Előfizetés

Olimpia - Kővágó Zoltán megdobta a riói szintet

A diszkoszvető Kővágó Zoltán 67,39 méterrel teljesítette a riói olimpiai induláshoz szükséges szintet.

A 2004-es athéni játékokon ezüstérmes Kővágó szerdán Szombathelyen, a Németh Pál emléknapon rendezett versenyen dobta túl a nemzetközi szövetség (IAAF) által meghatározott 66 méteres szintet. A 67,39 méternél idén csak ketten értek el jobbat, a - Kővágóhoz hasonlóan - a július 7-i Gyulai emlékversenyen induló jamaicai Jason Morgan (68,19 m) és a német Christoph Harting (67,93 m). Kővágó a hetedik magyar atléta, aki teljesítette az induláshoz szükséges szintet a jövő évi riói olimpiára.

A korábbi szintesek:
Papp Krisztina (maratoni futás)
Madarász Viktória (20 km-es gyaloglás)
Hellebrandt Máté (20 km-es gyaloglás)
Srp Miklós (50 km-es gyaloglás)
Márton Anita (súlylökés)
Pars Krisztián (kalapácsvetés)

Csúszhat a stadionépítés

Publikálás dátuma
2015.06.17. 15:49
Illusztráció: Vajda József/Népszava
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azt javasolta Fürjes Balázs kormánybiztosnak, hogy a Bozsik Stadion újjáépítését a 2015/16-os szezon után kezdjék meg, feltéve, hogy addigra befejeződik a Szusza Ferenc Stadion felújítása és a Hidegkuti Stadion építése - közölte George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa.

"Kedden kaptuk meg az MLSZ erre vonatkozó levelét, amelynek nem volt előzménye, így váratlanul ért minket. De nem ördögtől való gondolat csak azért, mert nem a mi szánk íze szerinti javaslatot tartalmaz. Egyelőre nincs probléma, nem akarjuk a sértett klub szerepét betölteni" - mondta szerdán Hemingway. 

A sportvezető szerint tárgyalásra van szükség a klub és a kormánybiztos között, ugyanis bizonyos feltételek mellett elfogadná a csúszást. Hemingway azt szeretné, hogy a közbeszerzést írják ki, így amikor elhárulnak az akadályok az építkezés megkezdése elől, akkor valóban rögtön hozzá lehessen látni a munkához, illetve garanciát szeretne arra vonatkozóan, hogy valóban rendelkezésre áll az 5 milliárd forint a 8200 férőhelyes stadion felépítésére. Hozzátette, a tervek teljesen kész vannak.

A Bozsik Stadion építése az eredeti tervek szerint januárban kezdődött volna, Hemingway pedig úgy véli, az MLSZ javaslata alapján legkorábban jövő májusban kezdődhetne, de inkább 5-6 hónapos csúszással számol. A Honvéd korábban úgy tervezte, Csepelen játszana, amíg felépítik a Bozsik Stadiont, ám Hemingway ezúttal úgy fogalmazott, ehhez fel kellene újítani az ottani stadiont, aminek csak akkor van értelme, ha a kormány amúgy is tervezte annak a létesítménynek a renoválását. Megjegyezte, amennyiben nem, akkor az MTK pályáján vendégeskednének, ahogy a kék-fehérek is tették az előző szezon során a Bozsik Stadionban. Arról egyelőre nincs információja, hogy az MTK a következő idényben is a Bozsik Stadionban játssza-e hazai mérkőzéseit.

George F. Hemingway beszélt a jelenleg a Bozsik Stadion területén működő Magyar Futball Akadémia jövőjéről is: "Az új akadémia építésére egy-két hónapon belül kiírják a közbeszerzési eljárást. A tervek szerint jövő nyárra készülne el a 2,5 milliárd forintból megvalósuló komplexum, ami Európa egyik legjobb utánpótlásközpontja lesz. A Bozsik Stadiontól öt percre, állami tulajdonban lévő 13 hektáros területen, amely a KAC-pálya mögött van, 7-8 pálya épül majd fel a kiszolgáló létesítményekkel együtt." A klubvezető elárulta, a felépülő létesítmény az állam tulajdona maradna és a Magyar Futball Akadémia használná.

Elképesztő fejlemény a Gömöri-botrányban

Publikálás dátuma
2015.06.17. 12:08

A Magyar Paralimpiai Bizottság tegnap lemondott elnökéről elképesztő hír látott napvilágot: Gömöri már a megválasztása napján a végtörlesztését intézte - írja a hvg.hu. 

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Gömöri Zsolt lemondását tegnap jelentette be Szabó László, a Magyar Olimpiai Bizottság fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának tagja. A magyar parasport méltatlan állapotát rendezni igyekvő Szabó szerint Gömöri belátta, hogy végre nyugalomra van szükség, márpedig ez elképzelhetetlen lenne a további vádaskodások, ügyészségi és rendőrségi vizsgálatok közepette.

Gömöri végtörlesztéséről már azt hihettük, nem derülhet ki újabb botrány, kezdve onnan, hogy a volt elnök a hallgatásért cserébe megvesztegethette Kovács Brigittát, a Paralimpiai Bizottság sportgazdasági igazgatóját, egészen odáig, hogy olyan pénzeket vett el, amire nem is lett volna jogosult. Ám most itt az újabb fejlemény: a hvg.hu megszerezte azt az eredeti dokumentumot, amiben leírják a végtörlesztés részleteit, és amiben érdekes részletek derülnek ki a 3 milliós vissza nem térítendő támogatásról. A nyilvánosságra hozott anyagban ugyanis nem szerepelt a dátumozás, amiből kitűnik, hogy Gömöri amint elfoglalhatta elnöki pozícióját, már el is kezdte intézni a végtörlesztését. 2012. január 27-én választották meg a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének, a végtörlesztésben nyújtott munkáltatói támogatás határideje pedig január 30-a volt.

A pénz 29-én már ott is volt a bankszámláján, a volt elnöknek kellett tehát sietnie, hogy megkaphassa azt a támogatást, amiről ő azt állította, hogy törvényesen kapta. Kiderült viszont, hogy a pénzt nem közvetlenül a banknak (ahogy ilyen esetekben kell), hanem Gömöri saját számlájára utalták. Ő azt állította, hogy a gazdasági vezető hibájából utalták az ő bankszámlájára a támogatást, kiderült azonban az is, hogy Gömörinek kellett megadnia a számlaszámot, amire aztán a 3 milliót utalták.

Forrás: hvg.hu

 Újabb iratokat foglalt le az NNI

Újabb iratokat foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Paralimpiai Bizottsággal kapcsolatban indult nyomozás keretében szerdán - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

További tájékoztatást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt, mindössze annyit, hogy az ügynek továbbra sincs gyanúsítottja.  A rendőrség múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy iratokat és adathordozókat foglaltak le és több helyszínen is házkutatást tartottak. Az ügyben több tanút is kihallgattak már.

Gömöri lemondásáról készített összeállításunkat itt olvashatja!