Előfizetés

Milliárdos közbeszerzést nyert az "új Közgép"

Publikálás dátuma
2015.06.15. 13:51
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
A MÁV-tól vasútfejlesztési munkát kapott a Duna Aszfalt Kft. konzorciumtársával, a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel együtt, nettó 14 milliárd forintért - írja az napi.hu.

Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Duna Aszfalt Kft. alkotta konzorcium nyerte meg a 80-as számú vasútvonal Nagyút és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti, mintegy 36 kilométeres szakaszának felújítására kiírt közbeszerzést nettó 13,98 milliárd forintos ajánlattal.

Kegyvesztett Közgép

Hiába indult a Közgép Zrt. egy 3,3 milliárdos nyíregyházai útépítési tenderen, azt a Duna Aszfalt és a KE-VÍZ 21 Kft. nyerte el. A nyertesek mellett a Strabag és a Közgép jelentkezett még. A Duna Aszfaltot formálódó "új-Közgépnek" is nevezi a sajtó, miután egyre több közbeszerzésen nyer.

A Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) eljárásán három ajánlattevő közül a legalacsonyabb ár alapján választották ki nyertesnek az osztrák Swietelsky magyarországi vasútépítő vállalatát és az új magyar építőipari sikercéget, a Duna Aszfaltot - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett hirdetményből.

A lap megjegyzi, hogy a Duna Aszfalt, ami eddig főként út- és közműépítéssel, környezetvédelmi és vízügyi projektekkel foglalkozott, látványos fejlődést produkált az elmúlt néhány évben: a 2011-es 18,7 milliárd forintos nettó árbevétele 2012-re 28,1 milliárdra, 2013-ra 54 milliárdra nőtt, tavaly több mint 30 milliárddal, 86,5 milliárd forintra növelte bevételét.

Korábban kormányzati források alapján írtuk, hogy részben a Fidesz fennmaradása, a párt hosszútávú érdekei miatt döntött úgy Orbán Viktor, hogy hátat fordít Simicska Lajosnak. A cikk bővebben itt!

Séta közben SMS-ezik? Így nem fog nekimenni semminek

Publikálás dátuma
2015.06.15. 13:42
Illusztráció: Thinkstock
A belgák igazán hihetetlen megoldást nyújtottak azoknak, akik séta közben sem tudnak elszakadni mobiltelefonjaiktól. Ideiglenesen külön sávot festettek fel a belga Antwerpen belvárosában a séta közben sms-t vagy okostelefonon más szöveges üzeneteket író gyalogosok számára, így kevesebb eséllyel ütközhetnek másoknak, ritkábban kerülhetnek veszélybe figyelmetlenségük miatt - írja a BBC.

A kezdeményezés egy helyi telefonboltból indult. A Mlab elnevezésű antwerpeni üzlet szerint a mobiltelefonok tekintélyes része a séta közben írt üzenetek miatt törik darabokra.

"Miközben SMS-t írsz vagy Whatsapp-üzeneteket küldözgetsz a barátaidnak, valószínűleg úgy sétálsz át az utcákon, hogy nem figyelsz a körülötted lévő dolgokra, csak arra, mi történik a képernyőn" - nyilatkozta a Mlab szóvivője. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy számos alkalommal az SMS-ezés miatt ütköztek a járókelők más gyalogosokkal vagy oszlopokkal. Életveszélyes is lehet a képernyőre irányuló kizárólagos figyelem, például ha valaki nem néz körül, mielőtt átmegy az úttesten.

Noha a felfestett sávok egyelőre ideiglenesek, a város szerint elképzelhető, hogy a jövőben véglegesíthetik őket. Becslések szerint nagyjából 7,5 milliárd mobiltelefon található szerte a világon, a szám magasabb a Föld népességének 7,2 milliárdra becsült jelenlegi létszámánál.

Ételmérgezés - Már egy gyerek sincs kórházban

Hazaengedték a kórházból azokat a gyerekeket, akik ételmérgezés tüneteivel múlt pénteken betegedtek meg egy seregélyesi erdei iskolában – mondta a Fejér megyei tiszti főorvos hétfőn.

Müller Cecília korábban elmondta, hogy szombat délelőttig tizennégy gyerek volt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban, közülük hármat aznap hazaengedtek. Közölte még, hogy a megbetegedés hányással járt, csak egy gyereknek volt láza.

Jelezte azt is, hogy az általuk megvizsgált négy mintából sem adenovírust, sem rotavírust nem mutattak ki. Hozzátette, hogy a calicivírus, illetve a bakteriális fertőzések kimutatása több napot vesz igénybe. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal múlt pénteken arról adott tájékoztatást, hogy tizennyolc ötödikes diák betegedett meg a seregélyesi táborban "élelmiszer eredetű megbetegedés" tüneteivel. Múlt kedden érkezett a huszonhét tagú osztály az erdei iskolába, közülük tizennyolcan lettek rosszul csütörtökről péntekre virradóra.