Dzsúdó: döntőbe jutott Ungvári

Publikálás dátuma
2015.06.13. 18:13
Ungvári Miklós (szemben) a budapesti Judo Grand Prix-n FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A 73 kilogrammos Ungvári Miklós döntőbe jutott, míg az 57 kg-ban szereplő Karakas Hedvig a bronzéremért küzdhet az olimpiai kvalifikációs cselgáncs világkupa-sorozatba tartozó budapesti Grand Prix szombati nyitónapján.

Az első napon magyar részről 21-en léptek tatamira, ám közülük csak ketten lesznek érdekeltek a 17 órakor kezdődő éremcsatákban. Az olimpiai ezüstérmes Ungvári az előcsatározások során brit, spanyol és svéd riválisát is ipponnal verte, majd a négy között jukóval bizonyult jobbnak a belga Dirk van Ticheltnél. A fináléban a ceglédiek 34 éves büszkesége - aki kiemelkedően jó formában dzsúdózik - a hozzá hasonlóan Európa-bajnok szlovén Rok Draksiccsal találkozik.

A vb-harmadik Karakas intésekkel jutott túl első, venezuelai ellenfelén, ám ezután vazaarival kikapott a japán Tamaoki Momótól. A vigaszágon a Honvéd versenyzője ipponnal verte a német Miryam Ropert úgy, hogy riválisa vazaarival vezetett, és leszorította, ám a magyar cselgáncsos innen is tudott fordítani. Karakas a bronzéremért az olimpiai harmadik, vb-második amerikai Marti Malloyjal száll szembe.

Az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva (48 kg) meglepetésre első meccsén ipponnal alulmaradt a japán Tonaki Fumával szemben, így nem jutott vigaszágra sem. Ami a többi magyart illeti, a 63 kg-os Szabó Franciska hetedik lett, míg 60 kilóban Bartha Ákos, Szabó Csaba és Petka Roland, 66-ban Zámbori Bence, Hagyó Gábor, Majer Tibor és Őri Felicián, 73-ban Hosnyánszky Dániel, Juracsek László és Szabó Frigyes, 48-ban Csernoviczki mellett Pupp Réka, 52-ben Polgár Luca, Maros Barbara, Keliger Bernadett és Szabó Katinka, 63-ban pedig Siroki Ibolya és Knédig Emőke helyezetlenül zárt.

A GP-n 72 ország 512 versenyzője indul, a hazai válogatott 44 főből - 26 férfiból és 18 nőből - áll, súlycsoportonként négy cselgáncsozó képviselheti Magyarországot. A Papp László Sportarénában öt olimpiai, tíz világ- és 60 Európa-bajnok - köztük Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva és Joó Abigél - lép tatamira a verseny két napján.

A verseny előtt Ungvári úgy nyilatkozott lapunknak, hogy semmiképp nem szeretne tatamihoz kötött dzsúdót produkálni, "mert az nem én vagyok, s akkor valószínűleg az eredmény rovására is megy majd" - mondta a sportoló, hozzátéve: az a célja, hogy azt a formát tudjam nyújtani, amit elvárok magamtól, és amit az edzők elvárnak tőlem. Mozgékony, kreatív cselgáncsot szeretnék bemutatni a tatamin. Ha ez sikerül, akkor jön az eredmény is. A dobogóról egyelőre korai beszélni, hiszen nem vagyok már fiatal, s sok viadal van az évben. Nehéz versenyről-versenyre felkészülni, és felpörögni. A csúcsformát kétszer lehet elérni egy évben. Vár még rám két hét múlva az Európa Játékok augusztusban pedig egy világbajnokság. De ha tatamira állok, mindig a maximumot szeretném nyújtani - mondta lapunknak Ungvári.

Szerző

Újra kiütéssel győztek a kézis lányaink - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.06.13. 17:47
A magyar Planéta Szimonetta (b) és az osztrák Marina Budecevic. MTI Fotó: Kovács Anikó
A magyar női kézilabda-válogatott - akár csak egy hete - kiütéses győzelmet aratott az osztrák csapat ellen, így könnyedén jutott ki a decemberi, dániai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Németh András szövetségi kapitány együttese június 5-én 33-20-ra nyert Stockerauban, most pedig Győrben 41-24-re diadalmaskodott.

A vb csoportsorsolását június 24-én tartják.

Eredmény, visszavágó:
Magyarország-Ausztria 41-24 (17-10)

továbbjutott: a magyar válogatott kettős győzelemmel, 74-44-es összesítéssel

A mérkőzés előtt köszöntötték a visszavonuló Ferling Bernadettet és Vérten Orsolyát. A várakozásoknak megfelelően nem volt azonos szinten a két csapat. A 9. percben már 7-1 volt az állás. A vendégek támadtak, a magyarok pedig labdát szereztek - vagy a kapuban Bíró védett - és lőtték sorra az indításgólokat. 

Az osztrákok ismét kipróbálták a vészkapus játékot, és most is kaptak egész- vagy félpályás gólokat belőle. A 20. percben 14-7-nél jöttek a cserék, és megmaradt a különbség a szünetig.

A magyar Tomori Zsuzsanna (b) és az osztrák Katrin Engell. MTI Fotó: Kovács Anikó

A magyar Tomori Zsuzsanna (b) és az osztrák Katrin Engell. MTI Fotó: Kovács Anikó

A folytatásban is nehéz volt felpörögni a biztos vezetés tudatában, így felváltva estek a gólok. Legfeljebb Németh András bosszankodott, hogy nem sikerült komolyabb előnyt összegyűjteni, majd 21-16-nál időt kért a kapitány. Felgyorsult a hazai együttes, hamar visszaállította a korábbi különbséget, erre pedig az osztrákok próbálták rendezni soraikat. Nem sikerült nekik, a 46. percben Such üres kapuba lőtt egészpályás góljával 28-18 lett az állás. A hajrában végképp megtörtek a vendégek, és 41 gólt kaptak, az utolsót megint Suchtól egészpályáról.

Németh András így összegzett: "Látszik, hogy kezd összeérni a csapat. Több poszt egyre jobban dolgozik együtt, javul az összjáték. A mostani mérkőzés eleje és vége tetszett, elégedett voltam, a középső szakasszal azonban nem." A vb-szereplés alapfeltétele annak, hogy a csapat kijuthasson a jövő évi riói olimpiára. Négy évvel ezelőtt a magyarok a selejtezőben kikaptak a németektől, ezért nem vehettek részt a rá következő vb-n és lemaradtak a londoni ötkarikás játékokról. A vb győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 tavaszán aktuális olimpiai selejtezős szereplésre.

Szerző

Finn-magyar - Jobbak a finnek, mint gondolnánk?

Martti Kuusela, a Budapest Honvéd legutóbbi bajnokcsapatának vezetőedzője úgy véli, "a finn labdarúgó-válogatott jobb, mint a híre", és a magyarok nehéz találkozóra számíthatnak a 18 órakor kezdődő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

 "Jobb a finn csapat, mint azt eredményei mutatják. Éppen az hiányzik most az együttesből, amit Dárdai kinevezése a magyaroknak hozott. A játékosok nem lettek jobbak, de mentalitásuk megváltozott, magabiztosan és elszántan futballoznak. A finn válogatottnál pedig most épp az a probléma, hogy a játékosok elvesztették az önbizalmukat" - mondta a 69 éves finn szakember.

Kuusela szerint az elmúlt időszak sikertelensége miatt - legutóbbi hat találkozójából ötöt elvesztett a finn válogatott - a szurkolók nem bíznak az Eb-részvétel kiharcolásában, így alig 20 ezer drukkerre számít a helsinki Olimpiai Stadionban. A korábbi finn szövetségi kapitány elmondta, pályafutása egyik legszebb időszaka volt, amelyet Kispesten töltött.

"Hat országban dolgoztam, de ez volt a legjobb csapatom. Fantasztikus játékosok alkották, akik később külföldön is megállták a helyüket. Sajnos a klubvezetés úgy döntött, eladja őket, pedig igazán sokra vihette volna a csapat, ha együtt marad Pisont István, Illés Béla, Halmai Gábor, Kovács Ervin, Csábi József. Néhányukkal mai napig tartom a kapcsolatot" - mondta.

Kuusela elárulta, jelenleg is követi a Honvéd sorsát, és nagyon nem tetszik neki, hogy az "olasz stílust" követi egykori klubja. Hozzátette: sajnálja, hogy egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott elmenni 2009-ben az egyesület fennállásának 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre, pedig meghívták rá. Kuusela 1992 és 1994 között irányította a kispesti gárdát, amely 1993-ban megszerezte 13., máig utolsó bajnoki címét.

Szerző