Andy Vajna;Habony Árpád;Giró-Szász András;Palazzo Dorottya;

Habony Árpád új lakhelyén jártunk

Állítólag Habony Árpád a belvárosi Palazzo Dorottya nevű luxusapartmanházban bérel lakást. Gondoltuk körülnézünk a környéken, de az ország legtitkosabb tanácsadójával sajnos, nem sikerült összefutni - viszont Giró-Szászék szállodája szépen épül, és Andy Vajna kaszinói is zavartalanul üzemelnek.

Ha az ország leghíresebb tanácsadója a Budapest V. kerületi Dorottya utcába költözött, akkor talán érdemes szétnézni a környéken - gondoltuk. Különösen azok után, hogy Habony Árpád ügyvédje a napokban megfenyegette a Cinket, mert feltételezték, hogy a tanácsadó - aki "nincs rajta a kormány fizetési listáján" - egy belvárosi luxuslakásra cserélte fel Szerb utcai lakását.

Habony azonban - legalábbis hivatalosan - sohasem lakott a Szerb utca 9. alatt, ahol egyébként több V. kerületi vezetőnek - így a polgármester Szentgyörgyvölgyi Péternek - is lakása van. Az épületben van ingatlana Halkó Gabriellának, Habony barátjának és üzlettársának is; nemrég derült ki, hogy a közmédia mára talán legnagyobb beszállítójává vált Halkó egyik cégétől, a Press & Belt Produkciós Iroda Kft.-től kaphat havi 1 milliós fizetést Habony. A Szerb utca 9. alá valószínűleg volt felesége, Kaminski Fanni édesanyjához - tehát exanyósához - jár a tanácsadó. Kaminski pedig arról ismert, hogy ma ő Orbán Viktor Facebook oldalának szerkesztője. A cégjegyzék szerint viszont Habonynak a szintén V. kerületi Aranykéz utca 4-6. a bejelentett lakcíme, itt van bejegyezve a Fidesz-közeli kerületi újság kiadója.

Habony ügyvédje levelében nem cáfolta a portál értesüléseit, csupán felszólította őket, hogy 24 órán belül vegyék le a cikket, különben bíróság elé viszi az ügyet. Kifejtette, hogy megbízójának jogában áll titkolózni és elrejtőzködni, mivel nem közszereplő.

Ám a Cink nem zavartatta magát, a cikk, amelyben feltételezték, hogy a Dorottya utca 6. alatt található Palazzo Dorottya nevű luxusházba költözött Habony, ma is olvasható. Az ingatlan közvetlen szomszédja a Dorottya utca 8. szám alatti épület, amelyet Giró-Szász András miniszterelnökségi kommunikációs államtitkár sógorának, Serfőző Péternek az érdekeltségébe tartozó cég - melyben az államtitkár 20 százalékkal bír - vásárolt meg jóval áron alul a hírhedt belvárosi ingatlanügyek során. Serfőző cége csak fele részben tulajdonosa az épületnek, így Giró-Szásznak csak 10 százaléka van benne (a másik tulajdonos egy Bilton nevű vállalkozás). Most épp szállodává alakítják át. Serfőző onnan is ismert, hogy korábban az ő tulajdona volt az a budai lakás, melyet Lázár János - Giró-Szász főnöke - vásárolt tavaly fiának.

De vissza a Dorottya utca 6.-hoz: a 100 fős mélygarázzsal, portaszolgálattal, saját fitneszközponttal és személyzettel rendelkező házban 87 lakás van, a 40 négyzetméteres garzontól a 210 négyzetméteres penthouse-ig. A Cink szerint a havi bérleti díj a lakás méretétől függően 1500 és 5000 euró (470 ezer és 1,5 millió forint) - információik szerint Habony csak bérli a lakást. A Palazzo Dorottya a kisföldalatti végállomásától másfél perc sétára található, ami praktikus lehet a tanácsadónak, ha reggel nem indulna a terepjárója, és a Volkswagen kisbusz sem áll a rendelkezésére. Az épület földszinti része inkább emlékeztet erődre, mintsem lakóházra: a kirakatok végig le vannak sötétítve, a feltételezhetően a lakásokhoz vezető méretes biztonsági ajtók csak kódra nyílnak. Az Apáczai Csere János utcában található főportán pedig már kívülről látszik, hogy akárki fia-borja nem mehet be az épületbe. Ha Habony szerencsejátékkal szeretné múlatni az időt - és elkölteni fizetését - semmi probléma, hiszen a Palazzo Dorottya 3-400 méteres körzetében a tanácsadó egyik legjobb barátja, Andy Vajna két kaszinót is üzemeltet - biztos kap bónusz zsetonokat.

Habony más szempontból is szerencsésen választott, hiszen a környék rohamosan megújul, bár a beköltözés után még jó ideig el kell viselnie a munkagépek zaját. Tőszomszédságában Giró-Szász sógorának szállodáját belülről bontják, az építkezés a kezdeti stádiumában járhat. A Palazzo Dorottyában is építkeznek, ottjártunkkor az egyik Apáczai utcai kapun bőszen hordták ki a sittet, feltételezhetően a központi hallban újítanak fel valamit - kérdezni nem mertünk és nem is tudtunk, mivel kollégánk érdeklődését látva minden munkás eltűnt az utcáról. A környéken a közbiztonság kiváló, hiszen a Váci utcában és a Vigadó téren folyamatosan járőröznek a rendőrök sőt, ottjártunkkor a rend egyik éber őre több mint fél órán át az Apáczai utca és a Szent Pál utca sarkán állva ügyelt a rendre. Bár a Dorottya utca 2-4. szám alatti elhagyatott épület kapualjaiban gyakorta hajléktalanok alszanak.

Giró-Szász sógora a szomszéd
Az akkor még Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat 2010-ben adott túl a Dorottya utca 8. szám alatti ingatlanon. A négyszintes, 3200 négyzetméteres épületet végül Giró-Szász András miniszterelnökségi kommunikációs államtitkár sógorának, Serfőző Péter cége vette meg áron alul. A Dorottya utcai ingatlan az V. kerület ingatlankezelő cége, a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. bonyolult ingatlancserékkel és ráfizetéssel szerezte meg 2009-ben. Alig egy évvel később az önkormányzat eladta egy luxemburgi, áttekinthetetlen hátterű offshore cégnek. Az ebben érdekelt Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató volt tulajdonosa segített tető alá hozni a 2,68 milliárdos üzletet. A szállodát építő Dorottya 8 Hotel Kft.-ben fele részben tulajdonos a Safe Port Projekt Kft., amelynek vezérigazgatója Serfőző Péter, Giró-Szász sógora. Rogán szerint az elmúlt években az V. kerületi önkormányzat minden vagyonpolitikai döntése jogszerű volt.