Izsáki rendőrök – felmentenék a vádlottakat

Publikálás dátuma
2015.06.16. 16:08
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Az első fokon kiszabott büntetések enyhítését, illetve a vádlottak felmentését kérték a védők a négy Izsákon szolgáló rendőr ellen egy férfi 2013-as halála és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán kedden, a Szegedi Ítélőtáblán.

A Kecskeméti Törvényszék első fokon az elsőrendű vádlottra, egy rendőr zászlósra különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki, kimondva, hogy legkorábban 25 év után szabadulhat. Főtörzsőrmester társát húsz év fegyházbüntetéssel sújtották, két rendőr pedig felfüggesztett börtönt kapott.

Az elsőfokú ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott 2013. április 8-án elment a későbbi sértetthez, egy román állampolgárságú, magyar nemzetiségű férfihez. Egy láncfűrész eltulajdonítását kérték számon rajta, majd az ellenállást nem tanúsító ittas férfit előállították az izsáki rendőrőrsön.

Egy becsukott ajtajú irodában bántalmazni kezdték, hogy vallomást csikarjanak ki belőle. Kisebb megszakításokkal háromnegyed órán át ököllel és gumibottal verték a hátrabilincselt kezű sértettet. Több mint két órával a vallatás kezdete után a földön fekvő, törött bordájú sértett vizet kért, és azt mondta: „Fulladok! Meg fogok halni!”. A zászlós ekkor levette a bilincsét és vizet öntött a szájába, de mentőt fél órával később, csak azután hívtak hozzá, hogy elveszítette az eszméletét. A mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A rendőrőrsön 2013 elején négy másik előállítottat is bántalmaztak, az egyik sértett megverésében részt vett a harmadrendű vádlott, egy másik esetnek pedig szemtanúja volt negyedrendű társuk, egy rendőrnő, aki nem jelentette történteket.

Kiszely Zsuzsa, az elsőrendű vádlott ügyvédje azt kérte, védencét halált okozó testi sértés bűntettében mondják ki bűnösnek, és enyhítsék büntetését. A perbeszédében kifejtette, a rendőrök a sértett ellenállásának megtörése érdekében alkalmaztak testi kényszert, dulakodtak a férfival. A többi ügyvéd a vádlottak felmentését kérte. Vörös István ügyész a harmad- és negyedrendű vádlott esetében hosszabb, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A többórás perbeszédet végig megbilincselve hallgató első- és másodrendű vádlott az utolsó szó jogán érdemi nyilatkozatot nem tett, a zászlós csupán annyit mondott, várja a felelősségre vonást. Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla pénteken hirdet határozatot.

Szerző

Több milliárdnyi adót csalt a fővárosi bűnszervezet

Mintegy három és fél milliárd forintnyi adót, járulékot és áfát csalt el az a fővárosi bűnszervezet, amely munkaerő-kölcsönző céghálózatot tartott fenn. Eddig csaknem negyven gyanúsítottja van az ügynek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A közlemény szerint a megrendelő cégek őrzési és vagyonvédelmi feladatok ellátására kötöttek szerződéseket a fővállalkozókkal, amelyek pedig alvállalkozókat bíztak meg a munkákkal. A bűnszervezet tagjai az alvállalkozók alá stróman ügyvezetőkkel céghálózatot szerveztek, hogy a vagyonőri feladatok ellátásához szükséges munkaerőt ezekhez a cégekhez jelentsék be. Az oda bejelentett alkalmazottak után az adóbevallási és -fizetési kötelezettségüknek nem vagy csak részben tettek eleget. A munkabérek kifizetését a láncolat legalsó szintjén elhelyezkedő, ténylegesen nem működő munkaerő-kölcsönző társaságok intézték, de adót és járulékokat ezen a szinten sem fizettek.

Azt írták: a bűnszervezet áfával is csalt, a láncolat tagjai közötti ügyletekről ugyanis számlák is készültek. Áfabevallást viszont egyáltalán nem vagy csak elenyésző összegről nyújtottak be. A huszonkét alvállalkozói cég szinte folyamatosan "működött", a munkaerő-kölcsönző társaságokat azonban többször lecserélték.

A munkaerő-kölcsönző társaságok számláiról felvett pénz egy részét munkabérként kifizették az alkalmazottaknak, a többiről pedig az irányítók rendelkeztek - áll a közleményben. A bűnszervezet az eddigi adatok szerint mintegy két és fél milliárd forintot keresett a kiszolgáltatott munkavállalókon és több mint egymilliárd forint áfát csalt el. A NAV 200 munkatársa 128 helyszínen tartott házkutatásokat. Az egyik irányító férfi irodájában a páncélszekrényből több mint ötvenmillió forint készpénz került elő. Eddig mintegy hétszázmillió forintnyi vagyont sikerült zárolni.

A pénzügyi nyomozók harminckilenc gyanúsítottat és több tanút is kihallgattak, az őrizetbe vett irányítók közül négyet előzetes letartóztatásba helyeztek. Két társuk emberrablás miatt már korábban előzetes letartóztatásban volt, miután az egyik stróman ügyvezetőjüket elrabolták és fogva tartották. Az irányítóknak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, a stróman ügyvezetőknek pedig közokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

Szerző

Halálra gázolt egy férfit a gyorsvonat

Halálra gázolt egy férfit az Egerbe tartó gyorsvonat Füzesabony és Maklár között kedd délelőtt, pótlóbuszok viszik az utasokat - közölte a Mávinform.

A vasúti átjáróban a fény- és félsorompó jól működött - közölték. A helyszínelés idejére Füzesabony és Eger között vonatpótló autóbuszokat állított be a vasúttársaság.

Szerző