Lakást venne? Itt a CSOK, az új szocpol

Publikálás dátuma
2015.06.11. 18:39
Illusztráció: Thinkstock
Július 1-jétől új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) a LÉT-et, közismertebb nevén szocpolt váltja, és tartalmaz néhány jelentős előrelépést elődjéhez képest, például már nemcsak építésre és új lakás vásárlására, de használt lakásra illetve bővítésre is felvehető lesz - írja az Index.

A lap hozzáteszi, hogy felújításra továbbra sem elérhető az új rendszer, de jó hír, hogy egy gyerekkel, és már akár 40 négyzetméteres lakásra is igényelhetjük. A legnagyobb lakásméret, aminek vásárlására felvehető, maradt 160 négyzetméter.

A minimálisan kapható összeg 500 ezer, a maximális 3,25 millió forint, ami a gyerekszámon és a lakás méretén kívül az energiahatékonyságtól is függ majd. 3,25 milliót akkor kaphatunk, ha 4 gyerekünk van, és 100-160 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású lakást veszünk, építünk. Az energiahatékonysággal kapcsolatban fontos változás az is, hogy míg új lakás esetében továbbra is minimum B kategória az előírás, használt lakásoknál C-nél rosszabb is elfogadható.

Korlátozás viszont, hogy ha fel akarjuk venni a CSOK-ot, akkor az igénylők és az együtt költöző családtagok közül senkinek nem lehet tulajdonrésze másik lakásban. Ez alól kivétel, ha valakinek olyan laskában van legfeljebb 50 százalékos tulajdonrésze, amelyet örökölt, vagy a tulajdonközösség megszűnése miatt jutott hozzá. A gyerekeknek 16 év alattinak, vagy 25 év alatti nappali szakos hallgatónak kell lennie, és számít a 24. hetet betöltött magzat is.

A lap azt is megemlíti, hogy a jelenlegi állás szerint most érdemes lakást venni, végre felébredni látszik ugyanis a hazai ingatlanpiac tetszhalott állapotából: 2014-ben az eladó lakások átlagosan 1,7%-kal drágábban keltek el, mint 2013-ban, és az adásvételek száma is megugrott. 

További információkat az új szocpol támogatásról itt olvashat!

Szerző

MSZP: Lázár milliókat szórt el luxusszállodákban

Az MSZP szerint hiteltelen, hogy az a kormány ígér költségcsökkentést, amely rekordot dönt pazarlásból.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön arra reagált közleményében, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőknek járó juttatások rendszerének átalakítását, jellemzően azok csökkentését ismertette.

A szocialista politikus közleményében a kormányzati pazarlásra példaként hozta fel, hogy a kabinet 102 helyettes államtitkárral, 54 államtitkárral, 11 miniszterrel és több tucat tanácsadóval működik.

Tóth Bertalan cinikusnak tartja, hogy az a Lázár János beszél kormányzati költségcsökkentésről, a repülőjegyek és üzemanyag-térítések szigorúbb elszámolásáról, aki néhány éjszaka alatt több millió forintot "szórt el" London és Milánó luxusszállodáiban egy rejtélyes idegen társaságában.

Az ellenzéki képviselő azt kérte, hogy Lázár János inkább arról beszéljen, honnan van 70-80 milliós luxuslakása a 10 éves fiának is. Mikor számol el Lázár János, Orbán Viktor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Kósa Lajos és a többi fideszes milliárdos azzal az elképesztő luxussal, amit a legális jövedelmük mértéke egyáltalán nem indokol - kérdezte.

Szerző

Halottak az ítéletidőben - Pusztított a vihar

Legalább négy ember életét vesztette és többen megsérültek egy földcsuszamlásban, amelyet a viharos időjárás okozott a dél-franciaországi Korzika szigetén. A mentők csütörtökön nagy erőkkel keresték az ítéletidőben eltűnt kirándulókat.

A Korzika északi részén, több mint 2000 méteres magasságban található I Cascittoni (Les Cascettoni) hegységben szerda délután esett egy heves vihar áldozatául tucatnyi belga és francia kiránduló a szigetet átszelő G20 elnevezésű túraútvonalon.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint közülük két embert jelenleg a bastiai kórházban ápolnak, a mentők több sérültről számoltak be. Azt is jelezték, hogy egy 63 éves spanyol nő villámcsapástól szenvedett súlyos sérüléseket.

A súlyos balesetről csütörtökön nem álltak rendelkezésre pontos adatok. Csak annyit lehetett tudni, hogy a Corte település laktanyájában kialakított halottasházba szerda este két férfi és egy nő holttestét szállították, csütörtökön pedig egy újabb eltűnt kiránduló holttestét találták meg a hegyi mentők, akik öt helikopterrel keresik a tucatnyi embert.

Szemtanúk szerint a nyárias időjárás hirtelen változott meg szerdán Korzikán, a hegyet köd lepte el, majd hirtelen vihar csapott le, amely fölcsuszamlásokat okozott. A világ egyik legnehezebb helyvidéki túraútvonalaként számon tartott G20 Korzika magas csúcsai között 15 szakaszból áll. A turisták óvatlansága és a sziklás terep miatt minden évben több baleset is történik ezen a vidéken.

Szerző