Ősztől új csatornákon a Bajnokok Ligája

Publikálás dátuma
2015.06.11. 07:54
Itthon is a fél ország a tv előtt ült szombat este, és a Barca–Juventus BL-döntőt nézte FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SHAUN BOTTE
Gyökeres változások lesznek a labdarúgó Bajnokok Ligája hazai közvetítési piacán: az MTVA és a Sport Tv ősztől elviszi a meccseket a DIGI Sport elől. Kedden és szerdán is a köztévé választ elsőként, ám a sportcsatorna napi három, esetenként négy találkozóval is jelentkezik.

A fél világ a televízió előtt ült múlt szombaton, s leste, mire megy egymással a labdarúgó Bajnokok Ligája két finalistája, a végső győztes Barcelona és a 3-1-es vereséget szenvedő Juventus. Több mint 200 országban 180 millió néző követte élőben az európai futball csúcseseményét, és idehaza is rengetegen látták a meccset. A döntő alatt a 18-49 éves férfiak körében közel húsz százalékos közönségarányt ért el a Sport1, amely 20.45-től 23 óráig a teljes lakosság tekintetében is első helyen végzett, megelőzve a szabadon fogható adókat is.

A kiemelkedő adatok tükrében ragyogó hír a Sport Tv számára, hogy a Barca-diadallal csak az idei BL-évad ért véget. A folytatásban 2015 augusztusától 2018 júniusáig az AMC Networks három csatornáján (az élen természetesen a Sport1-gyel és a Sport2-vel) kedden és szerdán is minden kezdési időpontban élő Bajnokok Ligája-mérkőzések lesznek láthatóak. A következő három esztendő másik hazai nyertese az MTVA, vagyis e két csatorna – euromilliókat fizetve – elviszi a mérkőzéseket a legutóbbi hat idényben közvetítő DIGI Sport elől.

„A BL-meccsek a legnépszerűbb közvetítéseink voltak, természetesen nagyon sajnáljuk, hogy ősztől nem lesznek láthatóak nálunk – felelte megkeresésünkre Faragó András, a DIGI Sport főszerkesztője. – Úgy tapasztaltuk, az elmúlt években a futball szerelmesei megszokták, hogy minket néznek, elhalkultak azok a hangok is, amelyek kezdetben láthatatlan csatornaként emlegettek bennünket. Az angol, az olasz és a francia élvonal összecsapásai mellett látható lesz a DIGI Sporton argentin, brazil, skót és belga foci is, akárcsak az Európa-liga összecsapásai. Dolgozunk azon, hogy a kedd és a szerda esti műsorsávban is megfelelő programot biztosítsunk.”

Nem lesz könnyű, hiszen a BL az európai topfoci csúcsa, a közvetítési jogok hazai tulajdonosai pedig mindent bedobnak. Az AMC Networks International Central Europe csatornáin Magyarországon a korábbinál jóval több Bajnokok Ligája-mérkőzés lesz látható a következő három évben. A Sport1 és a Sport2 televíziót is működtető cég – amely 2012-ben kilenc év szünet után szerezte meg a jogokat – idényenként több mint 60 találkozót tűz élőben műsorára – HD-minőségben.

„Az említett kettő mellett egy harmadik, egyelőre meg nem nevezett csatornán is megjelenik nálunk a Bajnokok Ligája – árulta el Máté Pál, a Sport Televízió főszerkesztője. – Az élő közvetítések mellett egész hetes tematikus műsorfolyammal jelentkezünk: hétfőnként beharangozókat, csütörtökön és pénteken összefoglalókat és elemzéseket láthatnak majd a nézők.”

Ahogy azt Máté Pál hozzátette, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntéshozói számára minden bizonnyal sokat nyomott a latban a döbbenetes meccsszám. A társaság a csoportkörben a 20.45-kor kezdődő összecsapásokból kedden és szerdán egyaránt hármat-hármat műsorára tűz, emellett a főtáblán élőben sugározza a 18.00-as kezdési időpontú találkozókat is.

Az egyenes kieséses szakaszban az elődöntővel bezárólag minden játéknapon egy mérkőzés élőben lesz látható a Sport1-en. Az UEFA-val kötött szerződésnek és a széles csatornaválasztéknak köszönhetően az AMC Networks idényenként korábban egyetlen társaságtól sem látott mennyiségű, több mint 60 Bajnokok Ligája-találkozót közvetít élőben. Új szereplő a hazai piacon az MTVA, vagyis a köztelevízió, mely napi egy találkozót sugároz, ám kedden és szerdán is elsőként választhat a sportági palettáról.

Szerző

Messi tovább halmozná trófeagyűjteményét

Magyar idő szerint pénteken hajnali fél 2-kor kezdődnek meg a labdarúgó Copa America küzdelmei. Az első találkozón a házigazda Chile Ecuadorral néz farkasszemet. A két hétig tartó viadalnak, amelyen Dél- és Közép-Amerika 12 együttese vesz részt, összesen kilenc helyszín ad otthont.

Közülük kiemelkedik a fővárosi, Santiago de Chile-i, valóban futurisztikus Estadio Nacional, azaz a Nemzeti Stadion 48600 férőhelyével. Eredetileg ugyan a viadal megrendezése Brazíliára esett volna – a kontinens csapatai ábécé rend szerint kapják meg a rendezés jogát –, a brazilok viszont lemondtak a lehetőségről, hiszen túl sok lett volna a jóból a 2013-as Konföderációs kupa, illetve a tavalyi világbajnokság megrendezése után. A viadal két hétig tart, a finálét július 4-én rendezik meg.

A favorit Argentína függetlenül attól, hogy Lionel Messi ritkábban csillogtatta zsenialitását a válogatottnál, mint az FC Barcelonában. Sok ideje nem volt az ünneplésre a Bajnokok Ligája trófeájának szombati megszerzése után: kedden értek földet csapattársával, Javier Mascheranóval La Serenában, s csatlakoztak a Paraguay elleni szombati találkozóra készülő együtteshez.

A Gerardo Martino által irányított tavalyi világbajnoki ezüstérmes remek csapatot vonultat fel a kupán Sergio Agüeróval, Pablo Zabaletával, Carlos Tévezzel, vagy a nem éppen bombaformában lévő Angel di Maríával, és Marcos Rojóval. Az albicelestének minden esélye megvan arra, hogy 1993 után újra Latin-Amerika trónjára üljön. Ha ez sikerülne, azzal az argentinok beérnék Uruguayt a kupa örökranglistáján. Eddig ugyanis a celeste szerezte meg a legtöbb – 15 – kontinensbajnoki címet.

Szakértők szerint a házigazda Chilét sem szabad leírni, rég volt ilyen egységes válogatottjuk Claudio Bravóval. Arturo Vidallal, vagy Alexis Sánchezzel. Marcelo Bielsa szövetségi kapitánynak sikerült önbizalmat adnia a válogatottnak.

Az örökranglistán Brazília csak a harmadik nyolc Copa America győzelemmel. Carlos Dunga szövetségi kapitány újra hitet adott honfitársainak. Bizonyította, a tavalyi, gyászosan sikerült vb még nem jelenti azt, hogy az aranysárgák elfelejtettek volna futballozni. Dunga eddig csak győzelmeket aratott csapatával, méghozzá sorban kilencet.

A Chilében fellépő együttes – mi sem természetesebb – Neymarra épül, a csapatkapitányi karszalagot is ő viseli majd. A tavaly nyári selecaóhoz képest rengeteg a változás, bár a Scloari által pártfogolt 4-2-3-1-es, illetve a 4-2-2-2-es felállás nem változott, kissé defenzívebb lett az együttes, de rendívül veszélyesen kontrázik. Oscar egyébként kihagyja a tornát sérülés miatt.

Ami Uruguayt illeti, a celeste ezúttal nem tartozik a favoritok közé, Luis Suárez ráadásul eltiltása miatt a teljes tornát kihagyja.

Copa America, első mérkőzés
A csoport
Chile-Ecuador (Tv: 01.30 Sport 2)Szerző

Tombol a kijevi tűz

Eddig nem sikerült megfékezniük a lángokat a tűzoltóknak a Kijev megyében kigyulladt kőolajraktárban, a tűz átterjedt a közeli erdőre, veszélybe került egy másik vállalat olajtartályokkal teli tárolója, valamint egy katonai repülőtér és a hadsereg egy vegyifegyver-raktára is a közelben. Amennyiben nem sikerül megfékezni a lángokat, savas eső hullhat nem csak Kijevben, de akár Berlinben is.

A katasztrófának eddig hivatalosan 4 halálos áldozata és 14 sérültje van, köztük hét tűzoltó. Három tűzoltó eltűnt, nem tudnak velük kapcsolatba lépni. A katasztrófavédelem tíz tűzoltóautója megsemmisült, jelenleg 17 tartály áll lángokban.

A katonákat készültségbe helyezték, és megkezdték a lakosok - elsősorban a raktár közvetlen közelében lévő falvak lakóinak - kitelepítését. A hatóságok az előzetes szakértői vélemények alapján valószínűsítik, hogy gondatlanság okozta a tüzet, de nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy műszaki hiba vagy szándékos gyújtogatás okozta a katasztrófát.

A lángok hétfőn csaptak fel a Kijev megyei Vaszilkivi járásban található olajraktárban. Előbb egy 900 köbméteres üzemanyag-tartály gyulladt ki, majd több, 900, illetve 50 köbméteres tartályra továbbterjedt a tűz. Kedd reggel nagy erejű robbanás rázta meg a raktár területét.

Szerző