Mayweather kiütötte Messit és Ronaldót

Továbbra is az amerikai bokszoló, Floyd „Money” Mayweather a világ legjobban fizetett sportolója – derült ki a Forbes magazin legújabb felméréséből. A lap szerint az öklöző akkora bevételre tett szert 2015-ben, amennyire még nem volt példa a sport történetében. Az eltelt egy év alatti 300 milliós dolláros bevételének nagy része az „évszázad mérkőzésének” beharangozott, a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao elleni összecsapásából származik.

A csúcsmeccs az ázsiai öklöző számára is remek bevételt hozott: 160 millió dollárt keresett az eltelt 12 hónap alatt, százat az „évszázad mérkőzéséből”, ezzel a második helyre rukkolt elő a tavalyi 11-ről.

A többi sportoló messze lemaradva követi a két bokszolót. A harmadik helyen ugyanis a 2014-es év Aranylabdása, Cristiano Ronaldo áll, „mindössze”, 79,6 millió dollárral.

A rangsorban örök riválisa, Lionel Messi követi 73,8 millióval. Az ötödik helyen a teniszlegenda Roger Federer neve bukkan fel 67 millióval, majd két kosaras, LeBron James (64,8 millió) és Kevin Durant (54,1 millió) következik. A 8.és 9. helyen két golfozó áll, Phil Mickelson (50,8 millió) és Tiger Woods (50,6 millió) személyében, majd a Top 10-es listát szintén az NBA-sztár, Kobe Bryant zárja 49,5 millióval.

Csúcsmeccs - rekord bevétellel

A Forbes szerint minden idők legnagyobb bevételt generáló egynapos sporteseménye lett Mayweather és Pacquiao május 2-i összecsapása. A jegybevételekből, a televíziós közvetítések jogdíjából, szponzori díjakból megközelítőleg 600 millió dollár (közel 168 milliárd forint) folyt be a szervezőkhöz. A kizárólag erre az összecsapásra kötött televíziós előfizetésekből (pay per view) nagyjából 430 millió dollár folyt be.

Az Egyesült Államokban 4,4 millió, Angliában pedig 700 ezer néző fizetett 90 vagy 100 dollárt azért, hogy élőben követhesse figyelemmel a Las Vegas-i találkozót, amelyet egyhangú pontozással végül Mayweather nyert meg. A bevételi csúcsot az egynapos sportesemények tekintetében a tavalyi Super Bowl, azaz az amerikaifutball-liga (NFL) döntője tartotta 500 millió dollárral.Szerző

Kezdődik Európa „olimpiája”

Ma a hivatalos megnyitóünnepséggel megkezdődik Bakuban az I. Európa Játékok, amelyen erős magyar csapat képviseli hazánkat, 200 sportolóval. Az olimpia mintájára létrehozott multisportesemény nem egyedüli, hiszen más földrészeken az Ázsiai és Pánamerikai Játékok jelentős múltra tekint vissza. 

Azt még nem tudni, milyen jövő áll az európai verseny előtt, hiszen éppen szerdán lépett vissza a következő, 2019-es Európa Játékok házigazdája, Hollandia. Mivel az ország egyedüliként pályázott, egyelőre nem sejthető, ki lesz helyette a beugró.

Valószínűleg a június 12. és 28. között rendezendő bakui seregszemle sikerén is múlik, hogy mit hoz a jövő. Az biztos, az azeriek mindent megtettek, hogy ez a multisportesemény tényleg gigantikus, már-már olimpiai szintű legyen. Ezt bizonyítják az impozáns létesítmények is, amelyek várják a 49 ország csaknem 6000 sportolóját - 20 sportág 253 versenyszámában osztanak érmeket.

Az esemény rangját emeli, hogy 12 sportágban ranglistapontokat, illetve kvótákat lehet szerezni a jövő évi riói olimpiára. Azonban vannak olyanok is – mint például a medencés sportágak –, ahol az utánpótláskorúak küzdenek majd egymással.

„Olimpiai és nem olimpiai sportágak, valamint a fogyatékosok sportja egyaránt szerepel a programban, ami egyedülállóvá teszi a kezdeményezést” – mondta Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az indulás előtti csapatgyűlésen. A sportvezető elárulta, olimpiai szintű szereplést vár a magyaroktól, amire meg is van az esély, hiszen a cselgáncsozók számára például az Európa-bajnokságnak felel meg az esemény.

A mai megnyitón a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó, Veréb István viszi majd a magyar zászlót. A Digisport 2-es csatornája egész napos közvetítéssel tudósít az Európa Játékokról.

Magyar képviselet

Az azeri fővárosban a magyar színeket 26 vízilabdázó, 22 birkózó, 20 kajak-kenus, 17 judós, 17 vívó, 16 úszó, 14 ökölvívó, 12 sportlövő, 12 strandlabdarúgó, 8 szinkronúszó, 6 aerobikos, 6 asztaliteniszező, 6 tornász, 5 triatlonos, 5 kerékpáros, 2 műugró, 2 taekwondós, 2 tollaslabdázó, 1 ritmikus gimnasztikázó és 1 karatézó képviseli.Szerző

Svitek szerint elcsíphető a továbbjutás

Publikálás dátuma
2015.06.12. 07:53
Svitek (jobboldalt) mindent kihozott a női válogatott játékosaiból a felkészülés alatt FOTÓ: MKOSZ/PADOS NOEL
Tizennyolc év után ismét Magyarországon randevúzik az európai női kosaraselit, Temesvár és Nagyvárad mellett öt hazai város látja vendégül az Eb mezőnyét. A mieink péntek este Sopronban kezdenek Svédország ellen, és a Népszavának nyilatkozó Stefan Svitek amondó, a címvédő spanyolok mögött elcsíphető a továbbjutást érő második vagy harmadik hely.

- Otthon, édes otthon?

- Nagyon remélem, hogy így tekinthetünk majd a jól ismert soproni arénára – felelte megkeresésünkre a legtöbbek által csak Pistának hívott Stefan Svitek, a magyar női válogatott szlovák szövetségi kapitánya.

- Előny és hátrány is lehet a hazai rendezés.

- Az utóbbival nem foglalkozunk. Az előbbit pedig élvezni szeretnénk; egészen biztosan rengeteg magyar szurkoló buzdítja majd a csapatot, a lányok pedig tökéletesen ismerik a csarnok minden egyes pontját.

- Nézzük a felkészülést! Elégedett?

- Rövid volt, ám jól sikerült. Elvégeztük a tervezett munkát, plusz-mínusz…

- Mínusz? Mi maradt el?

- Arról inkább nem beszélek. Tekintsünk pozitívan az edzőtábor öt hetére: sikerült összerakni a támadás és a védekezés fő elemeit.

- Miben lesz erős a magyar válogatott?

- Abban, hogy a várakozásom szerint úgy játszik majd, mint egy igazi csapat. A lányok nagyon keményen dolgoztak, igyekeztünk kijavítani a felkészülési meccseken előforduló hibákat, meglátjuk, mindez mire lesz elég.

- Mire lehet? Optimista?

- Csúnya lenne, ha nem lennék az. Egyetértek azokkal a szakemberekkel, akik szerint a címvédő Spanyolország kiemelkedik a D-csoportból, s bár a svédek, a litvánok és a szlovákok is erős együttessel érkeztek, e három rivális nem verhetetlen. Legalább kettőt meg kell előzni a továbbjutáshoz.

- Tudvalévő, kifejezetten bátorította Fegyverneky Zsófiát, hogy bő három hónappal a szülés után segítsen. Elégedett a kismama teljesítményével?

- Tökéletesen. Zsófi rutinos, nagyszerű kosaras, nagy segítségünkre lehet a pályán és azon kívül egyaránt.

- Sopronban járva tapasztalta, hogy emelkedik az Eb-láz?

- Őszinte leszek, az elmúlt napokban egyáltalán nem voltam az utcán. Az időm nagy részét a csarnokban töltöttem, aztán irány a szálloda. Ám, ahogy hallom, telt ház lesz a meccseinken, s ha jönnek az eredmények, a hangulatra sem lehet majd panasz.

- Negyedik, könnyen lehet, hogy mindent eldöntő forduló: Szlovákia-Magyarország, vagyis a honfitársai ellen meccsel. Ízlelgeti már a hétfői párosítást?

- Csak egy meccs lesz a többi közül. Érthető okokból elég jól ismerem a szlovák kosarasokat, ez talán még előnyünkre is válhat. A lengyel Wisla Krakkó edzőjeként találkoztam a kassaiakkal is, egy tréner életében előfordul az ilyesmi. Csak nyerjünk! Mármint mi, a magyar csapattal…

Ők tizenketten

Czank Tímea, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Honti Katalin, Horti Dóra, Krivacsevics Tijana, Quigley Alexandria, Raksányi Krisztina, Simon Zsófia, Vajda Anna, Zele Dorina, Zsovár Orsolya.

 


Magyar menetrend (D-csoport, Sopron)

Péntek: Magyarország-Svédország

Szombat: Litvánia-Magyarország

Vasárnap: Magyarország-Spanyolország

Hétfő: Szlovákia-Magyarország

(A magyar válogatott valamennyi találkozója 19 órakor kezdődik, és a Sport Tv közvetíti.)

Döbbenetes erőfölény

Az 1938-as, olasz győzelmet hozó első női kontinenstornát követően olyan sorozat kezdődött, amelyre az egyetemes sportban is alig akad példa: Szovjetunió előbb négy, majd az 1958-as bolgár diadalt követően 17 Eb-t nyert meg zsinórban. Rögzítsük még egyszer, 1960 és ’91 közt kizárólag a szovjet válogatott diadalmaskodott. Az oroszok azóta nyertek újabb három aranyérmet, ám bő húsz éve más is odafér a húsosfazékhoz, felért Európa trónjára a spanyol, az ukrán, a lengyel, a francia és a cseh együttes is.

.

Szerző