi város futballcsapatát 1912-ben alapították, jellemzően a harmadik vonalban szerepelt egészen 1990-ig, amikor csődközeli állapotba került, olyannyira, hogy a megszűnéstől csak az átszervezés, jogi vérfrissítés mentette meg. A csapat neve ekkor lett Frosinone Calcio. Az együttes otthona, a Stadio Matusa még tízezer szurkolót sem tud befogadni, a BL-döntős Juventus és a többi élvonalbeli topcsapat focistáinak furcsa lesz pályára lépni a mini létesítményben.

A Frosinone szakmai munkájáért felelős, mindössze 37 esztendős Roberto Stellone brazil, horvát, osztrák és argentin légióst foglalkoztatott, ám a gólok nagy részét két olasz, Federico Dionisi (14) és Daniel Ciofani (13) szerezte. Az újonc keretének piaci értéke 10,4 millió euró, vagyis 3,2 milliárd forint volt, ez kevesebb, mint amennyit a Transfermarkt portál szerint a magyar bajnok Videoton ér. Az olasz riválisokkal ugyanakkor nehéz lesz felvenni a versenyt: a Juve 31-szer, a Roma 25-ször „értékesebb”…

Olasz feljutók: Carpi, Frosinone, (a harmadik feljutó helyről döntő Bologna–Pescara mérkőzés lapzártánk után ért véget)

Angers (francia)

A francia másodosztályból harmadikként feljutott Angers nem számít újoncnak a Ligue 1-ben, igaz, utoljára húsz éve szerepelt a legjobbak között. A negyvenes években még itt bontogatta szárnyait 1958 aranylabdása, Raymond Kopa, aki a Real Madridban megannyi találkozón szerepelt egy csapatban Puskás Ferenccel. Az együttes 1956-ban került fel az első osztályba. Legnagyobb sikere a francia kupafináléba való bekerülése volt 1957-ben.

Itt végül a Toulouse-zal szemben maradt alul: 6-3-ra kapott ki. A klub történetében ez számított „aranykorszaknak”, hiszen a szurkolók egy évvel később is úgy ünnepelték kedvenceiket a bajnokságban elért negyedik hely után, mintha a dobogó legmagasabb fokán végeztek volna. 1972-ben az UEFA-kupában is szerepelt, de az első körben kiverte a keletnémet Dynamo Berlin.

A nyolcvanas években a másodosztályban szerepelt, mígnem az 1993/94-es szezont ismét a legjobbak között tölthette el a kelet-franciaországi együttes. 1996-ban azonban kiesett a harmadik ligába, s csak 2007-ben került ismét a második vonalba. Az Angers ősi ellenfele az FC Nantes. Az együttes a Juventusét idéző fekete-fehér mezben játszik. Edzője Stéphane Moulin, aki 2005 óta áll a klub alkalmazásában.

Francia feljutók: Troyes, Ajaccio, Angers

Szerző
Frissítve: 2015.06.09. 21:55

Kicsikből lehetnek a nagyok

Publikálás dátuma
2015.06.10. 07:54

Egy sor kiscsapat került fel Európa topligáiba. Olyan együttesek neveit kell ízlelgetnünk a következő szezonban, amelyek eddig nem éppen remek focicsapataikról voltak ismertek. Akadnak közöttük, amelyek biztos anyagi hátterüknek köszönhetően idővel az első osztály meghatározó együtteseivé válhatnak.

Bournemouth (angol)

Április végén egy angol kiscsapatról beszélt kis túlzással az egész világ. A Bournemouth együttesének történelme során először, 116 év után sikerült feljutnia az angol első osztályba (Premier League). A sikert csak tovább fokozza, hogy a kiscsapat hat évvel ezelőtt még épphogy bennmaradt a negyedosztályban.

Ráadásul a klub pénzben sem dúskált. 1997-ben gyűjtést szerveztek, hogy megmentsék a gárdát, majd 2008-ban a rossz anyagi helyzet miatt pontlevonással sújtották a piros-

feketéket, és az átigazolásból is kizárták őket. Aztán érkezett a segítség egy orosz tulajdonostól, no meg a csapat élére került a 37 éves vezetőedzőtől, Eddie Howe-tól. A tréner először 2008-től 2011-ig irányította a „cseresznyéket”, és a harmadosztályig juttatta a kiscsapatot. Tíz hónapig ezután a Burnley edzője lett, hogy aztán visszatérjen ahhoz az együtteshez, ahol elkezdte edzői pályafutását, és ahol játékosként kisebb megszakítással 11 évig szerepelt.

2012-ben másodosztályba vezette gárdáját, majd egy év szünet után, idén bajnokot faragott a Bournemouthból. Ráadásul nem is akárhogy: 98 gólt szereztek – a legtöbbet a Championshipben –, de nekik volt a legtöbb kapura lövésük és a legtöbb pontos passzuk is a statisztikák szerint.

Angol feljutók: Bournemouth, Watford, Norwich

Darmstadt (német)

Parádés hazai mutató (11-5-1, 30 szerzett és mindössze tíz kapott gól), rengeteg döntetlen (14), második helyezés az Ingolstadt mögött – dióhéjban így foglalható össze a Darmstadt idénye a Bundesliga 2-ben. Az ország közepétől valamelyest délre található német kisváros futballcsapata óriási bravúrt hajtott végre az elmúlt hónapokban, hiszen egy osztállyal lentebbről érkezve harcolta ki az élvonalbeli tagságot.

Minden bizonnyal furcsa lesz a Merck-Stadion am Böllenfalltor közönségének, hogy amíg tavaly tavasszal a Wehen és a Hallescher harmadosztályú együttesei érkeztek, addig ősztől már a Bayern és a Dortmund vizitál a 16 és fél ezres arénában.

S, hogy mi áll a liliomoknak becézett SV Darmstadt 98 diadalmenete mögött? Egyebek mellett a pénz. A klub úrrá lett a 2007-2008-ban tapasztalható katasztrofális anyagi helyzeten (hatalmas tartozások, csődeljárás, Bayern München elleni pénzszerző meccs), szép lassan építkezett, majd négy éve felkerült a harmadosztályba. S ha egy üzlet beindul…

A Bundesliga 1 maga a csoda a kék-fehéreknek, mindazonáltal Dirk Schuster edzőnek alaposan meg kell erősítenie az alig 12 és fél millió eurós piaci értékű együttest, amely mindössze négy légióst foglalkoztatott a második vonalban.

Ingolstadt (német)

Története során először szerepelhet a Bundesliga első osztályában a német bajnokság második vonalának aranyérmese, az Ingolstadt. A bajorországi együttes játékosa volt 2014 nyarától 2014 végéig Hajnal Tamás, ám a Fradi játékosa sérülései miatt csak kilenc találkozón lépett

pályára. A jelenlegi együttes az MTV 1881 és az ESV fúziója révén jött létre 2004-ben. Két szezont szerepelt a negyed, majd kettőt a harmadosztályban. 2008-ban jutott fel a második vonalba, de rögtön ki is esett. 2010 után azonban már a Bundesliga 2 állandó szereplője volt. Hazai mérkőzéseit a 15 ezer férőhelyes Audi Sportparkban rendezi meg. A pályát 2010 júliusában avatták fel. Legfőbb mezszponzora is nem meglepő módon az autógyár. A mostani feljutásban elévülhetetlen érdemeket szerzett az osztrák tréner, Ralf Hasenhüttl, akit 2013 októberében neveztek ki.

Az osztrák mester remek csapatot épített fel, amely 19 idegenbeli találkozón nem talált legyőzőre. A csapat piaci értéke a Transfermarkt szerint 19 millió euró. Csak összehasonlításként: A Bayern Müncnhené 550 millió… Legértékesebb játékosa a 2 millió euróra taksált Pascal Gross.

Német feljutók : Ingolstadt, Darmstadt, a Hamburg osztályozón bennmaradt

Carpi (olasz)

A Carpi öt éve, a 2009/2010-es szezonban még az olasz ötöd osztályban szerepelt, jövőre azonban már a Seria A-ban vitézkedhet. Az Emilia-Romagna tartománybeli kiscsapat elődjét 1909-ben alapították A.C. Carpi néven, amely 1919 és 1922 között szerepelt az akkor még olasz labdarúgó-bajnokságként emlegetett legjobbak között. 2000-ben csődbe ment az együttes és megszűnt. Rá tíz évre azonban megkezdte a nagy menetelést és 2013-ban már a Seria B-ben

találta magát, immár Calcio Carpi néven. Az első szezonban a 12. helyen végzett a második vonalban és csak három ponttal maradt le az osztályozós helyekről. A 2013/2014-es idényben 17 mérkőzésen pályára lépett a magyar U20-as labdarúgó-válogatottal 2009-ben vb-bronzérmet szerző Kovácsik Ádám is. A kapus tavaly nyáron, a kölcsönszerződése lejárta után visszatért a Regginához, így már nem lehetett részese a Carpi legnagyobb sikerének.

Ugyanis április végén, négy fordulóval a bajnokság vége előtt eldőlt, a kiscsapat biztosan feljut a Seria A-ba. A másodosztályt végül magabiztosan nyerték meg 80 ponttal és azzal is kimagaslottak a mezőnyből, hogy mindössze 28 alkalommal zörgették meg ellenfeleik a hálójukat.

Frosinone (olasz)

Minden bizonnyal kizárólag a Serie B különleges világában fordulhat elő, hogy egy csapat 11 vereség mellett is képes kiharcolni az osztályváltást.

Hiszik vagy sem, a vendégként gyalázatos (6-5-10) teljesítményt nyújtó Frosinone csaknem minden második túráján kikapott, ám a ragyogó hazai mérleg rendbe tette a dolgokat, s az együttes a Carpi mögött megcsípte a második helyet.

A Róma alatt található csöppnyi város futballcsapatát 1912-ben alapították, jellemzően a harmadik vonalban szerepelt egészen 1990-ig, amikor csődközeli állapotba került, olyannyira, hogy a megszűnéstől csak az átszervezés, jogi vérfrissítés mentette meg. A csapat neve ekkor lett Frosinone Calcio. Az együttes otthona, a Stadio Matusa még tízezer szurkolót sem tud befogadni, a BL-döntős Juventus és a többi élvonalbeli topcsapat focistáinak furcsa lesz pályára lépni a mini létesítményben.

A Frosinone szakmai munkájáért felelős, mindössze 37 esztendős Roberto Stellone brazil, horvát, osztrák és argentin légióst foglalkoztatott, ám a gólok nagy részét két olasz, Federico Dionisi (14) és Daniel Ciofani (13) szerezte. Az újonc keretének piaci értéke 10,4 millió euró, vagyis 3,2 milliárd forint volt, ez kevesebb, mint amennyit a Transfermarkt portál szerint a magyar bajnok Videoton ér. Az olasz riválisokkal ugyanakkor nehéz lesz felvenni a versenyt: a Juve 31-szer, a Roma 25-ször „értékesebb”…

Olasz feljutók: Carpi, Frosinone, (a harmadik feljutó helyről döntő Bologna–Pescara mérkőzés lapzártánk után ért véget)

Angers (francia)

A francia másodosztályból harmadikként feljutott Angers nem számít újoncnak a Ligue 1-ben, igaz, utoljára húsz éve szerepelt a legjobbak között. A negyvenes években még itt bontogatta szárnyait 1958 aranylabdása, Raymond Kopa, aki a Real Madridban megannyi találkozón szerepelt egy csapatban Puskás Ferenccel. Az együttes 1956-ban került fel az első osztályba. Legnagyobb sikere a francia kupafináléba való bekerülése volt 1957-ben.

Itt végül a Toulouse-zal szemben maradt alul: 6-3-ra kapott ki. A klub történetében ez számított „aranykorszaknak”, hiszen a szurkolók egy évvel később is úgy ünnepelték kedvenceiket a bajnokságban elért negyedik hely után, mintha a dobogó legmagasabb fokán végeztek volna. 1972-ben az UEFA-kupában is szerepelt, de az első körben kiverte a keletnémet Dynamo Berlin.

A nyolcvanas években a másodosztályban szerepelt, mígnem az 1993/94-es szezont ismét a legjobbak között tölthette el a kelet-franciaországi együttes. 1996-ban azonban kiesett a harmadik ligába, s csak 2007-ben került ismét a második vonalba. Az Angers ősi ellenfele az FC Nantes. Az együttes a Juventusét idéző fekete-fehér mezben játszik. Edzője Stéphane Moulin, aki 2005 óta áll a klub alkalmazásában.

Francia feljutók: Troyes, Ajaccio, Angers

Szerző
Frissítve: 2015.06.09. 21:55