Távozni készül Rupert Murdoch

Publikálás dátuma
2015.06.12. 10:54
Fotó:Pool/Getty Images
Az amerikai CNBC televízió értesülése szerint távozni készül a 21th Century Fox vezetői posztjáról Rupert Murdoch, a világmédia egyik legbefolyásosabb alakja.

A 84 esztendős sajtómogul – egy meg nem nevezett, ám jól értesült családtag kiszivárogtatása alapján – állítólag fiának, Jamesnek adja át a stafétabotot, a cég eddig egy személyben betöltött elnöki és vezérigazgatói pozícióját.

Bár a hírt hivatalosan még nem erősítették meg, hisz ahhoz az igazgatótanács hozzájárulása is szükséges, a tőzsdei reagálás nem váratott magára, s nem bizonyult túlzottan kedvezőnek: a 21th Century Fox részvényárfolyama lefelé mozdult. Az ausztrál születésű, ám később amerikai állampolgárságot szerzett médiamágnás a a világ több tucat országában birtokol több száz sajtóterméket, újságokat, rádió- és televízióállomásokat. Vagyonát körülbelül 6-8 milliárd dollárra becsülik.

Szerző

Kiiktatnák a Boko Haramot

Térségbeli partnereivel találkozott tegnap az új, alig pár hete hivatalba lépett nigériai elnök. Muhammadu Buhari megbeszéléseinek az volt a fő célja, hogy a nyugat-afrikai régió más államfőivel egyeztesse a Boko Haram elleni közös katonai fellépés részleteit. 

A muzulmán terrorszervezet esztendők óta folytatja véres terrorhadjáratát Nigéria északkeleti tartományaiban, de miliciái az utóbbi időben már a szomszédos államok területére is rendszeresen átcsaptak, ezért a csapatmozdulatok koordinálása egyre parancsolóbb feladattá vált.

A 72 éves Buhari május végén tette le a hivatali esküt, s választási kampánya során többek közt a Boko Haram kiiktatását nevezte egyik fő céljának. Az Abujában tartott tegnapi tanácskozáson Benin, Csád és Niger államfője vett részt, míg Kamerunt a védelmi miniszter képviselte. A találkozó végén a Reuters hírügynökség tudósítása szerint bejelentették, hogy Nigéria 100 millió dollárral járul hozzá a létrehozandó soknemzetiségű haderő felállításához, annak székhelye a csádi főváros, Ndjamena, ám a főparancsnok nigériai nemzetiségű lesz.

A Boko Haram szándéka (az Irakban és Szíriában ténykedő Iszlám Államhoz hasonlóan) egy önálló muzulmán kalifátus megteremtése, s ennek érdekében nemcsak a nigériai kormányalakulatok ellen indít rendszeresen támadásokat, hanem tömeges emberrablásokat hajt végre, többek közt iskoláslányok százait hurcolta el. A hat éves pusztítás nyomán több ezer embert öltek meg, mintegy másfél millió ember kényszerült menekülésre, s nagyjából akkora területet hajtott ellenőrzése alá, mint Belgium.

Szerző

A frank erősödött, az euró gyengült reggelre a forinthoz viszonyítva

Publikálás dátuma
2015.06.12. 09:32
Illusztráció/Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

A forint a frankhoz képest minimálisan gyengült, az euróval, a dollárral és a jennel szemben ugyanakkor erősödött. Az eurót a csütörtök délutáni 1,1245 dollár után péntek reggel 7 órakor 1,1229 dolláron jegyezték. A frank jegyzése 296,64 forintra erősödött péntek reggel a csütörtök délutáni 296,19 forintról.

Az euró 311,38 forintról 310,95-re, a dollár 277,08 forintról 276,96-ra, a jen 2,2470 forintról 2,2431 forintra gyengült.

Szerző