Felmentették Kocsis István egykori MVM-vezért

Publikálás dátuma
2015.06.11. 13:24
FOTÓ: Népszava
A Népszava értesülése szerint a Kaposvári Törvényszék felmentette Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művel Zrt. egykori vezérigazgatóját. A Fővárosi Főügyészség 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolta Kocsist, az MVM, illetve Kovács Józsefet, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatóját és még négy vádlott-társukat. Az első fokú ítélet nem jogerős.

Kocsis terhére rótták, hogy az MVM-nek 15 milliárd forintos kárt okozott - amelyből 12 milliárd megtérült. A vád bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette volt.  

A sonline tudósítása szerint  Kocsis István, az MVM, a Paksi Atomerőmű és a BKV egykori vezérigazgatója több tucat oldalas vallomásában ártatlannak vallotta magát, állította, nem károkozás volt a célja a beruházásokkal, hanem a villamos művek bevételeinek növelése. A többi vádlott sem ismerte el bűnösségét, az ügyészség szerint viszont egyértelmű volt felelősségük, s az egykori vezérigazgató víziója, hogy ebben a formában kell terjeszkednie a cégnek vezetett a hatalmas kárhoz.

A bíró viszont nem látta bizonyítottnak a vádakat, rávilágított, hogy az MVM középtávú terveiben is szerepeltek a Kocsis-féle célkitűzések. Kiemelte a vádirat hibáit és hiányosságait, kiderült, többek között görög és szerb nyelvű lefordítatlan dokumentumok szerepeltek benne, s akadt olyan irat is, mely többször is bekerült az anyagba. A tanúk vallomásait, melyeket az ügyészség bizonyítékként értékelt a bíró fenntartásokkal kezelte, rávilágított: a jelenlegi MVM-dolgozók, illetve az MVM-től függő cégek munkatársai által elmondottak nem feltétlenül fedik a teljes igazságot.

Ezek alapján a másodrendű vádlottat - Kocsis feleségét - hűtlen kezelés és pénzmosás miatt 2 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ugyancsak elítélték a nyolcadrendű vádlottat - Szász Andrást, az MVM volt főtanácsadóját - orgazdaság és pénzmosás miatt 2 év börtönbüntetésre 5 évre felfüggesztetve. A másik három vádlottat szintén felmentette a Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.

A vádiratban érintettek közül csak ketten vettek részt személyesen a tárgyaláson, Kocsis István, a felesége, valamint Szász András nem jelent meg. A két elítéltnek 2,8 millió forintos perköltséget kell megfizetnie, míg 1,86 millió bűnügyi költség az állam terhén marad. Az ítélethirdetés végén az elítéltek védői, valamint a főügyészség képviselője is jelezte, hogy fellebbez az elsőfokú ítélet ellen (a főügyészség minden eredeti vádlottat érintően), így a per várhatóan a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A per 2013-ban kezdődött – a Kaposvári Törvényszéket Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2012-ben jelölte ki letárgyalására –, majd miután a parlament tavalyelőtt szeptemberben az alaptörvény ötödik módosításával szeptemberben eltörölte a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét, visszakerült a fővárosba, hogy aztán ismét Kaposváron kezdődjön újra. 

A Népszabadság márciusban azt írta, Kocsis István segített az Orbán-kormánynak tető alá hozni a paksi bővítésről szóló orosz-magyar megállapodást. A lap felidézte, hogy Kocsis a Tocsik-ügy idején az abban érintett ÁPV-nél dolgozott, a 2003-as paksi üzemzavar idején az atomerőmű vezérigazgatója volt, később a BKV-vezérként szivárogtatott információkat a Hagyó-ügyről. Kocsis már 2003-ban üzletelt a Roszatommal, amikor a paksi üzemzavar elhárítására annak leánycégét, a Tvelt kérte fel. A Népszabadság szerint amikor 2007-től kezdődően a paksi bővítést célzó előkészületek elkezdődtek, több alkalommal is személyesen tárgyalt a Roszatom vezetőivel.

A napilap forrásai szerint Orbánéknak Kocsis abban segített, hogy az oroszok végre komolyan vegyék az orosz részvételű bővítést és finanszírozást akaró magyar felet. Ez gyorsan megtörtént, viszont ennek az volt az ára, hogy a Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által aláírt szerződés az orosz fél elképzeléseit tükrözi. A lap forrása szerint erre utal, hogy a parlament honlapján szereplő paksi bővítésről szóló törvény magyarul annyira suta fordulatokat tartalmaz, hogy az eredetije vélhetően orosz nyelven íródott.

Szerző
Témák
Kocsis István

Gripen - A pilótát iszonyatosan erős ütés éri katapultáláskor

Publikálás dátuma
2015.06.11. 13:00
Illusztráció/Thinkstock
Nagyjából 20 G-s erősségű, vagyis a testsúly húszszorosának megfelelő ütés éri a pilótát katapultáláskor - ezt a legutóbbi Gripen-baleset kapcsán mondta Murguly Gusztáv nyugalmazott vadászpilóta. 

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt kiképzési repülésre szállt fel. Nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját. A műszaki hibát nem tudták elhárítani, így a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. 

Murguly Gusztáv a baleset kapcsán elmondta: a pilóta dönthetett volna úgy is, hogy már a levegőben katapultál, a kecskeméti repülőtérnél van is erre a célra egy úgynevezett katapultálási zóna. Kérdésre válaszolva hozzátette: ez esetben a repülőgép is "biztonságos", vagyis nem lakott területre zuhan le. Meglett volna az esélye annak, hogy a gép "bebucskázik", esetleg kitörik a másik kerék is - mondta a nyugalmazott vadászpilóta, hozzátéve: Kádár Sándor viszont úgy döntött, hogy megpróbálja lehozni a gépet, "szerencséje volt", hogy csak az orrfutóval volt probléma.

A nyugalmazott vadászpilóta az M1 műsorában beszélt arról is, hogy a pilóták a katapultálást is gyakorolják. Az előírás szerint jellemzően 80 méter körüli magasságban szoktak katapultálni, de a repülőgép olyan katapulttal van felszerelve, amely "nulla nullás, vagyis nulla sebességnél nulla magasságban és biztonságosan lehet katapultálni. Ha a pilóta a katapultálás mellett dönt, akkor fel kell venni a helyes testtartást (egyenes gerinccel ülni, s hátrahajtani a fejet), majd meg kell húzni a kart .

A Magyar Repülő Szövetség repülőbiztonsági szakértője korábban azt mondta: helyesen döntött a Magyar Honvédség szerda délelőtt meghibásodott Gripenjének pilótája, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Siklósi Zoltán volt vadászpilóta kiemelte: a kényszerleszállás végső szakaszában a pilóta már életveszélyben volt, nagyon rövid idő alatt kellett cselekednie. 

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdai közleményben azt írta: a pilóta "példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Az őrnagyot Budapesten, a Honvédkórházban kezelik, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, állapota stabil. Az M1 Híradójának információi szerint a pilóta csigolyatörést szenvedett.

Szerző

Hoppá! Nem a kitiltási ügybe bukik bele Vida?

Publikálás dátuma
2015.06.11. 12:24
Fotó:Népszava
A kormányfőtől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a NAV elnökének kinevezési joga a nemzetgazdasági tárcának egy, a saját törvénymódosító javaslatához benyújtott módosító indítványa szerint. Varga ezzel Vida Ildikó menesztését készítheti elő. Vida utóda a korábban általa menesztett Kovacsics Iván lehet - írta a Népszabadság. Az Origo értesülése szerint azonban megbukott Varga javaslata a NAV-elnök elmozdítására.

A Népszabadság a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közeli forrásaira hivatkozva azt írta: a készülő menesztésben szerepet játszhat, hogy  Varga Mihály „erős ellenszenvvel viseltetik Vida és az ő tevékenysége iránt”. A viszonyt az online pénztárgépek körül kirobbant botrány mérgesítette el még 2013 végén.  

Úgy tűnt hát, hogy a "tolmácsot kérek!"-Vida Ildikó elnöki pályafutásának nem is a kitiltási botrány vethet majd véget. 

Ám a fordulatos történet újabb, az Origo által közreadott epizódja szerint nem eszik ilyen forrón a kását, még akkor sem, ha egy miniszterről, ráadásul a nemzetgazdasági tárca vezetőjéről van szó. Ha Vida Ildikó eltávolítása volt Varga Mihály célja egy törvénymódosítóval,  más módszert kell találnia. Javaslata ugyanis elbukott a parlamenti szakbizottságnál, mivel házszabály-ellenes  - írja a portál.

Ami pedig az utódot illeti:  a Népszabadság felidézte: korábban Vida Ildikó menesztette a sajtóban kétes kínai üzleti kapcsolatokkal hírbe hozott helyettesét, Kovacsics Ivánt. Varga miniszter ezután jövedelmező állást kínált Kovacsicsnak a Magyar Turizmus Zrt.-nél, ami bennfentesek szerint egyértelművé tette, hogy nem értett egyet a NAV-elnök döntésével. A június elsején benyújtott indítvánnyal Varga lényegében Vida menesztése mellett Kovacsics visszatérését is megpróbálta előkészíteni.

Nos, alighanem újratervezésre lesz szükség. 

Szerző
Frissítve: 2015.06.11. 14:59