Késsel támadt a rendőrre - lábon lőtték

Publikálás dátuma
2015.06.16. 21:32
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Késsel támadt rendőrökre egy férfi kedden Budakalászon. Egy rendőr megsérült, járőrtársai a férfit lábon lőtték - közölte a rendőrség a honlapján.

V. Zoltán a Bokros utcában rontott rá a rendőrökre, akiket azért hívtak ki, mert a férfi az utcán egy konyhakéssel a testvérére támadt - olvasható a police.hu oldalon.

Az eddigi adatok szerint a 31 éves férfi a felszólítást követően rontott rá a rendőrökre; a kést az egyik, karját védekezésképpen maga elé emelő rendőr alkarjába vágta, olyan erővel, hogy a penge a csontba tört - írták. 

A sérült rendőr társai két célzott lövést adtak le, amelyek egyike a lábát találta el a támadónak; ezután V. Zoltánt sikerült megfékezniük és elfogniuk. A sérült rendőrt és támadóját a mentőszolgálat kórházba szállította. V. Zoltánnal szemben a további eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja - írta a rendőrség.

Szerző

Ezért nem találták meg a maláj utasszállító roncsait

Publikálás dátuma
2015.06.16. 17:12
Korábbi sajtótájékoztató a kutatásról. FOTÓ: Getty Images, How Foo Yeen
A katari Texas A&M University matematikusai szerint derékszögben zuhanhatott az Indiai-óceánba a maláj légitársaság MH370-es járata tavaly márciusban, ezért nem találhattak roncsokat a keresőcsapatok a katasztrófa után - olvasható a The Independent brit napilap internetes kiadásában.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó utasszállító repülőgépen 239 ember volt, amikor egy órával a felszállás után eltűnt a radarokról, és a feltételezések szerint az Indiai-óceán déli részén lezuhant 2014. március 8-án.

A katari egyetemen dolgozó matematikus csapat most azt állítja, megtalálhatták az okát annak, hogy miért nem sikerült a keresésben részt vevő szakembereknek a maláj légitársaság MH370-es járatára utaló nyomokra, roncsdarabokra bukkannia.
A matematikusok számítógépes szimulációk segítségével modellezték mi történhetett az utasszállítóval, eredményeiket pedig a Notices of the American Mathematical Society című tudományos lapban jelentették meg.

Véleményük szerint a járat 90 fokot bezáró szögben, orral csapódhatott a vízbe, amely azt jelenti, hogy egy percen belül lemerülhetett az óceán fenekére. Mindez megmagyarázná, hogy a keresőcsapatok miért nem találtak olajfoltokat vagy roncsdarabokat abban a térségben, ahol a gyanús szerint lezuhant a repülőgép.

"Az MH370-es járat utolsó pillanatinak rejtélye valószínűleg megoldatlan marad egészen addig, amíg meg nem találják és dekódolják a repülő fekete dobozát. Azonban a vizsgálat azt támasztja alá, hogy az utasszállító bukórepülésben, orral csapódott az óceánba" - nyilatkozta Goong Chen, a kutatás vezetője.

Szerző

Romagyilkosságok - Folytatódott a személyiségi jogi per

Folytatódott a Budapest Környéki Bíróságon kedden az a per, amelyet a romagyilkosságok ügyének első- és másodrendű vádlottja indított a róluk szóló könyv kiadója ellen a személyiségi jogok megsértése miatt.

A tárgyalásra rabszíjon bevezetett Kiss Árpád felperes, a romagyilkosságok perének elsőrendű vádlottja a bíróságon azt mondta: a Nem leszek áldozat című, Kácsor Zsolt által írt, az Arand Kft. által még az elsőfokú ítélet meghozatala előtt kiadott könyv valótlanságokat tartalmaz. Ezáltal rontotta társadalmi megítélésüket, a családon belül konfliktust keltett, fogva tartott társaik megfenyegették, zaklatták őket. Mindezek miatt pénzbeli kárpótlást követelnek - tette hozzá. Kereszty András, az alperes kiadó főszerkesztője azzal érvelt: a könyvben csupán a sajtóban már megjelent állítások szerepelnek, mindenütt kiemelve, hogy "a vádirat szerint".

A felperes ügyvédje szerint azonban a médiában közreadott hamis állítások ismétlése nem jelenthet kibúvót az írónak.
A bíróság tanúként meghallgatta Kiss Árpád egykori cellatársát, aki vallomásában azt állította: a könyvet elolvasva Kiss többször is kifakadt, azt mondta, hogy a kiadványban csupa hazugságról van szó, így például az sem igaz, hogy viszonya lett volna hajdani főnöknőjével. Ez az állítás - szerinte - elrontotta a házas Kiss Árpád és felesége kapcsolatát. A perben a bíróság elhalasztotta a tárgyalást, szeptember 22-én várható a folytatás.

A romagyilkosságok büntetőpere máig nem fejeződött be, vádlotti és védői fellebbezések miatt a három, tényleges életfogytiglanra ítélt vádlott ügyében harmadfokon a Kúrián folytatódik. A három vádlott előzetes letartóztatásban maradt. Csak a negyedrendű vádlott, Csontos István ügyében emelkedett jogerőre az első fokon kiszabott 13 év fegyházbüntetés a Fővárosi Ítélőtábla május 8-án meghozott másodfokú döntése nyomán.

A megállapított tényállás szerint Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. Negyedik társuk, Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként. A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek.

Szerző