Előfizetés

Új vezér a médiabirodalom élén

Publikálás dátuma
2015.06.17. 11:37
Rupert Murdoch. FOTÓ: Arthur Edwards/News International/Getty Images
Rupert Murdoch 84 éves veterán médiamágnás július 1-jétől ifjabbik fiának, a fele annyi idős Jamesnek engedi át a 21st Century Fox vezérigazgatói posztját - erősítette meg a sajtóban már korábban megjelent értesülést a film- és televíziós társaság.

Az idők során ausztrálból amerikaivá vált Murdoch ugyanakkor továbbra is ügyvezető elnök marad a két éve létrehozott szórakoztatóipari vállalatnál, amelynek fennhatósága alá a Fox hollywoodi stúdiói és tévés üzletága tartozik.

Idősebbik, 43 éves fia, Lachlan az apjával egyenrangú társsá lép elő a korábbi, nem ügyvezető elnöki pozíciójából. Rupert Murdoch a Fox részvényeinek 39 százalékát birtokolja.

A Fox-vállalatok egyszerre jelentenek majd Lachlan és James Murdochnak. A 61 éves Chase Carey, aki 2009 óta a cég elnöke és ügyvezető igazgatója volt, helyettes ügyvezető elnök lesz, de csak egy év erejéig. Rupert Murdoch News Corp elnevezésű médiabirodalmát 2013 júniusában bontották két társaságra, a 21st Century Foxra és egy kiadóvállalatra, amely továbbra is News Corp néven viszi tovább a Dow Jonest, a The Wall Street Journalt, a New York Postot és a HarperCollins könyvkiadót.

Elhunyt a volt kormányfő

Meghalt Süleyman Demirel volt török elnök. Kilencven évesen egy ankarai kórházban érte a halál, szívproblémák miatt. Demirel a török belpolitika nagy öregje volt. 

Öt különböző alkalommal is ellátta a kormányfői tisztséget: 1965-1971, 1975-1977, majd 1977-1978, 1979-1980, valamint 1991-1993 között. Ezt követően 1993-2000 között köztársasági elnökként szolgált.

Konzervatív politikáját a hadsereg is támogatta. Idővel azonban Demirel egyre liberálisabbá vált, s szakított korábbi bajtársaival. Hazáját az Európai Unióba akarta vezetni, de államfői mandátumának lejárta után elismerte, hogy az emberi jogok tekintetében még sok a teendő Törökországban.

Szlovák milliók a pénzalapba

Szlovákia 400 millió euróval járul hozzá az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) feltöltéséhez – jelentette be Peter Kažimír pénzügyminiszter a pozsonyi Új Szó közlése szerint. 

„Az EFSI az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által bejelentett uniós beruházási offenzíva központi eleme, aminek Szlovákia is haszonélvezője lehet” – állítja Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke. Az EFSI a tervek szerint ugyanis 21 milliárd euró közpénz felhasználásával a következő három évben legalább 315 milliárd euró magántőkét mobilizálhat társadalmilag és gazdaságilag egyaránt életképes közlekedési, energia és digitális infrastrukturális, oktatási, egészségügyi, kutatási projektekhez, illetve a kis- és középvállalatok kockázatosnak minősülő, és ezért a bankok által ritkán támogatott beruházásainak finanszírozásához.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásért és versenyképességért felelős alelnöke tegnapi pozsonyi látogatása során elmondta: két héttel ezelőtt uniós szinten is sikerült elvi megállapodásra jutni az EFSI fő paramétereiről. „Az uniós pénzügyminiszterek az erről szóló egyezséget várhatóan már most pénteken elfogadják, a végső szavazásra az Európai Parlamentben pedig a jövő héten kerülhet sor” – tette hozzá Katainen. Ezzel megnyílik az út a beruházási program idén nyárra tervezett megkezdése előtt.