Agyonlőtt egy tüntető politikust a rendőr

Egy tüntető egyiptomi politikusnő agyonlövése miatt tizenöt év szigorított szabadságvesztésre ítélt egy rendőrtisztet a kairói büntetőbíróság csütörtökön.

A rendőrséghez tartozó félkatonai szervezetnek, a Központi Biztonságnak a huszonnégy éves tagjára, Jászín Hátemre kimondott ítéletet az általa leadott, "halált okozó lövéssel" indokolta a bíróság, illetve azzal, hogy "szándékosan megsebesített több embert". Az ítélet a főügyész által elrendelt sajtótilalom mellett zajlott.

A 32 éves Saimáa esz-Szabbág halála, és az arról készült számos felvétel világszerte hatalmas felháborodást váltott ki, annál is inkább, mert a fiatal anyát a Mubarak-érának véget vető 2011-es felkelés negyedik évfordulóján lőtték agyon, békés tüntetés közben. A 2011. január 25-én, az egyiptomi Rendőrség Napján kirobbant forradalom egyik legfőbb mozgatórugója a mindennapos rendőri erőszak által felkorbácsolt népharag volt.

Szabbág az ellenzéki Szocialista Népszövetség párt néhány tucat tagjával együtt tüntetett a kairói Tahrír közelében, ahol koszorúkat akartak elhelyezni a felkelés áldozatainak emlékére. A helyszínre kirendelt biztonsági erők könnygázzal és sörétes puskákkal oszlatták fel a demonstrációt. 

A törvényszéki orvosi jelentés szerint a fiatal nővel egy, körülbelül nyolc méter távolságból, hátulról leadott lövés végzett. A sörétes lövedékek az arcán, nyakán, illetve hátán találták el, halálát a tüdején és szívén ejtett sebek okozták. Az egyik párttársa karjaiban tartott, vérző Szabbágról készült felvételek futótűzként terjedtek a közösségi hálókon, s megfigyelők szerint nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a gyanúsítottat letartóztatták. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet akkor kiadott közleménye szerint a felvételeken látszik, amint egy egyenruhás rendőrtiszt rámutat a békés tüntetőkre, majd lövésre utasítja a mellette álló, fekete maszkot viselő fegyverest. Szabbág a harmadik lövésre eszméletlenül zuhant a földre.

Közvetlenül az eset után a rendőrségért felelő belügyi tárca akkori vezetője még úgy nyilatkozott, hogy egyetlen rendőr sem vett részt az öldöklésben, s a minisztérium más magas rangú tisztségviselői kijelentették: a rendvédelmi erők nem használnak sörétes fegyvert a tüntetések feloszlatásakor.

Sok bírálat érte a hatóságokat azért is, mert engedély nélküli tüntetés címszóval több olyan embert perbe fogtak, akik eredetileg tanúvallomást tenni mentek az illetékes rendőrőrsre. Szabbág tüntető párttársai ellen ugyanezzel a váddal jelenleg is eljárás folyik.

Szerző

Sokkoló! Méhlepényre bukkantak a parkban

A műanyagzacskóba rejtett placentára egy kutyasétáltató talált rá a yorkshire-i Huddersfield egyik parkjában. A rendőrök egy anyát keresnek, akinek feltehetően orvosi segítségre van szüksége - írja a nol.hu.

A méhlepényt egy piros-fehér reklámszatyorban találta meg egy kutyasétáltató a parkban. Miután rájött, hogy mi az, azonnal értesítette a rendőrséget.

A nyomozók most nagy erőkkel keresik a nőt, aki nemrég szült és valószínűleg sürgős orvosi ellátásra szorul. A placentáról orvosok megállapították, hogy emberhez tartozik és teljesen kifejlett, tehát csecsemőnek is világra kellett jönnie.

Az akcióban a nyomozóhatóságon kívül a mentőszolgálat is részt vesz, figyelik a környékbeli kórházakat és sürgősségi ellátókat, illetve a lakosság segítségét is kérik - írja a lap.

Szerző

Tömegesen gyilkolt ez a házi szesz

Publikálás dátuma
2015.06.11. 20:12
Illusztráció: Thinkstock
Eddig hatvanhat emberrel végzett Nigériában a múlt hét óta a helyileg és házilag főzött gin. Keddig 38 halottat regisztráltak, majd szerdán újabb 28 áldozatot jegyeztek fel - írja az Origo.

Nnana Onyekwere, a tagállam közegészségügyi igazgatója szerint sokan továbbra is vevők a betiltott italra, és a megvásárlásával az árusítókat pénzelik, holott az egészségügyi hatóság emberei felvilágosító kampányt is tartottak a házi készítésű ital veszélyeiről. 

A házi gin nem először okoz tömeges halált Nigériában. Áprilisban harminc embert ölt meg Ondóban, Nigéria délnyugati tagállamában - írja a lap.

Szerző
Témák
Nigéria