Támadnak a szúnyogok a Balatonnál

Publikálás dátuma
2015.06.10. 09:35

A hirtelen felmelegedés felgyorsította a szúnyogok kifejlődését a Balaton körül. A rovarok kis mérete miatt biológiai módszerekkel nem kezelhető a helyzet, így a hétvégére elrendelték az idei első kémiai szúnyogirtást - közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője.

Idén eddig egy biológiai irtásra volt szükség, amelyet a múlt hónapban végeztek a tó körül, továbbá az elmúlt napokban kémiai gyérítést hajtottak végre a tó keleti medencéjénél a szerdán kezdődő alsóőrsi Harley-Davidson fesztivál miatt, mintegy 540 hektáron.

Időközben az egész Balaton partra, közel 6 ezer hektárra kiterjedő kémiai irtás is szükségessé vált a néhol nagy tömegben kirepült imágók miatt. A munkát a hétvégén tervezik elvégezni az esti és a hajnali órákban, ha az időjárás lehetővé teszi. A szakember közölte azt is, hogy információi szerint megvan a fedezet a turisztikai szezon zavartalanságát biztosító balatoni szúnyogirtásra nyár végéig. A költségek felét a Magyar Turizmus Zrt. állja idén is, a másik felét az érintett önkormányzatok adják össze. Mint kifejtette, tavaly a csapadékos időjárás miatt szükségessé vált a szúnyogirtás országos szintű koordinációja, ami idén is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időszakban ismét a katasztrófavédelem veheti át a munka koordinálását, ami az elmúlt évben jól bevált.

Szerző

Gyémánt László a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.06.10. 07:51
Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész
A Kossuth-díjas festőművész, Gyémánt László a Bóta Café vendége június 10-én, szerda este 9 órától, a FIX Tévében.

Sok színészt is megörökített, fő műfaja a portré. Hosszú ideig külföldön élt, színesen, fanyar humorral tud beszélni az életéről, munkájáról és a világról. Bóta Gábor élő, online ugyancsak nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz. A legfelkészültebb kérdezőket ezúttal is színházjeggyel ajándékozzuk meg.

Szerző

Zuhant a POSZT árfolyama

Terítéken a POSZT címme rendeztek beszélgetést tegnap a Pécsi Országos Színházi Találkozóról, az eszmecserén szenvedélyes és személyeskedő megjegyzések is elhangoztak. Gáspár András színész moderálta a diskurzust, kiderült, azért mert ő a projektvezetője annak a csapatnak, amely a POSZT jövőjéről készít tanulmányt.

A tanulmány ötlete alapvetően a Magyar Teátrumi Társaság berkein belül született meg és végül a Mozaik Művészegyesület kapott rá megbízást, a költségekre információink szerint a Nemzeti Kulturális Alap öt milliót, a POSZT Kft. pedig három milliót biztosít. Úgy tudjuk, a több mint kétszáz oldalas dokumentumot június végéig adják le a Nemzeti Kulturális Alapnak.

Erősen borzolta a tegnapi beszélgetés résztvevőnek a kedélyét, hogy bár Gáspár András hosszasan próbálta prezentálni a tanulmány részleteit, de ebből végül is mégis csak néhány felületes megállapítás jutott el a közönséghez. Kiderült például, hogy az elmúlt tizenöt évben a POSZT nézőinek mindössze 16,4 százaléka érkezett Pécstől ötven kilométerről távolabb, tehát a találkozó elsősorban regionális hatású.

Arról is szó volt, hogy az elmúlt hónapokban az interneten nőttek a negatív irányultságú hírek a találkozóval kapcsolatban, tehát erősen zuhant az árfolyama. Nyilván ebben közrejátszottak a találkozóval kapcsolatban kirobbant viták és botrányok. Az is érdekes, hogy míg 2001-ben 138 millió forint volt a fesztivál bevétele, 2013-ban ez csupán 157 millióra nőtt.

A számokat követően Jordán Tamás, a POSZT korábbi ügyvezető igazgatója tett egy javaslatot, mely szerint a találkozó koordinálását át kellene adni egy művészekből álló testületnek és a két színházi társaságnak ki kellene szállni ebből az egészből. Jordán szerint a két szervezet a vitáikat például kispályás foci meccs keretein belül intézhetné el a jövőben. Jordán szenvedélyesen amellett érvelt, hogy a politikát ki kellene szorítani a fesztivál közeléből, bár ebben ő sem bízik, hogy lehetséges.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Teátrumi Társaság rátette a kezét a színházi szakmára. A baloldalhoz köthető színházi társaság pedig ebben a küzdelemben teljesen bedarálódott. Jordán megjegyzéseihez érdemben senki sem szólt hozzá, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság ügyvezető titkára viszont többször látványosan csóválta a fejét. Azt azonban hozzá is tette, hogy a vitákat le kell bonyolítani, nem szeretheti mindenki állandóan egymást.

Ők minidig igyekeztek megállapodni a Magyar Színházi Társasággal és szerinte ez sikerült is. Ami a POSZT jövőjét illeti, nem szeretnék elvinni Pécsről a fesztivált, azt viszont elismerte, hogy felvetődött a vándorfesztivál ötlete. Simon István, a POSZT korábbi másik ügyvezetője szerint nincs szükség a találkozón zsűrire. Stenczer Béla, a POSZT egyik ügyvezetője arról beszélt, hogy a jelenlegi vezetésnek ez az utolsó éve és egy új stábra és egy megújuló logisztikára van szükség.

Szerző