Meghosszabbítják a szankciókat Oroszország ellen

Jövő héten rendezik meg az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóját, amelynek az egyik fontos programpontja az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról szóló vita lesz. 

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter biztosra veszi, hogy döntés születik arról: az idei év végéig életben hagyják a büntetőintézkedéseket, mivel a Kreml nem tartja tiszteletben az ukrajnai rendezést célzó minszki megállapodás pontjait.

A cseh diplomácia vezetője a prágai televíziónak kifejtette továbbá, nem várja sem azt, hogy szigorítják a szankciókat, sem pedig azt, hogy enyhítenék őket. Zaorálek azt is közölte, nem látja értelmét annak, hogy az Egyesült Államok esetleg cseh területre küldjön katonákat. 

Szerző

Tüntetők követelték a kormány lemondását

Publikálás dátuma
2015.06.15. 11:43
A háttérben Nikola Gruevski miniszterelnök plakátja. FOTÓ: Milos Bicanski/Getty Images
Hétvégén tovább folytatódtak a tiltakozó, kormányellenes megmozdulások Macedóniában. Mintegy tízezer albán nemzetiségi vonult az utcára, hogy Nikola Gruevszki lemondását követelje. 

A megmozdulást a BESA nevű nem kormányzati szervezet hirdette meg. Ami azonban érdekes, hogy nem képviseltette megát sem a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű párt, amely Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE koalíciós partnere, sem pedig az ellenzéki Albánok Demokrata Pártja (DPA).

A megmozduláson összesen mintegy negyven szervezet képviseltette magát. A szervezők azt állították, hogy a rendőrség mindent megtett a tüntetés megakadályozásáért. A BESA szóvivője, Skender Rexhepi Zaid azt közölte, olyanok vonultak az utcákra, akik megelégelték, hogy csak másodrendű állampolgárok Macedóniában. A szkopjei megmozdulásra több más városból, etovóból, Gostivarból,Strugából, Debrából és Kicevából is sokan érkeztek.

Az úgynevezett „összalbán gyűlésre” jelentős rendőri erők ügyeltek. A tüntetők árulónak minősítették a DUI párt elnökét, Ali Ahmetit. Transzparenseiken egyebek mellett ez a felirat volt olvasható: „Vessetek véget az albánokkal szembeni erőszaknak!”

A balkáni országban a lakosság 25-30 százaléka albán nemzetiségű.

Szerző

Kockázatos a bevándorlás

Egyre növekvő veszélyekkel szembesülnek azok a menekültek, akik a Balkánon és Szerbián át igyekeznek bejutni az Európai Unióba (EU), figyelmeztet az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága (UNHCR) a Vajdaság Ma honlapja szerint. 

Az elmúlt két évben mind népszerűbbé válik a Görögországból Macedónián és Szerbián át vezető út, ezt ugyanis a menekültek veszélytelenebbnek látják, mint az Észak-Afrikából Olaszországba vezető hajóutat. A főbizottság viszont arra mutat rá, hogy egyre több menekült szembesül az erőszak, a visszaélés vagy a balesetek növekvő kockázatával a szárazföldi úton.

Az UNHCR közlése szerint 2014-ben 20 ezerre nőtt azoknak a menekülteknek a száma, akik menedéket kértek a nyugat-balkáni államokban, idén pedig több mint 22 ezren adtak be menedékkérelmet csak Szerbiában.

Szerző